Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Együnk gombát vagy sem? 3-3 érv és ellenérv

A gomba általában könnyen beszerezhető a boltokban, számtalan változata kapható. A legismertebbek a barna és fehér csiperke valamint a laska gomba. Ezek sokféleképpen felhasználhatóak. Kiváló levest, vagy pörköltet lehet készíteni belőlük, de passzol például a rizottóba és a pizza feltétjeként is megállja a helyét. Ennek ellenére megoszlanak a gombafogyasztással kapcsolatos vélemények. Pro és kontra érveket hoztunk.

Pro

Dúskál a D-vitaminban

A D-vitamin nagyon fontos az ember egészsége szempontjából. Az egész évben könnyen és olcsón beszerezhető gomba pedig szerencsére jó sokat tartalmaz belőle, mint, ahogy kalciumból is. Egy 2015-ös kutatás keretein belül öt különböző városban vásárolt gomba D-vitamin-szintjét vizsgálták. Ezek a gombák átlagosan 2,3 mikrogramm D vitamint tartalmaznak ( 100 grammonként), ami 23%-a a napi szükségletnek.

erősíti az immunrendszert

A gomba ösztönzi és szabályozza az immunrendszerünket, hiszen az egyik legnagyobb antioxidáns élelmiszerforrás a világon. A kutatások azt bizonyítják, hogy fogyasztásukkal csökkenthető az emlő; és prosztatarák két leggyakoribb fajtája is. Az antioxidánsok ezen kívül a gyulladások megakadályozásában is a segítségünkre vannak.

Beállítja a vércukorszintet

A Buffalo Egyetem kutatási eredményei alapján kimutatták, hogy a gomba fontos szerepet játszik a glükóz szint szabályozásában, tehát segít beállítani a megfelelő vércukorszintet. Mindez a hétköznapokban is jól jön, diéta esetén pedig különösen, mert kevés kalóriát tartalmaz, így lelkiismeret furdalás nélkül fogyasztható.

Kontra

Nehezen emészthető

Kitintartalma miatt, ez ugyanaz az anyag, ami a bogarak kemény vázát is képezi, nehezen emészthető étel, így nemcsak alapos rágást igényel, de nagy mennyiségben könnyen megfekszi az ember gyomrát. Ezért aranyszabály, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk belőle, este pedig inkább mást válasszunk. Érzékeny gyomrúaknak és 3 évnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem ajánlják

Veszélyes is lehet

Több száz gombafaj létezik, de csak egy kis hányaduk ehető, ezért a rengeteg jótékony hatás ellenére a gombák fogyasztása veszélyes is lehet: azok, akik nem ismerik fel teljes biztonsággal a mérges gombákat, vagy nem viszik szakértőhöz az erdőben gyűjtött finomságokat, akár az életükkel is fizethetnek a könnyelműségükért. Természetesen a boltban vásárolt gombáknál ez a veszély nem fenyeget.

 

Könnyen megromlik

Mivel a gomba igen romlékony étel, így a gondos elkészítésre és rövid tárolási időre is figyelni kell. Arra érzékenyéknél bizonyos esetekben allergiás panaszok, illetve felfúvódás, hasmenés is jelentkezhet, még akkor is, ha a gomba egyébként még fogyasztható.

Nincs aranyszabály

Jól látható, hogy a pro és kontra érvek ellentmondásos információkat is tartalmaznak. Így, mint, ahogy nagyjából semmi másnál sem, nem mondható ki egyértelműen, hogy fogyasszunk-e gombát vagy sem. Érdemes odafigyelnünk a saját szervezetünkre, hogy hogyan hatnak rá a gombás ételek és eszerint dönteni. Valamint odafigyelni arra, hogy sokszínűen táplálkozzunk, ne csak egyvalamiből, például a gombából akarjuk bevinni a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat. És természetesen figyeljünk a megfelelő ellenőrzésre, tárolásra és elkészítésre is.

ÍGY KERÜLD EL A MÉRGEZÉST! MUTATJUK, MIRE VIGYÁZZ, HA GOMBÁT VESZEL >>> 

12+1 GOMBÁS ÉTEL, AMINEK NEM TUDSZ ELLENÁLLNI >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss