Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellenállhatatlan egytálételek krumplipürépaplan alatt - klasszikusok másként

Nem véletlenül rajongunk az egytálételekért. Könnyen összeállíthatók, felügyeletet nem igazán igénylenek, alig kell utánuk edényt mosogatni, s az ízük is csodásan gazdag, összetett.

A modern háziasszonyok számára az egytálétel igazi jolly joker. Igaz, hosszabb ideig készül mint sok másik fogás, ám mivel nem igényel felügyeletet, ezért az előkészítést követő időt nem feltétlen kell a konyhában tölteni. Az egytálételek széles skálán mozognak: a gazdag raguleveseken át a különféle rakottasokig.

A legtöbb egytálételben a köret is eleve benne foglaltatik, a tésztával vagy párolt rizzsel készített rakott ételeknél ez tiszta sor, de akár krumplipürével is készíthetünk ilyen fogásokat.

Az angolok ebben élen járnak, a Shepherd's Pie elnevezésű, gazdag egytálételük tökéletes kiindulópont ahhoz, hogy mi magunk is újabb és újabb krumplipürépaplannal borított fogásokat kreáljunk. Egyetlen egy dolgot kell szem előtt tartani: olyan ételből próbáljunk egytálat faragni, amelynek az összetevői alkalmasak az együtt sütésre, és ha külön készítenénk el őket, akkor is megfelelő köretnek számítana a krumplipüré.

Shepherd's Pie magyarosan

Mivel a Shepherd's Pie esetében is egy előre elkészített ragut sütnek össze a krumplipürével, érdemes ilyen irányból megközelíteni a kísérletezést. Nagyon érdekes és jó eredményt adhat, ha a magyar konyha kedvelt paprikásait, pörköltjeit alakítjuk át ilyen módon, de tejszínes ragukat is javasolt így elkészíteni.


Jó választás lehet egy tejszínes, tárkonyos pulykatokány, egy csirkepaprikás, de akár zöldséges, sajttal felturbózott, szaftosabb ragukat is nyugodtan a tepsik, pitetálak aljára kanalazhatunk.

Sütési tippek

A ragu betakarásához használt krumplipürénél arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl krémes, legyen tartása, tökéletesen be tudjuk vele fedni a ragunkat. Ha valami extrával szeretnénk előrukkolni, akkor egy kis reszelt sajtot is keverhetünk a krumplipürébe, vagy megszórhatjuk vele a püré felszínét.

Kipróbálhatjuk azt is, hogy krumpli helyett más gyökérzöldségekből készítjük el a rakottasunk paplanját, ehhez használhatunk zellert, paszternákot, fehérrépát, sárgarépát vagy akár céklát is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss