Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Egybefont mákos-diós kalács

Hozzávalók

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db citrom héja
  • 1 csipet só
  • 7 dkg kristálycukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 kg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • A töltelékekhez:
  • 2-2 ek lekvár
  • citromhéj
  • 1-1 csomag vaníliás cukor
  • 1-1 kávéskanál fahéj
  • 10-10 dkg kristálycukor
  • 1/2-1/2 dl tej
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg darált mák
  • A kenéshez:
  • 1 dbtojássárgája

Elkészítés

    1. Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és hagyom kb. egy órát kelni.
    2. A töltelék hozzávalóit – külön a dióhoz, külön a mákhoz – összekeverem. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza, mert akkor sülés közben szétrepedhet a tészta.
    3. A megkelt tésztát két egyenlő nagyságú darabra választjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, először az egyiket megkenjük a diós töltelékkel, feltekerjük, majd a másik rúd következik a mákkal. Az így kapott két rudat összefonjuk.
    4. Egymás mellé tesszük a rudakat, és egyiket a másikra hajtjuk, óvatosan, ki ne szakadjon a tészta. Ha ezzel végeztünk, egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk kivajazott sütőpapírral, a fonatot belehelyezzük.
    5. A tészta tetejét tojássárgájával megkenjük, és a sütőformában kétszeresére kelesztjük. 10 percig nagy lángon, 200 fokra előmelegített sütőben sütjük, majd lassú tűzön, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) kb. 40 percig. A sütőben, a formában hagyjuk fokozatosan kihűlni.

     

Megjegyzés

Húsvétra készült. Két ízzel egybefonva. Fenséges volt így együtt.

ditti56
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin