Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyensúlytészta, az alapsütemény

Uzsonnák és piknikek megbízható desszertje, kezdő háziasszonyok biztos piskótája, jó süteményalap, ám magában is remek édesség az egyensúly tészta. A Pound Cake vagy Quatre Quarts névre is hallgató sütemény rendkívül kezes. Tudja mindazt, amit egy piskóta, viszont a zsiradéktartalmának köszönhetően könnyebb vele bánni - és nem is szárad ki egykönnyen.

A világ számos országában létező sütemény eredettörténetét felgöngyölíteni nem egyszerű. Feltételezhetően a gyakorlott háziasszonyok a világ különböző pontjain felfedezték, hogy igen jó állagú süteményt kapnak, ha súlyra ugyanannyi cukrot, lisztet, zsiradékot és tojást tesznek a tésztába.

Angliában Pound Cake-ként híresült el, ami abból adódik, hogy az arányokat az angol mértékegység szerint fontban mérték ki (1 font majdnem fél kiló). Az angolszászoknál az azonos anyagmennyiséggel készített sütemény valamikor a 18. század elején keletkezhetett, s viszonylag gyors karriert futott be, mert a recept 1796-ban már egy amerikai szakácskönyvben is szerepelt, rögvest kétféle verzióban. A hozzávalók mennyiségének módosítgatása már viszonylag hamar megkezdődött, és a 19. században sorra születtek az elfajzott „fontos” torták. Legtöbbjük vanília-kivonattal és citrommal ízesítve.

A szigetország mellett a kontinens sem maradt ki a jóból, ez idő tájt megszületett a gâteau Quatre Quarts, azaz a négy negyed torta, amit az angoloknál is kedvelt citrommal, valamint rummal ízesítettek. A sütőpor használata előtt ez az alkoholtartalom volt az, ami segített a tésztának kissé levegőssé válni. Érdekes, hogy Németországban a helyi egyensúlytésztába, a Sandkuchenbe  gyakran manapság sem kerül sütőpor.

A franciák hódításainak köszönhetően több egykori gyarmaton is kedveltté vált a Quatre Quarts. Ezeken a helyeken gyakorta tettek a tortába banánt is, hogy még nedvesebb legyen a tészta, ne száradjon ki könnyedén.

Az angol süteményhistóriánál már említettem, hogy a bevándorlóknak hála Amerikában is igen hamar gyökeret vert a Pound Cake, olyannyira, hogy a 19. század végén egy afro-amerikai szerző szakácskönyvében is helyt kapott. Mexikóban ma is nagyon kedvelt sütemény az egyensúly torta leszármazottja, a Panqué, amit errefelé leggyakrabban dióval és mazsolával készítenek. Kolumbiában borral áztatják az elkészült tésztát, és különféle krémekkel töltik meg. Persze ezeknél a süteményeknél is kialakultak bonyolultabb, az 1:1:1:1-es szabályt felrúgó receptek, de egykoron az alapkoncepció mindegyiknél az azonos anyaghányad volt.

A 20. század közepén fordulóponthoz ért a torta története, a liszthez hozzáadott szódabikarbónával vagy sütőporral egy könnyebb, lazább szerkezetű sütemény született.

Készítése és variációk

Az egyensúlytészta egész évben tökéletes választás. Egyrészt nagyon gyorsan összerakható, a recept betartásával az eredmény is garantált, és az egyszerűsége okán nagyon jó alapja sok desszertnek.

A tészta rendkívül jól variálható. A liszt egy részét nyugodtan lecserélhetjük darált csonthéjasokra (dió, mandula), de mákot is adhatunk a tésztába - szintén a lisztmennyiség rovására. Fűszerezhetjük is reszelt citrom- vagy narancshéjjal, de egy kevés őrölt fahéjjal, szegfűszeggel szinte biztos a siker. Zsiradékként kerülhet bele vaj, olaj, zsír, esetleg a zsiradék egy részét helyettesíthetjük tejföllel, krémsajttal vagy joghurttal. A tészta nedvességtartalma növelhető néhány banánnal, vagy a vállalkozóbb szelleműek főtt, pürésített céklát is tehetnek egy csokoládés egyensúlytésztába.

A cukor egy része kiváltható lekvárral, sőt a lekvár mellé áztatott aszalt gyümölcsöt is tehetünk a tésztába. Ha szétválasztjuk a tésztát, és az egyik felébe némi kakaóport keverünk, akkor máris kész a márványos sütemény.

A tészta felturbózását a külsején is folytathatjuk. Megáztathatjuk likőrökkel, gyümölcslével, különféle cukormázakkal boríthatjuk. Ha nem magában szeretnénk fogyasztani, akkor jó alapja lehet a somlóinak vagy bármilyen tésztás pohárkrémnek, trifle-nek, tortákhoz is remek, hiszen jó a nedvszívó képessége és nem szárad ki.

Süthetjük tortaformában, kerülhet őzgerincbe, de kuglófformában is tökéletes. Gyárthatunk belőle muffint, de piték, lepények jó alapja is lehet. Nálunk leggyakrabban azonban nagy tepsiben sül sok-sok friss gyümölccsel megszórva.

Meggyes egyensúlytészta

Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
5 db tojás
25 dkg rétesliszt
2 teáskanál vaníliás cukor
60 dkg meggy
1 citrom héja
1/2 csomag sütőpor

Elkészítése: A meggyet megmosom, leszárazom, hagyom lecsepegni. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra verem a cukorral és a vajjal, majd a sütőporos lisztet lassan hozzáadom, s hozzáreszelem a citrom héját. Végezetül felverem a tojások fehérjét és egy habverővel beleforgatom a tésztába a habot. Zsírral kikent, rétesliszttel kiszórt közepes tepsibe öntöm és a meggyekkel sűrűn megrakom.
190 fokon tűpróbáig sütöm.

Ezek is érdekelhetnek

Friss