Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy sikeres grillparti előkészületei

default user icon
MME
Nagy vétek lenne, ha a nyári vendégeskedések nem a kertben vagy a szabadban zajlanának… Egyrészt, mert jó a levegő, másrészt… mert hihetetlenül finomakat készíthetünk grillen. Pácolt húsok, omlós halak, illatos zöldségek mind csodálatossá válnak a parázsnak köszönhetően. De a sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai.

Lehet sütni bármit, nagy baj nem lehet... De szerencsésebb, ha egy kissé előkészítjük a dolgokat. Mit tegyünk és mikor, ez itt a kérdés.


Előző este

Készítsünk pácot, ebbe tegyük a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítünk, ne tegyünk sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszáradnak sütéskor. A sózást hagyjuk a tálalás előtti pillanatra.


Egy órával sütés előtt

Vegyük ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen tesszük fel sülni. Érdemes ilyenkor begyújtani a tüzet. A jó parázshoz nagyjából egy óra szükséges. Amikor a faszén darabkák már fehéren izzanak, akkor tökéletes a hőfok a grillezéshez. Amíg lángot látunk, ne tegyük fel sülni az ételeket, csak megég, megpörkölődik a gondosan előkészített hús, hal vagy zöldség.


A sütéskor

A grillrácsot olajozzuk meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöljük át, majd tegyük a parázs fölé. Csak akkor tegyük rá a sütnivalót, amikor már forró. Így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett inkább csipeszt használjunk, ne engedjük, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnénk, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobjunk a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot.

Pácok

Pikáns pác
1 dl olívaolaj,
1 nagy fej lilahagyma,
fél dl alma- vagy borecet,
2 babérlevél,
8-10 szem egész fekete bors,
1 száraz cseresznyepaprika,
1 gerezd fokhagyma,
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Gyömbéres pác
1 dl száraz fehérbor,
3 evőkanál szójaszósz,
1 dl olívaolaj,
1 tyúkhúsleves-kocka,
1 teáskanál gyömbérpor (vagy friss reszelt gyömbér),
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve,
ízlés szerint törött bors,
Az olajat, citromlevet, szójaszószt, bort, borsot, gyömbért és a zúzott fokhagymát összekeverjük, majd meglangyosítjuk, és belemorzsolom a húsleveskockát.

Mustáros pác
1 dl olívaolaj,
kakukkfű,
majoranna,
petrezselyem,
bors,
mustár,
fokhagyma
A hozzávalókat összekeverjük.

Fokhagymás pác
2 evőkanál mustár
4 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál erőspaprikakrém
1 dl olaj
A hozzávalókat összekeverjük.

Saláták

A jó sülthöz jó saláta is jár. A legfontosabb mindig az alaapanyag, annak a minősége. Nyáron dúskálunk a friss zöldségekben, tehát egy piaci séta, és máris megvannak az összetevők. Ízesítésre olívaolajat, balzsamecetet vagy citromot, zöldfűszereket, fokhagymát, kapribogyót használjunk. A variációk száma végtelen…

Salátareceptek >>>


És végül néhány ötlet, hogy beinduljon a fantáziátok!

Sajtkrémmel töltött paradicsom grillezve

A paradicsomok kalapját levágjuk, belsejét kikanalazzuk. Maradék sajtokat lereszelünk, összekeverjük krémsajttal, kevés mustárral, zúzott fokhagymával, őrölt borssal és zöldfűszerekkel. Ha szükséges, túróval vagy tejföllel „lazíthatunk” a krém állagán. Megtöltjük a paradicsomokat, visszatesszük a kalapokat, majd grillrácson megsütjük.

Paprikahajók sajttal töltve

Szép, húsos paprikát választunk, minél színesebb, annál jobb. Három-négy „hajóba” vágjuk, mindegyikbe teszünk egy szelet karakteres sajtot (füstölt, ilmici, vagy amilyet szeretünk). Grillrácsra tesszük és megsütjük. A legvégén frissen őrölt borsot szórunk rá.

Garnélarák paprikamártással

Két darab szép, húsos pirospaprikát felkockázunk, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Hozzáöntünk fél deci paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, majd negyed órát főzzük. Ha kész, összemixeljük. 12 konyhakész garnélarákot (mélyhűtött is lehet, kiengedve) fél citrom levéből, 1 gerezd zúzott fokhagymából és 4 evőkanál olívaolajból álló páccal bekenjük, pihentetjük. Grillen megsütjük, és a paprikamártással tálaljuk.

Szalonnás spárga nyársra húzva

A spárgákat megtisztítjuk, majd kb. 5 centis darabokra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. Baconszeletekből 2 centis csíkokat vágunk, majd a spárgát és a bacont - váltogatva - nyársra húzzuk. Grillrácson megsütjük.

Sült citromos vajhal grillezett zöldségekkel >>>

Bárányfasírt mentával és fenyőmaggal >>>

Fóliában sült hal spenótsalátával >>>

Garnéla-kagyló nyárs >>>

Grillezett kukorica baconbe tekerve >>>

 

JELENTKEZZ A MINDMEGETTE NAGY NYÁRI RECEPTVERSENYÉRE ÉS NYERJ!

Izgalmas hetek várják a Mindmegette látogatóit, hiszen július 12-én elindul nyári receptversenyünk. Két héten keresztül várjuk olvasóink grill, könnyű nyári főétel, sütés nélküli desszert és befőzés témájú fényképes receptjeit, melyet a mindmegette.hu oldalon tölthetnek fel.

Megéri velünk játszani, hiszen a játék végén a Mindmegette szakmai zsűrije kiválasztja a különböző kategóriák legjobbjait, akik között az első három helyezettet értékes pénznyereménnyel díjazzuk, az első helyezettek pedig nem kevesebb, mint 100 000 forinttal lesznek gazdagabbak. De a játék itt még nem ér véget! Augusztus 1-jétől olvasóinké lesz a főszerep, szavazhatnak a receptekre, a szavazók között pedig összesen 200 000 forintot sorsolunk majd ki.

Tarts velünk te is, és játssz receptversenyünkön az értékes pénznyereményekért!

Ezek is érdekelhetnek