Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Egyszerű csokoládétorta tönkölybúzaliszttel (tojásmentes recept)

Hozzávalók

  • A piskótához:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg teljes értékű barna nádcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 ek kakaó (cukrozatlan, jó minőségű)
  • 3 ek citromlé (friss citromból)
  • vaníliakivonat
  • 12 ek repceolaj
  • 5 dl víz
  • A krémhez:
  • 3 dl tejszín
  • 30 dkg nagyon jó minőségű keserű csokoládé
  • 3 dkg vaj
  • vaníliakivonat

Elkészítés

    1. Először a száraz hozzávalókat egy tálba tesszük, majd összekeverjük. Ezután hozzátesszük a vizet, a citrom levet és az olajat. Az egészet jól összekeverjük, és kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbenmegsütjük.( Ez kb. 40 perc, ha egészbe sütjük a piskótát és ha két részletben, akkor kb. 2x25 perc)
    2. Felforraljuk a tejszínt, majd levesszük a tűzhelyről és beleöntjük a feldarabolt csokoládét, egy csepp vaníliakivonatot, és a vajat, majd folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy felolvadjon a csokoládé. (Ha édesebb csokoládékrémet szeretnénk, akkor tehetünk hozzá egy kis nádcukrot is). Hagyjuk kihűlni a keveréket, majd minimum 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Amikor jól kihűlt a krém, habverővel kihabosítjuk. A krém picit kevesebb, mint a felét a két piskótalap közé kenjük, majd a többit eloszlatjuk a tetején és az oldalán, majd ízlés szerint díszítjük.

     

Megjegyzés

A piskótát általában egyben szokták megsütni és utána szelik. Én biztosra szerettem volna menni, hogy véletlenül se törjön el vágásnál a piskóta, ezért inkább két részletben sütöttem meg ezt a mennyiséget - így a tortám az alján és a tetején is sima felületű lett. Ebben az esetben kétszer kell kikeverni a fele mennyiséget - amikor a nedves és száraz alapanyagokat összekevered, utána viszonylag gyorsan kell betenni a sütőbe. Így biztosan szépen feljön a tésztád.

A díszítésnek csak a fantáziád szabhat határt. :) Én felforraltam egy kis tejszínt, beleolvasztottam egy kis csokoládét. Majd behűtöttem és hidegen felvertem kemény habbá. A csokoládés tejszínhabot habzsákba töltöttem és ezzel díszítettem és némi mandulaforgáccsal.

vitaik
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin