Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű, mégis elegáns karácsonyi menü vadhússal

Régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy lecseréled a hagyományos pulykát? Ne rettenj vissza a megvalósítástól! Egyre több helyen lehet szarvashúst vásárolni, és akkor is belevághatsz az elkészítésébe, ha nem vagy mesterszakács.

A kétféle köretet és szószt tartalmazó főétel kétségkívül időigényes a vadhús többnapos pácolása és hosszas sütése miatt, ám a salátát, valamint a desszertet percek alatt összedobhatod. Ha nem most ismerkedsz a vadhússal, akkor a receptünkben szereplő szarvast bátran helyettesítheted őzzel vagy vaddisznóval. A sütőből kivett húst azonnal csomagold alufóliába, majd pihentesd egy rövid ideig. Így átjárják a nedvek, amitől szaftosabb, továbbá könnyebben szeletelhető lesz. A szószhoz remekül hasznosíthatod a kevésbé szépre sikerült adventi mézeskalácsokat.

Az előételként kínált saláta szemet gyönyörködtető látványt nyújt az ünnepi asztalon. A radicchio és a cikória üde színét kiemeli az egészen vékonyra gyalult hófehér csiperke. Nyugodtan dinszteld meg egy kevés vajon, ha ódzkodsz a nyers gombától! Az öntetnek dióolajjal adhatsz különleges, a téli ízvilággal harmonizáló aromát.

A tölteléknek köszönhetően az édesszájúak tetszését is elnyerő desszert már sülés közben isteni illatot áraszt. A lehetőleg porhanyós fajta almákat jóval az étkezés előtt megtöltheted, de csak a főétel feltálalása után tedd be az előmelegített sütőbe, hogy forrón kínálhasd!

Téli vitaminsaláta

Hozzávalók (6 személyre)
2 db cikória
1 kis fej radicchio saláta
10 dkg madársaláta
10 dkg csiperkegomba
2 db sárgarépa
2 ek aprított dióbél
5 ek dióolaj
3-4 ek narancslé
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

1. A megtisztított, megmosott és lecsepegtetett cikóriát leveleire szedjük, a radicchiót falatnyi darabokra tépjük vagy vágjuk, a madársalátát leszárazzuk. A letisztogatott gombát vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk, a lekapargatott sárgarépát laskára vágjuk vagy lereszeljük. Mindet összeforgatjuk, és megszórjuk a dióval.

2. Az öntethez a dióolajat kikeverjük a narancslével, majd hozzáadjuk a megtisztított és présen átnyomott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, és a salátára locsoljuk.

Szarvascomb mézeskalácsos szósszal

Hozzávalók (6 személyre)

A pácléhez:
2 fej hagyma
2 szál sárgarépa
1/4 db zellergumó
1 db petrezselyemgyökér
3 db babérlevél
5 szem szegfűszeg
8-10 db borókabogyó
bors

1 ek cukorrépaszirup
5 dl vörösbor
2,5 dl vörösborecet

A húshoz:
2 kg szarvascomb
2-3 ek tisztított vaj
1 nagy fej hagyma
2 db babérlevél
1 rúd fahéj
1 ek koriander
5-6 szem szegfűszeg
5-6 db borókabogyó
bors

5 dl páclé + a pótláshoz
10 dkg mézeskalács


A körethez:
60 dkg liszt
6 db tojás
60 dkg kelbimbó

7,5 dl zöldségleves-alaplé
szerecsendió
10 dkg füstölt szalonna vagy bacon

Elkészítés

1. A pácléhez a megtisztított hagymát negyedeljük. A megtisztított, megmosott és apróra darabolt gyökérzöldségeket egy edénybe szórjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a babérlevelet, a szegfűszeget és a borókabogyót. Meghintjük sóval, borssal, felöntjük a cukorrépasziruppal, a vörösborral, a borecettel , valamint 5 dl vízzel, majd felforraljuk és hűlni hagyjuk.

2. A lehártyázott, megmosott és megtörölt húst a pácba helyezzük 1-2 napra. Ha a lé nem fedi el teljesen, akkor közben többször meglocsoljuk. Végül kiemeljük, lecsepegtetjük és konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A páclét felfogjuk és félretesszük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőbe rakható nagyobb edényben felhevítjük az olvasztott vajat, és jól körbepirítjuk rajta a húst. Hozzáadjuk az apróra kockázott 1 fej hagymát, valamint a babérlevelet, a fahéjat, a koriandert, a szegfűszeget és a borókabogyót, majd tovább sütjük egy rövid ideig. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük 5 dl páclével, valamint 2,5 dl vízzel, és hozzáadjuk a durvára morzsolt mézeskalácsot. Végül az előmelegített sütőben sütjük kb. 2 órát. Közben többször megfordítjuk, továbbá szükség esetén még egy kis páclét, illetve vizet öntünk alá.

4. A körethez a lisztből, a tojásokból, 1,5 dl vízből és 1 csipet sóból nokedlitésztát keverünk, majd félretesszük. A kelbimbót megtisztítjuk és megmossuk. A sütés vége előtt 45 perccel nagy fazékban felteszünk a tűzre 2-3 l sós vizet. A külön felforralt alaplében haraphatóan puhára főzzük a kelbimbót, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.

5. Lábosban vagy tűzálló tálban kiolvasztjuk a csíkokra metélt vagy felkockázott szalonnát. A zsírján megfuttatjuk a kelbimbót, majd némi sóval és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezve melegen tartjuk. A nokedlitésztát adagonként a lobogó sós vízbe szaggatjuk. A felszínre úszó darabokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük és melegen tartjuk.

6. A húst kivesszük a sütőből, és alufóliába csomagoljuk. Közben a szószhoz a szaftot átszűrjük, és szükség esetén utánaízesítjük. Végül a húst felszeleteljük, és a nokedlivel (vagy tésztával), valamint a kelbimbóval körítjük. A szószt külön kínáljuk hozzá.

Gazdagon töltött sült alma

Hozzávalók (6 személyre)
6 db alma
5 dkg búzacsíra (reformboltból)
5 dkg őrölt törökmogyoró
7,5 dkg vörösáfonya-befőtt
3 ek tej
2 ek méz
5 dkg natúr marcipánmassza
1 tk őrölt fahéj
vaj a tepsihez

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Közben a megmosott almák magházát kiszúrjuk, majd az üreget szükség esetén hegyes kiskéssel kitágítjuk, hogy legalább 3 cm legyen az átmérője.

2. A töltelékhez a búzacsírát keverőtálban elvegyítjük a mogyoróval, a befőttel, a tejjel, a mézzel és a finomra reszelt marcipánnal. A masszát a fahéjjal ízesítjük, majd kiskanállal az almák üregébe töltjük.

3. A megtöltött almákat vajjal vékonyan kikent tepsibe ültetjük, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig. 

KARÁCSONYI MENÜ: ELEGÁNS VACSORA VADHÚSSAL ÉS CAMEMBERT-REL >>> 

KLASSZIKUS KARÁCSONYI MENÜSOR - HA NEM SZERETITEK A HALAS FOGÁSOKAT! >>>

KARÁCSONYI MENÜ: HÚSMENTES ÜNNEPI ÉTELEK >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss