Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyre több zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok

default user icon
MME
Frutti és Veggi idén is kitett magáért, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európai Friss Kalandok kampánya a program második évében több mint egymillió ember figyelmét hívta fel az egészséges étkezésre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására. 

A tavaly indult hároméves Európai Friss Kalandok kampány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet szervezésében valósul meg. A program célja, hogy felhívja a családok, a gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapotuk javításában és fenntartásában. A WHO felmérése szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk.

A program második évében is megrendezésre került az országos roadshow, amelynek keretében Frutti és Veggi országszerte 15 település családi rendezvényeire látogatott el. Az eseményeken a program keretében készült dal és tánckoreográfia révén is megismerkedhettek a gyermekek a zöldségekkel és a gyümölcsökkel.

„Az idei eseménysorozat keretében közel 2600 kilogramm gyümölcsöt és több mint 700 kilogramm zöldséget kóstoltattunk meg a gyermekekkel, valamint több mint egymillió családos ember figyelmét hívtuk fel az egészséges étkezés fontosságára. Jövőre az utolsó évébe érkezik program, amelyet szeretnénk különleges aktivitásokkal emlékezetessé tenni, továbbra is szem előtt tartva a generációkon átívelő példamutatás jelentőségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növekedésének elősegítését a gyermekek körében.” – foglalta össze a program második éves eredményeit és tapasztalatait Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője, a szervezet Zala megyei elnöke.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke elmondta, hogy nagyon pozitív a program fogadtatása, ugyanakkor az európai uniós átlaghoz képest még van hova fejlődnünk a fogyasztás tekintetében. A NAK és a francia szakmaközi szervezet közötti együttműködést pedig példásnak, modellértékűnek nevezte az osztályelnök.

„A program a gazdák egyetértésével és támogatásával zajlik, amely kettő célt valósít meg: gazdaságit és népegészségügyit. A gazdasági cél a minőségi hazai zöldség-gyümölcstermelés fejlesztése, a népegészségügyi pedig, hogy a hazai zöldség-gyümölcsfogyasztás megközelítse a WHO által ajánlott napi 400 g-os mennyiséget. A program segítségével a jövő generáció fogyasztói tudatosságát szeretnénk felépíteni. A Kárpát-medence különlegesen jó klímája hozzájárul ahhoz, hogy az itt termelt zöldségek és gyümölcsök nemcsak jó ízűek, hanem beltartalmilag is kimagasló értékűek. Ez megmutatkozott az idei szezon zöldség-gyümölcskínálatában. A NAK tevékenységének fő célja, hogy a következő években növelje a magyar zöldség-gyümölcstermelést a hazai piac ellátása és az export tekintetében. Kiemelt zöldség-gyümölcsféléink, amelyeket az év során a program keretében is kóstoltattunk: a paprika, a paradicsom, a gomba, az alma, a meggy, a görög- és sárgadinnye, a sárgarépa, az uborka, a kajszi- és őszibarack - nyilatkozta Mártonffy Béla, aki kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program nagyban hozzájárult mind a termesztéstechnológia, mind a feldolgozottsági szint javításához. A következő időszakban a környezet- és fogyasztóbarát technológia és az öntözés általánossá tétele a fő cél a versenyképes termékelőállítás érdekében.”

Az Európai Friss Kalandok program második évének fő célkitűzése volt, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közös élményére, a családokon belüli generációk közötti interakció és tudásátadás fontosságára helyezze a hangsúlyt. Ennek szemléltetése okán Görbicz Anita, Vincze Ottó és Wolf András a Bolyai Gyermekotthon lakóival közösen, a gyermekek bevonásával készítették el – szezonális gyümölcsök és zöldségek felhasználásával – a Sárkánytojás nevű zöldséges előételt, sütőtökkrémlevest, gombás tésztát és a Kristályvirág elnevezésű gyümölcsös desszertet.

A főzőworkshopon Vincze Ottó elmondta, hogy azért csatlakoztak idén örömmel a programhoz, mert családként és profi sportolóként is szívükön viselik az egészséges táplálkozást.

„A közvetlen környezetünkben egyértelműen érezhető a program pozitív hatása. Amerre járunk, mindenhol örülnek és gratulálnak ahhoz, hogy ilyen jellegű kezdeményezés indult el hazánkban, mivel ők is azt tapasztalják, hogy nagy szükség van rá. Hiszünk abban, hogy a program hatására sok család és szülő kezdett el változtatni az étkezési szokásain.” – foglalta össze a kampánnyal kapcsolatos tapasztalataikat a korábbi válogatott labdarúgó.

Görbicz Anita – csatlakozva párjához – elmondta: szülőként nagyon fontosnak tartják odafigyelni arra, hogy az adott szezonnak megfelelő, hazai gyümölcsöket és a zöldségeket fogyasszák, ezzel is igyekeznek minél több természetes vitaminforrást vinni kisfiuk életébe.

„Emellett az őszi-téli időszakra tudatosan is szoktunk készülni: különböző zöldségeket és gyümölcsöket szoktunk lefagyasztani, vagy eltesszük őket befőtt formájában, amikből aztán a téli időszakban Boldi számára is vonzó, egészséges és vitamindús finomságokat és fogásokat tudunk készíteni.” – mondta a világ legjobbjának választott válogatott kézilabdázó, majd azt is hozzátette, hogy kisfiuk nagy kedvencei az őszi időszakban az alma és a szőlő, de sütőtökből készült ételek is gyakran kerülnek ilyenkor az asztalra.

„A szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nagyon fontos számunkra. A fiaim esetében ilyenkor az alma a nagy kedvenc. Viszont általánosságban azt tapasztalom, hogy mind a családok, mind a gyermekek körében a sütőtök is nagyon népszerű, melynek a felhasználása nagyon sokrétű. Akár simán megsütve, akár levesként vagy desszertként is fogyasztható.” - mondta Wolf András séf és egyben kétgyermekes apuka.

A közismert séf néhány tippet is megosztott arról, hogyan tudjuk vonzóvá tenni a gyermekek számára a zöldség- és gyümölcsfogyasztást a hideg időjárás beköszöntével, és milyen ételeket tudunk ilyenkor könnyűszerrel elkészíteni.

„Amellett, hogy igyekezzünk bevonni őket a sütés-főzés egyszerűbb mozzanataiba, a közös alkotás folyamatába, egy kis kreativitással és a fogások érdekessé tételével sokféle zöldségből vagy gyümölcsből tudunk izgalmas harapnivalókat az asztalra varázsolni. A legegyszerűbb ilyen fogás lehet az egészben sült alma vagy körte egy kevés mézzel meglocsolva. De a krémleveseket és a tésztaételeket is számos zöldséggel tudjuk ilyenkor színesíteni.” – osztott meg néhány tippet a jelenlévőkkel a séf.


Ezek is érdekelhetnek