A citromos muffinhoz a citromokat alaposan megmossuk, a héjukat zöldséghámozóval vékonyan levágjuk, majd felcsíkozzuk, és félretesszük. Elektromos habverővel, közepes fokozaton kikeverjük a tojásokat a kristály- és a vaníliás cukorral.
Hozzáadjuk a felkockázott vajat, valamint 1 db citrom kifacsart levét, és pár perc alatt simára keverjük. Lassú fokozaton hozzádolgozzuk az átszitált lisztet és a sütőport.
A tésztát szétosztjuk egy 12 darabos (vagy kisebb méretű, 24 darabos) muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe.
180 fokra előmelegített sütő középső részében kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A megmaradt citromok levét kifacsarjuk, átszűrjük egy lábasba, hozzáadjuk a citromhéjcsíkokat és a porcukrot. Kevergetve felforraljuk, majd kis lángon szirupos állagúra főzzük. Végül a még meleg muffinokra csorgatjuk.