Keress receptre vagy hozzávalóra

Egyél sushit!

Japán híres a könnyű, egészséges konyhájáról. Egyik legismertebb étele a sushi (ejtsd: szusi), amelynek alapja a rizs. Erre vagy ebbe kerülnek a zöldségek, halak, rákok, húsok.

A legenda szerint a dél-ázsiai őslakosok rizsben tartósították a húsokat, ez a mai étel őse. Napjainkban már frissen kerülnek az asztalra a különböző sushi-változatok. Nem is lehet sokáig eltartani, hiszen a rizsre nyersen fektetik a tenger gyümölcseit és a húsokat. Van, amelyiket hajszálvékony nori (tengeri moszat) lapokba burkolják, de natúr is fogyasztható. Ismerkedjünk meg részletesen a sushi-változatokkal!

Hozzávalók

A rizs

A rizst 3-4-szer megmossuk, amíg a víz tiszta marad. Lecsepegtetjük, és kevés vízben (6 személyre számítsunk 50 dkg kerek szemű rizst, ehhez adunk 6 dl vizet) 30 percig állni hagyjuk. Ezután letakarjuk az edényt, és lassú tűzön kb. 5 percig melegítjük. Erős tűzre kapcsolunk, és felforraljuk. Ismét lassú tűzre kapcsolunk, és a rizst 15 percig főzzük. Félrehúzzuk az edényt, a fedő alá egy összehajtott konyharuhát terítünk, és 10 percig pihentetjük. A rizst egy lapos tálba terítjük, összekeverjük rizsecetkeverékkel (Ázsia-boltokban beszerezhető), és 10 percig pihentetjük. Még egyszer átkeverjük, vigyázva, hogy a rizsszemek ne törjenek össze, és még 10 percig pihentetjük-hűtjük. 1 adag: 286 kcal.

Nori

Hajszálvékony szárított tengerimoszat-lap. A sötét zöldesfekete, fűszeres illatú tengeri növénybe tekerik a sushit. Gazdag proteinben, kalciumban, karotinban, foszforban és vasban.

Csak friss tengeri állatokat, marhahúst használnak a sushihoz, ezeknek is a legnemesebb részét. Például: lazac (friss és füstölt), vörös húsú tonhal, tigrisrák, édes rák, tintahal, polip, pácolt makréla, szívkagyló. Húsok közül a marhahús használható a sushihoz. Leggyakrabban uborkával, avokádóval, shiitake gombával készítik. Végül japán omlett, tamago is kerülhet a sushira. Ezt tojásból készítik, japán fűszerekkel.

Szójaszósz

Szójabab és búza keverékéből álló, élesztővel, vízzel és sóval összedolgozott, hónapokig erjesztett ízesítőszer a szójaszósz. Sushi-evéshez kis tálkába öntik, gyömbérrel ízesítik, és ebbe mártják a sushi-falatokat. Így még finomabb!

Wasabi

Japán torma vagy vízitorma, zöld színű, csípős fűszer, keveset kell használni belőle, hasonlóan az általunk ismert tormához.

Gyömbér

A friss gyömbért megtisztítják, vékony szeletekre vágják, és ecetben érlelik - ez a gari, ami remek ízesítőszer.

Evőpálcikák

A világ legrégebbi evőeszköze, még ma is az emberiség egyharmada étkezik vele. Úgy gondolják, ezek a meghosszabbított ujjak. A pálcikával történő evés meghatározza az ételek elkészítésének módját is: falatokra vágva használják az alapanyagokat. Néhány alapszabály: a pálcikát tilos az ételbe szúrni, a rizsbe végképp nem szabad. Ha szünetet tartunk az evésben, a pálcikákat fektessük egymás mellé a tálunk szélére úgy, hogy hegyükkel balra mutassanak. Pálcikánkkal nem illik az ételt továbbadni asztaltársunknak, hadonászni, másokra vagy tárgyakra mutogatni.

Nigri (klasszikus)

A főtt rizsből elveszünk kb. 2 evőkanálnyit, és tömör golyóvá formázzuk. Egy kb. fél cm vékony halszeletet a kézfejünkre fektetünk, ráteszünk egy csipetnyi wasabit vagy reszelt tormát, és rányomjuk a rizslabdát. Mutató- és hüvelykujjunk segítségével összenyomjuk, megfordítjuk, és tégla alakúvá formázzuk. Tálcára tesszük, vágott újhagymával, metélőhagymával díszíthetjük.

Maki

Kiterítünk egy bambuszrolót – ezt nevezik Makisunak, innen a neve (ennek hiányában egy tiszta konyharuhát). Ráfektetjük a nori lapot, kb. 1 cm vastagon beborítjuk rizzsel. Közepére rakjuk a haldarabokat, hús- vagy zöldségcsíkot, pl. uborkát. A roló segítségével feltekerjük, a rudat kissé összenyomkodjuk, és kb. 6 darabra vágjuk.

Temaki sushi

Sushi-tölcsérnek is nevezhetnénk. Kiterítünk egy kb. 15x10 cm nagyságú nori lapot, bal felét kb. 4 cm szélesen beborítjuk 3 dkg rizzsel, közepébe nyomkodjuk a tölteléket (halat, zöldséget), és tölcsérszerűen feltekerjük. A végét összenyomjuk.

Sushi-receptek >>>

Sushi-variációk >>>

A japán konyha felfedezése >>>

Sushiparty négyesben >>>

Történetek Japánról és a japán konyháról >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szándi baby 7 évvel ezelőtt
Jujj ezek Nagyon finomak: ))
wormwood 7 évvel ezelőtt
Én most csinálom, nem is először. Egész jó recept, valahol elhagytam az előzőt és pár lépést elfelejtettem... A nyers haltól ne féljen senki, sok mindent megesznek az emberek nyersen és a hallal szerintem semmi gond, nem igazán tekinteném húsnak a szó szoros értelmében... amúgy meg nyugodtan lehet venni akár pácolt lazacot is vagy füstöltet és azok meg egyáltalán nem azok a jégen fekvő nyers halszeletek. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Szeretem a japán kultúrát ezért is érdekelt a sushi, de példának ott vannak ősök, akiket pont hidegen hagy a téma de egyszer megkóstolták és azóta nagyon szeretik. :) Annyira nem meredek kaja, ha jól van elkészítve nagyon finom és ennyi. ^^
piroska.103 7 évvel ezelőtt
Hát azért tényleg számolni kell vele, hogy különleges íz, nem a megszokott, magyaros, attól nagyon távol áll. De én a maki-kat imádom, a zöldségeseket, mert a nyers halat nem nagyon szeretem, de a zöldséges makikat egyszerűen egész nap enném. :) Ha valaki szereti a halat, meg a tenger gyümölcseit, akkor valószínűleg ezt is fogja szeretni (az alga miatt). Ajánlom, hogy elsőre inkább ilyen zöldséges maki-kat, tekercseket próbáljon ki az, aki először eszik ilyet, mert a nyers hal elriaszthatja. Én mai napig nem eszem meg a nyers halat, pedig a makit már legalább tíz éve ettem először és imádom. :) A makit bele lehet mártani szójaszószba és az ad neki egy kellemesebb ízt. A gyömbért lehet hozzá enni, két falat között, de nem kötelező. Gyömbért leginkább azért szoktak hozzá enni, mert semlegesíti az ízeket és akkor jobban érzi az ember a következő falat ízét is, mivel a sushi általában úgy szokott kinézni, hogy több darab többféle, így mindegyik darab élvezhetőbb. De ha egyforma makikat teker fel valaki, akkor mindegy, mert úgyis mindegyik darab egyforma. A tengeri tormával vigyázni kell, mert nagyon-nagyon csíp. :) Nori-t (pörkölt algák sushi-hoz a neve) a match-ben lehet kapni, meg tengeri tormát is. A többit meg bárhonnan be lehet szerezni. Lehet, hogy a Spar-ban is van alga, ott még nem is néztem...
anima219 7 évvel ezelőtt
Kipróbálom ezt a receptet és jelentkezek! aki először próbálja ki, az ne lepődjön meg az érdekes íz világon én majdnem nem szerettem. De valahogy hiányzott az íze, most pedig imádom. Írjatok,ha kipróbáltátok a receptet!!
nkhgif 7 évvel ezelőtt
tyűűh=$ kedwenc kajám : D narancs girizdel is nagyon finom =$ ahhw*.* =$
peichang 8 évvel ezelőtt
Nagyon jó cikk, örülök, hogy megtaláltam! ^^ Igen finomak ezek a sushik szóval csak ajánlani tudom mindenkinek! : )
Babuska49 8 évvel ezelőtt
Nagyon érdekesnek tűnik a sushi,szilveszterkor akarjuk kipróbálni a barátainkkal,remélem ízleni fog nekünk,majd megírom hogy sikerült.