Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Egyszerű Rákóczi túrós

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 1 csipetnyi só
  • A kisült tészta tetejére:
  • 4 evőkanál sárgabarack dzsem
  • a töltelékhez:
  • 75 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg mazsola
  • 3 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom
  • A tetejére:
  • 15 dkg cukor
  • 5 tojás fehérje
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 mokkáskanál keményítő
  • 1 csipet só

Elkészítés

    1. A lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport, a sót, a vajat, a tojások sárgáit, illetve a tejfölt jól összegyúrjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
    2. A töltelékhez való tojások sárgáit a cukorral habosra keverjük. Belemorzsoljuk a túrót, majd összekeverjük a tejföllel, a mazsolával, és belereszeljük a citrom héját.
    3. A tésztát 1-1,5 centi vastagra kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük. A tetejét villával megszurkáljuk, és 10 percig sütjük.
    4. Kivesszük, majd megkenjük a sárgabarack dzsemmel és a túrós töltelékkel. Visszatesszük a sütőbe, és további 20 percig sütjük. Eközben a tetejéhez való tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzákeverjük a cukrot, a keményítőt és a citromlevet is.
    5. Amikor letelt a 20 perc, megint kivesszük, és rákenjük a túrós rétegre a felvert tojásfehérjét. Ismét visszatesszük a sütőbe és 10 percig sütjük. Kivesszük, majd vizes késsel felszeleteljük.

Megjegyzés

A Rákóczi túrós azért ajánlom mert fantasztikus az ízharmóniája a túró,a barack lekvár a tészta és a tojás hab.Ez egy nagyon régi recept a nagyanyámé volt.De most is meg állja a héjét a gasztronómia vílágában.

Szekeres Lajosné Klári
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin