Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű zöldségcurry thai ízekkel

Ahogy hűvösebb lesz az idő, kezdenek visszatérni a konyhába a markánsabb ízek, a testet-lelket melegítő fogások. A szezon zöldségeivel, a különleges és rendkívül izgalmas távol-keleti ízvilág is egyszerűen az asztalra varázsolható úgy, hogy nem szükséges hozzá felvásárolni egy egész keleti fűszerüzletet!

Különböző népek konyháiba akkor is érdemes kirándulást tenni, ha az embernek nincs lehetősége eljutni az adott országba, ízeivel azonban a világszerte fellelhető éttermekben nem nehéz megismerkedni. A távol-keleti konyha remekeinek kóstolására ma már itthon is sok lehetőség kínálkozik. A roppanósra pirított zöldségek, valamint a kókusztejjel, korianderrel készült fogások, amelyek a thai konyhára igencsak jellemzők, nagyon közel állnak hozzám, mégis hosszú kísérletezés előzte meg az első fogások tálalását. A melegítő chili, valamint a selymes kókusztej, a mással össze nem téveszthető aromájú koriander, leheletnyi pikáns ízzel olyan változatosságot hoz a konyhába, amelynek kipróbálásával csak nyerni lehet!

Curry [kári] névvel illetik összefoglalóan azokat a döntően az indiai szubkontinenshez (India, Pakisztán, Malajzia) és Thaiföldhöz köthető fogásokat, amelyek zöldségekkel, halakkal vagy húsokkal készülnek úgy, hogy azok fontos alkotóelemét jelenti egy fűszeres mártás. Maga a szó a tamil kariból ered, ami szó szerint mártást, szószt jelent.

A thai konyha alapvetően indiai, kínai és európai hatások ötvözetét viseli magán, a legfontosabb élelmiszer itt a rizs – az étkezésre használt ’kinkhao’ kifejezés is szó szerint annyit jelent: rizsevés. A rizshez pedig sokféle fogás társulhat, és igen kedveltek a fűszeres mártással készített zöldségeket gazdagon tartalmazó ételek, amelyeket a nyugati kultúrában curryként, a helyi szóhasználatban gaengként ismernek. Ezek a fogások a mi fogalmaink szerint a sűrű levesektől a mártásos ételekig terjednek.

A thai konyha gazdag fűszereiről is nevezetes, amelyek közül kiemelkedik a thai bazsalikom, a koriander, a gyömbér, a fokhagyma, a chili, a tamarind- és halszósz – az általunk curryként ismert fűszerkeverék nem tartozik ezek közé. A markáns ízeket, amelyekben gyakran dominál a csípős chili, többnyire a kókusztej lágy, édeskés aromái kompenzálják.

Bár sokszor jelent visszatartó erőt, hogy a távol-keleti fogásokhoz olyan fűszerek szükségesek, amelyek csak speciális üzletekben szerezhetők be, egyszerű és nagyon ízletes fogások is igazán könnyen készíthetők olyan hozzávalókból, amelyek nem igényelnek nagy beruházást, és persze akkor a legízletesebbek, ha szezonális zöldségekből állnak. Az általam készített zöldségcurry különlegesebb összetevői között csupán a kókusztej és a korianderlevél szerepel, amelyek minden nagyobb élelmiszerüzlet polcain megtalálhatók. A főzési idő szűk negyedóra – a jó minőségű párolt rizzsel tálalt fogás bár eltér a magyar ízvilágtól, de rendkívül ízletes.

Színes zöldségcurry – thai ízekkel

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej főzőhagyma vagy vöröshagyma
1 dundi gerezd fokhagyma (aki idegenkedik tőle, elhagyhatja)
1 db közepes méretű, vagy 2 kisebb padlizsán (cca. 40 dkg)
2 db nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb piros húsú paprika
2-3 db zamatos paradicsom
½ l zöldség- vagy húsleves
2 dl kókusztej
késhegynyi chili
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 kis csokor korianderlevél vagy 1 teáskanálnyi szárított
2 teáskanál mogyoróolaj (vagy bármely más növényi olaj)

Elkészítés: A hagymát finomra vágom, az olajon dinsztelni kezdem, majd mikor üvegesre pirult, felöntöm 1 dl zöldséglevessel. Közepes tűzön hagyom puhulni. Közben felaprítom a zöldségeket, mindegyiket nagyjából 1-1½ cm-es kockákra. Először a padlizsánkockákat adom a puha hagymához, és annyi levessel öntöm fel, hogy épp ellepje a zöldséget, majd 3-4 perc elteltével hozzáadom a sárgarépát és a hámozott, felkockázott paradicsomot. Chilivel fűszerezem, és ha szárított koriandert használok, azt is hozzáadom (a frisset jobb a főzés végén az ételhez adni). Fedő alatt addig párolom, amíg a padlizsán megpuhul, a sárgarépa még épp hogy roppanós marad. A paprika csak ekkor kerül az ételbe. A kókusztejhez keverem a keményítőt, majd besűrítem vele a curryt. Párolt jázmin- vagy basmati rizzsel kínálom.

E viszonylag enyhén fűszerezett curry lényege az ízek és összetevők állagának kiegyensúlyozottságában, az omlósan puha padlizsánban és paradicsomban, valamint a roppanós paprikában és sárgarépában rejlik. A paradicsom pikáns ízei, a chili csípőssége és a kókusztej selymes lágysága tökéletesen kiegészítik egymást. Ha a felhasznált leves nem tartalmaz elegendő mennyiségben sót, természetesen utólag lehet pótolni, aki pedig igazán csípős ízekre vágyik, növelheti a chili mennyiségét is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss