Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 étel, ami garantáltan elűzi a kellemetlen fokhagymabűzt!

default user icon
MME
A fokhagyma szerelmesei fellégezhetnek: végre megvan a gyógyír a kellemetlen szájszagra! Egy csapat amerikai tudós megvizsgálta a problémát, és megtalálta a megoldást.

Mindenki imádja a fokhagymát, mert finom és egészséges - és mindenki utálja a fokhagymát, mert olyan büdös lesz tőle az ember szája, hogy attól arcok olvadnak le. Az egyem-ne egyem dilemma eldöntéséhez most óriási segítséget nyújtott egy csapat tudós, mert egy vizsgálat során megállapították, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a szánkba rejtett szemétteleptől, amit a reggelire fogyasztott fokhagymás pirítós rakott oda.

Az Ohio Állami Egyetem tudósai megvizsgálták, milyen anyagok segítik a leginkább lebontani a fokhagyma azon összetevőit, melyek a rossz szájszagot okozzák, azaz a diallil-diszulfidot, az allil-merkaptánt, az allil-metil-diszulfidot és az allil-metil-szulfidot.

Kísérletükben minden résztvevőnek 3 grammnyi fokhagymát adtak, melyet 25 másodpercig kellett rágniuk, majd le kellett öblíteniük egy pohár vízzel.

Az alanyoknak ez után nyers, facsart vagy melegített almát, nyers vagy melegített salátát, nyers vagy facsart mentaleveleket és zöld teát kellett fogyasztaniuk, aztán jött a leheletteszt. A résztvevők leheletét a kutatók egy spektrometriás készülékkel elemezték, mely kimutatja a gázok nyomait és azok összetételét. A mérést egészen egy órával a fogyasztás utánig ismételték.

A lehelés után a tudósok nem meglepő módon azt tapasztalták, hogy a mentalevél viszi a prímet szagtalanításban, de nagyon jól szerepelt a teszten a nyers alma és saláta is. Utóbbiak a fogyasztás utáni első fél órában 50%-kal vagy még annál is többel csökkentették a fokhagymaszagot képző összetevőket a szájban. A menta még ennél is erősebb antibüdösítő hatással bírt, de a facsart és melegített változatok egyik esetben sem hoztak valódi hatást. És a zöld tea egyáltalán nem működött.

A nyers alma, saláta és mentalevél azért szerepelt ennyire jól a teszten, mert szagbontó enzimek mellett olyan fenolos vegyületeket is tartalmaznak, melyek elpusztítják a fokhagyma illékony anyagait.

FORRÁS: TEOL.HU >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss