Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű, de nagyszerű: a tojáskrém

A tavaszi kencék egyik kedvelt változata - a húsvét kapcsán is előtérbe kerülő - tojáskrém. A tojás hálás alapanyag, a gyorsan elkészíthető ételek biztos bázisa, s ez a tojáskrém kapcsán sincsen másképp.

A tojáskrémek közötti különbségek a tojás feldolgozásából, illetve a krém ízesítéséből fakadnak, vannak igazi nagy klasszikusok és szezonális, a kor divatjának behódoló változatok is.

A tojáskrémhez általában 8-9 perces főtt tojást szokás használni, de ennél lágyabb tojásokból is készíthetünk kencéket. Az elkészült tojást megtörhetjük villával, felvághatjuk késsel vagy akár tojásszeletelővel is felapríthatjuk, ha kellően ügyesek vagyunk, s többször át tudjuk forgatni a már szeletekre bontott tojást. Ha valóban krémes állagot szeretnénk elérni, akkor a tojást aprítóban vagy botmixer segítségével kis tej, vaj, esetleg krémsajt hozzáadásával könnyedén eldolgozhatjuk. Az is érdekes eredményt adhat, ha a tojások jelentős részét teljesen elkrémesítjük, viszont néhány példányt csak finoman vágunk össze, hogy eléggé darabos maradjon.

A tojáskrém lazításához sokféle anyagot használhatunk. A megtört tojást krémesíthetjük vajjal, adhatunk hozzá mascarponét, lágy sajtot, fetát vagy érett camembert-t, de bármilyen más, adott esetben már ízesített krémsajtot is adhatunk hozzá. A tojást kikeverhetjük kevés majonézzel, tejszínnel, lazíthatjuk tehéntúróval, juhtúróval vagy tejföllel, illetve ezek különböző arányú keverékéből álló krémmel is. Ha nem szeretnénk tejterméket használni, akkor kikeverhetjük liba- vagy kacsazsírral, esetleg érett avokádóval.

A tojáskrém állaga és krémessége mellett a fűszerezése is fontos kérdés. A hagymával történő gazdagítása esetén széles palettáról választhatunk. A krémhez adhatunk apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, vöröshagymát, lilahagymát, sonkahagymát, póréhagymát, tavasszal újhagymát vagy medvehagymát, s kedvelt alapanyag még a snidling is. A hagymát nem csak nyersen adhatjuk a krémhez, hanem dinsztelve is. Ezen kívül kipróbálhatjuk a pestóval kevert tojáskrémet vagy a spenóttal, reteklevéllel gazdagított változatot is.

Nem csak az íze, hanem az állaga miatt jó választás lehet, ha a tojáskrémet feldobjuk egy kevés apróra vágott kápia paprikával, retekkel, kaliforniai paprikával, paradicsommal, olajbogyóval, kapribogyóval, csemege kukoricával vagy épp szárzellerrel.

Zöldfűszerekkel is könnyedén ízesíthetjük a tojáskrémet és még esztétikussá is varázsolhatjuk. Nagyon jól harmonizál a tojással a petrezselyem, a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring és az oregano is, sőt bizonyos ízesítések esetén (mustárral történő kikeveréskor) a tárkony és a majoránna is fokozhatja a krém pikánsságát.

A tojáskrémet színezhetjük sáfránnyal, kurkumával, ízesíthetjük curryvel, pirospaprikával, köménnyel, vagy kissé csípőssé is formálhatjuk némi friss tormával, esetleg chilivel vagy borssal. A tojáskrémhez adhatunk füstölt halat, nagyon jó választás lehet a füstölt makréla, a sprotni, esetleg egy kevés füstölt lazac vagy pisztráng. Apróra vágott sonkával, hideg sült hússal vagy kolbászhússal is keverhető a krém, de reszelt vagy apróra vágott sajttal is megadhatjuk a karakterét.

A tojáskrémet nem csak szendvicsre tehetjük, hanem különböző – akár ehető – tálkákban is szervírozhatjuk. Igazi klasszikus a fehérjébe visszatöltött tojáskrém, vagyis a töltött tojás, de nyugodtan tehetjük a krémet sonkatekercsbe és sajttekercsbe, kínálhatjuk tésztakosárban vagy kivájt zöldségekben, amelyre ideális megoldás a nagyobb retek vagy kisebb paradicsom, a félbevágott paprika, a nagyobb karika kivájt uborka. Tojáskrémmel tölthetünk palacsintát, sőt tojáskrémmel rétegezve készíthetünk akár sós palacsintatortát is.

A tésztakosárkákban egyébként rengeteg lehetőség rejlik. A tojáskrémnek otthont adó tésztát készíthetjük omlós tésztából, réteslapból, leveles tésztából, égetett tésztából, de kisebb zsemléket is kivájhatunk a krémnek, vagy apró kürtőskalácsokat is alakíthatunk, amelybe a sajtrolóhoz hasonló módon tölthetjük a tojáskrémet. Arra azonban minden esetben ügyeljünk, hogy a tojáskrémet frissen, de hűtve fogyasszuk.

Medvehagymás lengyel tojás

Hozzávalók:
6 tojás
8 dkg libazsír
10 szál medvehagyma

frissen őrölt feketebors
1-2 teáskanál mustár
csipetnyi szerecsendió

Elkészítés: A tojásokat lobogó vízbe teszem és 9 percig főzöm. Amíg fő a tojás, addig a medvehagymát vékony csíkokra vágom, majd - mint a petrezselymet – tovább aprítom. Ezután hideg víz alá tartom az edényt, és hagyom, hogy a tojások is kihűljenek. Lehámozom a héjukat, és a tojásszeletelő segítségével egyszer, kétszer, háromszor felvágom, közben mindig fordítok rajta, s ha ügyesen csináltam, akkor pont apró kockákra fog széthullani az egész.
A tojásmorzsát tálba teszem, majd hozzáadom az apróra vágott medvehagymát, finoman sózom, borsozom, mustárt, szerecsendiót és zsírt adok hozzá. Elkeverem, a krémet fél órára a hűtőbe teszem, utána tálalható.

Kapribogyós-majonézes tojáskrém

Elkészítés:
6 tojás
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál mustár
4 dkg kapribogyó

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A tojásokat lobogó vízbe teszem és 9 percig főzöm, majd hideg víz alá tartom az edényt, és a tojásokat lehűtöm. Lehámozom a héjukat, késsel felaprítom, majd nagyobb tálba teszem, és villával is alaposan áttöröm. A tojáskrémet majonézzel, tejföllel lazítom, majd mustárral, sóval és borssal fűszerezem, végezetül belekeverem az apróra vágott kapribogyót és a finomra vágott snidlinget. Elkeverem, a krémet fél órára a hűtőbe teszem, utána tálalható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss