Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű nyaralós receptek - apartmanokba is

Apartmanba megy a család nyaralni? Nagyszerű megoldás, de ez önellátást is jelent. Mert egyszer-egyszer belefér a költségvetésbe egy vendéglői vacsora, de azért maradnak olyan esték, amikor az apartman mini konyhájában kellene valami finom, laktató ételt készíteni… Ráadásul ki szeretne ilyenkor órákig főzőcskézni, vagy minden este üveges vagy zacskós szószos tésztát enni? Semmi pánik! A mediterrán konyha most is segít!

A legnagyobb titkokat a helyi piacon fedezhetjük fel, és persze a kis boltokban is találunk izgalmas ételeket és ötleteket. Az utazás egyik legnagyobb élménye a pocakbarát ember számára, ha az adott hely gasztronómiájával barátkozhat. Nagy élmény megtapasztalni és rácsodálkozni, hogy „jé, itt ekkorára nő a sütőtök”, és „hú, vajon ez-e a cukkinivirág”, és „hűha… ez az egész nagy polc olívaolajjal van tele”?

Azt azért balgaság lenne elvárni, hogy ugyanazt találjuk ott, mint itt. Tehát még véletlenül se akarjunk - mondjuk Horvátországban vagy Görögországban - trappista sajtot vagy téliszalámit venni. Rengeteg csemegét találunk, ami a helyiek mindennapos eledele, míg nálunk szinte luxuscikknek számít, inkább ezeket próbáljuk ki, hisz az ízlelőbimbóink is vakáción vannak!
Hasznos lehet, ha az utazás előtt útikönyvekből, internetről felkészülünk a helyi konyhából és alapanyagokból, és nyitottan, kíváncsian várjuk, hogy megkóstolhassuk vagy újra felfedezhessük a sok-sok érdekes, esetleg szokatlan, új ízt.

Kedvcsinálónak néhány könnyen és gyorsan elkészíthető recept:


Fetával töltött csirke

Hozzávalók 4 személyre:
4 friss, megmosott, leszárított csirkemellfilé
12 dkg feta csíkokra vágva, 4 felé szétosztva
4 bazsalikom- vagy mentalevél
1 citrom leve vagy 1 deci fehérbor
0,8 dl olívaolaj

Elkészítés: Hosszában vágd be mindegyik filét úgy, hogy zseb képződjön rajtuk. A zsebbe töltsd be az egy adagnyi sajtot, valamint egy bazsalikom- vagy mentalevelet. Zárd össze a nyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval. Egy vastag aljú serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és süsd meg benne a filéket. Akkor öntsd rá a citromlevet vagy a bort, amikor megfordítottad a húst. A sütés végén a sajt is elkezd majd megolvadni. Hidegen, vagy melegen is tálalhatod, a lényeg, hogy a szósszal feltétlenül locsold meg a húst! Feta helyett mozzarellával vagy ricottával is készítheted, így lágyabb lesz. Ízlés szerint a zsebekbe zúzott fokhagymát is tölthetsz.


Sült cukkini rozmaringgal és fetával

Hozzávalók:
50 dkg friss cukkini
10 dkg kockára vágott feta sajt
0,6 dl olívaolaj
2 rozmaringág

Elkészítés: A cukkiniknek vágd le a végeit, majd vágd őket vastagabb karikákra, amiket mártogass olívaolajba. Egy kis sütőedényben helyezd el őket, szórd meg a rozmaringgal. 180 fokon kb. 20 percig süsd, közben egyszer fordítsd meg őket. Akkor jó, amikor a cukkini már kezd aranyszínű lenni, és épp csak kezd puhulni. Amikor elkészült, szórd rá a fetakockákat, melegen tálald, citromlét adj hozzá az asztalra.
Vegetáriánusok főételként is fogyaszthatják, de bármilyen grillezett vagy sült húsnak, halnak remek körete lehet ez az egyszerű étel.


Fűszeres csirke mangóval (vagy őszibarackkal, esetleg szilvával)

Hozzávalók 4 személyre:
4 friss csirkemellfilé
10 ml koriander mag
5 ml chili
1 dl nem cukrozott narancslé, legjobb a frissen facsart
1 érett mangó

Előkészítés: A csirkét mosd meg, szárítsd le, finoman klopfold ki. A koriandert zúzd össze mozsárban (vagy ami épp a kezedbe akad). A mangót hámozd meg és vágd négyfelé. A hús minden részét dörzsöld be egyenletesen a korianderrel és a chilivel, majd hagyd fél óráig a hűtőszekrényben állni.
Elkészítés: A húst egy lefedhető serpenyőbe rakd, és öntsd rá a narancslevet. Fedd be, és kis lángon párold körülbelül 10 percig. Közben egyszer fordítsd meg. A 10 perc letelte után helyezd a húsra a mangót, és lassú tűzön párold tovább, amíg a hús átfő.
Forrón, vagy hidegen tálald a serpenyőben maradt szósszal jól meglocsolva. Ha nem kapsz mangót, őszibarackkal, nektarinnal vagy szilvával tökéletesen helyettesítheted.


Paprika-őszibarack saláta

Hozzávalók:
2-3 érett őszibarack
3 paprika (lehetőleg különböző színű – sárga, zöld, piros)
1 nagy fej vöröshagyma
60 ml olívaolaj

Előkészítés: A barackokat meghámozzuk, és kis darabokra vágjuk. A paprikákat kimagozzuk, és csíkokra vágjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük.
Elkészítés: Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd szórd bele a hagymát és a paprikát. Párold, süsd őket puhára, majd add hozzá a barackot is, keverd jól össze, és hagyd kihűlni. Hidegen tálald.


A receptek forrása a szerző által meglátogatott pici kis görög sziget, Szimi helyi angol nyelvű lapjának a ’The Symi Visitor’-nak a 2006. júliusi száma.

Hova utazol legközelebb? Még nem tudod? Nézd meg ajánlatainkat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss