Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pénztárcabarát konyhai trükkök: így rengeteg pénzt spórolhatsz!

default user icon
MME
Gyakran tapasztaljuk, hogy az élelmiszerre szánt költségkeretet sokkal könnyebb átlépni, mint betartani. Ez okozhat némi feszültséget a hó végén, ám a jó hír az, hogy tervezéssel és egy kis elszántsággal jóval visszavehetünk a kiadásokból.

Tervezzünk, ez a legfontosabb!

- Érdemes átgondolni egy hétre, de akár egy hónapra előre, mit szeretnénk főzni, és a szükséges hozzávalókat felírni egy listára.

- A nagybevásárlások alkalmával érkezzünk listával és teli gyomorral, hogy ne csábuljunk el minden, egyébként felesleges finomságnak.

- A nagyobb kiszerelésű, vagy gyűjtőcsomagolású élelmiszerek sokszor olcsóbbak, ha egy adagra visszaszámoljuk az árukat.

- Félkész és készételek helyett vásároljunk alapanyagokat, amelyeket változatosan, folyamatosan fel tudunk használni, így máris több fogásban gondolkodhatunk.

- A szezonális zöldségek, gyümölcsök sokkal olcsóbbak, tanácsos ilyenkor az évszakhoz igazodva vásárolni belőlük.

- Ne ragaszkodjunk egy helyhez, mindent ott vegyünk meg, ahol olcsóbb: a hipermarketbe, a kisboltba és a termelői piacra egyaránt érdemes járni.

- Ne dőlünk be minden akciónak, lehet, hogy olcsóbb az adott termék, de ha nincs rá szükségünk, csak pénzkidobás.
Vizsgáljuk meg az ár-érték arányt! Az olcsóbb, rossz minőségű élelmiszerek gyakran nem olyan laktatóak, mint minőségibb társaik. Böngésszük át a húskészítmények összetevőit!

Trükkös főzés

- Tárazzunk be tartósélelmiszerekből, amik jól jönnek majd, ha finomat ennénk, de szűkös a keret. Egy tejszínes rakott tésztához például simán bevásárolhatsz előre!

- Friss hal, zöldség és gyümölcs helyett néha megteszi a fagyasztott is. 

- Ha azon kapjuk magunkat, hogy gyakran dobunk ki romlott, megpenészedett élelmiszert, akkor inkább fókuszáljunk a fagyasztott dolgokra, és mindig csak annyit vegyünk elő, amit el is fogyasztunk.

- Használjuk okosan a maradékot! A csirkés-borsós rizottó például remek megoldás, ha már unjuk a sült csirkét és a főtt rizst!

Kicsivel több munka, sokkal több megtakarítás

Dolgozz előre!

Bár nagyon csábító az ételrendelés és az „elviteles” kávé reggelente a kedvenc kávézónkból, nem érdemes túlzásba esni. Bár könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb így, ezt meg is fizetjük, tehát nem a legjobb spórolási taktika. Amikor csak tudunk, készítsünk másnapra szendvicset, ebédet.

Helyes tárolás

Egyes élelmiszerek azért romlanak hamar, mert nem megfelelően tároljuk őket. A zöldségek és gyümölcsök esetében érdemes utánanézni, melyiknek mi az ideális: van, ami a hűtőben romlik hamarabb, van ami a pulton.

Rend a lelke mindennek

A hűtő fagyasztóhoz közeli polca a leghidegebb, ide tegyük a nyers húst, a halat. A tojásokat középre rakjuk, így pont megfelelő lesz a hőmérséklete. A maradék helyen tároljuk a tejtermékeket, a megmaradt ételeket. Az ajtók a „legmelegebbek”, ezért ide azokat a dolgokat tegyük, amelyekben sok a tartósítószer.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss