Az egyszerű csokis cupcake muffin alapjához a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztához egy kisebb lábasba tesszük a kis darabokra tört étcsokoládét és a felkockázott hideg vajat, majd gőz fölött, kevergetve megolvasszuk és hagyjuk kissé hűlni.
Egy tálban habosra keverjük a tojásokat a cukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, majd összedolgozzuk az egészet a langyosra hűlt olvasztott csokival.
A papírkapszlikkal kibéleljük a muffintepsi mélyedését. A tésztát az előkészített muffintepsibe kanalazzuk, és 15 perc alatt megsütjük a muffinokat. Rácsra téve hagyjuk kihűlni a muffinokat.
A mázhoz az étcsokoládét megolvasszuk a vajjal, majd a mázat a muffinokra csorgatjuk. Végül színes szórócukorral vagy kandírozott narancshéjjal díszíthetjük, és azonnal tálaljuk.