Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütőtökös pite

45 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 35 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 db tojássárgája
  • 15 dkg zsír
  • 2 ek tejföl
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 55 dkg sütőtök
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 2 ek búzadara
  • 1 ek liszt
  • 3 db tojás
  • A kenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • A tetejére:
  • porcukor

Elkészítés

  1. Először a sütőtököt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd kettévágva a magokat kikanalazzuk. Feldaraboljuk nagyjából egyforma darabokra. A tepsire sütőpapírt helyezünk és rápakolásszuk a darabokat, majd előmelegített sütőben kb. 200 fokon puhára sütjük őket. Miután megsültek, kiveszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  2. A tésztához a lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát, a tojássárgáját, a zsírt, a tejfölt, és a sót. Az egészet összegyúrjuk míg teljesen összeáll a tészta, de nem kell sokáig gyúrni. Frissentartó fóliába csomagolva 1/2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  3. Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. A kihűlt tököt egy kanál segítségével kikaparjuk a héjából egy tálba, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a reszelt narancshéjat, a búzadarát és a lisztet, majd a tojásokat egyenként, jól elkeverjük a masszában.
  4. Miután a tészta eleget pihent, kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett deszkán nagyjából átgyúrjuk, majd kétfelé vágjuk úgy, hogy az egyik fele kicsit nagyobb legyen, ez kerül majd alulra. Akkorára nyújtjuk amekkora egy 27 cm-es pitesütő forma úgy, hogy a széleit is fedje. Belefektetjük és eligazítjuk a tésztát a formában. Beleöntjük a tölteléket, majd betesszük a 290 fokra előmelegített sütőbe, 15-20 percig sütjük.
  5. A tészta másik felét is kinyújtjuk, kiszúróval néhány mintát vágunk rá, majd óvatosan kivesszük a sütőből a pitét, a tésztát gyors, pontos mozdulattal, ráfektetjük a töltelék tetejére. A mintát pedig ráhelyezzük díszítésnek. A szélét egy villával körben lenyomkodjuk. Az egészet tojássárgájával lekenjük és villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a tészta sülés közben. Visszatesszük a sütőbe és 190 fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük.
  6. Az aljára betehetünk egy tepsit, hogy ne süljön meg jobban, míg a teteje elkészül. Ha van felső sütés a készülékünkön, akkor érdemes inkább azt használni. Miután a pite megsült hagyjuk hűlni, majd szeletelve, a tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.

 10 EGYSZERŰ SÜTŐTÖKÖS DESSZERT, AMIVEL FELDOBHATOD A HALLOWEEN-BULIT! >>> 

10 SÜTŐTÖKKRÉMLEVES, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD, AMÍG TART A SZEZON!>>> 

Megjegyzés

Az őszi- téli fagyos időben jól esik ez az illatos, fűszeres sütőtökös pite, amely nem csak a testet, de a lelket is melengeti. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss