Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű hozzávalók, melegítő íz- és színkavalkád

A decemberi hidegben ebédre, vacsorára egyaránt jólesik egy tál meleg leves, hozzá valami gyorsan elkészíthető finomság. Ha viszonylag rövid idő alatt (ráadásul: költségkímélő hozzávalókból) lenne jó ízletes, kétfogásos vacsorát tálalni, a mindenütt kapható gumós és gyökérzöldségek remek kiindulópontot jelentenek.

A burgonya, a cékla és a hagyma olyan rendkívül sokoldalú alapanyagok, melyek számos variációban kerülhetnek asztalra – előétel, főétel, nassolni való egyaránt készülhet különböző kombinációjukból.

Krumplilevest nagyon sokféle módon lehet készíteni. Kerülhet bele paprika, paradicsom, sokféle gyökérzöldség, aki tartalmasabban szereti, füstölt hússal, szalonnával is gazdagíthatja. A krémlevesek hívei szintén számos lehetőség közül választhatnak, mivel is gazdagítják a jó minőségű burgonyából készítendő levest. Egy biztos, az alapanyagok kiválasztásában rejlik a siker a kulcsa.

Az alábbi burgonyakrémlevest néhány csipetnyi sáfrány és pár csepp tökmagolaj teszi különlegessé. Bár a sáfrány költséges hozzávaló, már néhány szál, illetve őrleményből egy csekély mennyiség is elegendő.

Sáfrányos burgonyakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
2 salottahagyma (vagy 1 kisebb fej vöröshagyma)
50 dkg lisztes burgonya (pl. Ella)
2 szál szárzeller
1 dl főzőtejszín
kb. 1 l zöldségalaplé (vagy jó minőségű koncentrátum, leveskocka)
1 gerezd fokhagyma
néhány szál szárított sáfrány (szükség esetén helyettesíthető 1/2 teáskanálnyi kurkumával)
1 evőkanál tökmagolaj
diónyi olívaolaj
2 dkg jó minőségű vaj
1 teáskanál frissen facsart citromlé
ízlés szerint: frissen őrölt szerecsendió, bors

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom, meghámozom. A burgonyát és a zellerszárat hámozást követően apró kockákra vágom, a salottahagymákat és a fokhagymát apró kockákra vágom.

Diónyi olajon üvegesre pirítom a salottát, majd hozzáadom a fokhagymát – vigyázni kell, mert gyorsan pirul! Ezt követően jöhetnek a burgonya- és zellerkockák, valamint a sáfrány. Felöntöm alaplével, annyival, hogy jó egy ujjnyival ellepje a hozzávalókat. Fedő alatt nagyjából 20 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket, ha nagyon sok nedvesség párolgott el, a végén alaplé hozzáadásával pótolom, valamint beleöntöm a tejszínt – egyet forralok rajta. A forró levesbe dobom a vajat, hozzáreszelem a szerecsendiót, beleőrlöm a borsot. Leveszem a tűzhelyről, belekanalazom a zamatos tökmagolajat, a citromlevet – botmixerrel pürésítem. Ha szükséges, a végén továbbfűszerezem.

Forrón kínálom. Néhány szál sáfránnyal, de pirított tökmaggal, krutonnal is nagyon ízletes. A selymesen lágy leves ízeit a fűszerek és a vaj-tömagolaj nagyszerű kombinációja tartja egyensúlyban. Igazán egyszerű, mégis izgalmas ízvilágú, melengető előétel!

Akár az ünnepi időszakban is színesítheti az előétel-kínálatot a bíborban tündöklő palacsinta, de a sárga burgonyakrémlevessel vacsorafogásnak sem utolsó! A töltelék lehet fűszeres brokkolimártás vagy izgalmas gombakrém is, máris kétféle fogássá alakítható:

Céklás palacsinta – könnyű brokkolimártással

Hozzávalók (10-12 vékony palacsintához):
12,5 dkg liszt
1 nagyméretű tojás
3 dl tej
10 dkg főtt vagy sült cékla finomra reszelve
1/2 kávéskanál só
növényi olaj a sütéshez

A töltelékhez:
kb. 25 dkg rózsáira szedett brokkoli
2 dl tej
3 dkg vaj
3 csapott teáskanál kukoricakeményítő
5 dkg finomra reszelt félkemény sajt (pl. edámi, ementáli, trappista)
1 kis csokor petrezselyem zöld felaprítva
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból palacsintatésztát készítek. A homogén állag eléréséhez az alkotórészeket turmixgép poharába teszem, simára turmixolom. Fél órát hűvös helyen pihentetem.

Közben elkészítem a tölteléket: a rózsáira bontott brokkolit 4-5 perc alatt forrásban lévő sós vízben blansírozom, majd jeges vízbe szedem, hogy üde zöld színét megőrizze. Az egyszerű mártáshoz a tejben elkeverem a keményítőt, felforralom, sózom, borsozom, majd hozzáadom a vajat, a petrezselyemzöldet, végül a sajtot. A kész mártásba forgatom a brokkolikat.

A tésztából kevés olajon 10-12 palacsintát sütök. Megtöltöm a brokkolimártással, frissen őrölt borssal fűszerezve tálalom.

Kifejezetten látványos és előre elkészíthető a következő recept, melyet tálalás előtt elegendő néhány perce forró sütőbe tenni:

Bíborszínű palacsintatekercsek – gombakrémmel töltve

Hozzávalók (előételként 4 személyre):
A töltelékhez:
25 dkg friss csiperkegomba
2 dkg szárított vargánya
1 kis csokor finomra vágott petrezselyem zöld
1 kis fej vöröshagyma
diónyi olívaolaj
2 dkg vaj
2 dl tej
2 csapott teáskanál kukoricakeményítő
1/2 kávékanál őrölt kakukkfű (természetesen a friss még jobb!)
só, bors – ízlés szerint
2-3 dkg frissen reszel parmezán-típusú keménysajt

12 céklás palacsinta – a fent leírt módon elkészítve

Elkészítés: A töltelékhez a szárított gombát langyos vízbe áztatom, hogy megpuhuljon, majd nagyon apróra vagdosom. A csiperkegombákat nagylyukú reszelőn lereszelem, a petrezselymet felaprítom. A hagymát apróra kockázom, a parmezánt finomra reszelem. A tejben elkeverem a keményítőt.
 
Diónyi olajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a kétféle gombát, sózom, borsozom, kakukkfűvel fűszerezem. Néhány perc alatt összepárolom, hogy a friss gomba leve nagyrészt elpárologjon, de piruljon sötétre. Ekkor hozzáadom a keményítővel elkevert tejet, ami szinte pillanatok alatt besűríti a mártást. A végén hozzáadom a vajat és a finomra vágott petrezselymet. Ha szükséges, tovább fűszerezem.

A palacsintákat a fent leírt módon kisütöm. Minden palacsintába kb. 1 púpos evőkanálnyi mártást töltök, feltekerem. A palacsintatekercseket előbb félbe, majd a feleket ismét félbevágom – minden palacsintából 4 kis tekercs lesz. Egy hőálló tálat kevés olívaolajjal kikenek, ebbe helyezem függőlegesen a kis tekercseket, jó szorosan egymás mellé. A tetejére szórom a reszelt parmezánt – forró sütőben kb. 5 perc alatt átmelegítem.  

A kis rózsákra emlékeztető tekercsek nem csupán látványukkal, de ínycsiklandó illatukkal és ízükkel is hódítanak.

Az egyszerű, téli hozzávalókból egy kis rafinériával csodás finomságok készíthetők, érdemes kipróbálni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss