A zsírok nélkülözhetetlenek, hiszen a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében egyaránt szerepet játszanak. Energiaforrásként szolgálnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, szinten tartják a testhőmérsékletet. Szükség van rájuk a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez.
Az elfogyasztott zsírfélék mennyisége, fajtája és aránya az, ami döntően befolyásolja az egészségi állapotunkat és az életkilátásainkat!
Nem mindegy, hogy mit!
A zsírokat a bennük lévő fő alkotórészek, a zsírsavak kémiai szerkezete alapján több csoportba oszthatjuk. A telített, az egyszeresen, illetve a többszörösen telítetlen zsírok a molekulákban található zsírsavak szénláncában szereplő kettős kötés, valamint a hidrogén mennyiségében különböznek egymástól.
Táplálkozási szempontból a telítetlen zsírok élettani hatásai általában kedvezőek.
A növényi eredetű zsírokban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak fordulnak elő. Ezek az olajoknak nevezett zsiradékok szobahőmérsékleten folyékonyak.
A leghasznosabbak: az esszenciális zsírsavak
Vannak zsírsavak, amelyeket a test nem képes előállítani, így ezeket a táplálkozás útján kell bejuttatni a szervezetbe. A többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak közé tartoznak az omega-6 (linolsav) és az omega-3 zsírsavak.
A hidegvízi halakon (pl. lazac, makréla, hering, ton-, tőke- és lepényhal) és a garnélarákon kívül a Magyarországon honos halfélék (pl. busa, pisztráng, kecsege) is tartalmaznak omega-3 zsírsavat, hasonlóan a lenmag-, repce-, dió- és szójaolajhoz.
Lényeges, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavakat megfelelő mennyiségben fogyasszuk. A szakemberek szerint a kettő helyes aránya 1 : 5. Ezzel szemben a hazai átlagétrend mindössze 1 : 10 vagy még ennél is rosszabb arányban tartalmazza ezeket az esszenciális zsírsavakat.
Amikre nincs szükség: transzzsírsavak
Manapság egyre többet hallani az úgynevezett transzzsírsavakról. Ezeknek szerepe lehet az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Éppen ezért az, aki nem tud lemondani a krémmel töltött kekszekről, a nápolyifélékről, illetve egyes instant termékekről (pl. leves- és mártásporok), nem árt, ha óvatos!
A tudományos vizsgálatok szerint a napi 1 g alatti transzzsírsav-bevitel az a határ, ami még nem jelent számottevő kockázatot.