Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Egy olasz a Balatonnál

Évek óta balatoni nyaralásunk egyik állandó programja egy étkezés Maurónál Zamárdiban. Általában késő délután megyünk, 5 óra körül, így elkerüljük a fél-egyórás sorbaállást az ajtó előtt. Ilyenkor sem üres, majdnem tele van, bent meg úgy érzi magát az ember, mintha sokkal nagyobb tömeg lenne, olyan nagy a zsivaj-lárma.

Ha valaki belép, az összes pincér hangosan üdvözli: buon giorno, ugyanígy távozáskor zeng az arrivederci. A pincérek nem járnak, hanem rohannak, az összes pincért állandóan futólépésben látni, csak a vendéggel való beszélgetésre állnak meg.

Ha elkészül egy étel, megszólal a csengő, valamennyi pincér rohan a pulthoz, hogy elhozza. Az első eléri, viszi, a többi rohan más irányba tovább. Kérünk még egy kanalat, italt vagy akármit, a pincér futólépésben el - és ugyanúgy vissza. Csoda, hogy nem ütköznek soha össze. Vagyis nem csoda, egy idő múlva rájön az ember, hogy betanult koreográfiája van az egész mozgásnak, egyszer sem láttunk ütközést.

Az olasz tulaj valahogy úgy csinál, mintha azt gondolná, hogy a magyarok azt gondolják, hogy ilyen egy igazi olasz vendéglő. Persze ő is meg a vendégek is tudják, hogy ez nem így van, ilyen nincs sem Itáliában, sem sehol a világon, de az egész nagyon szórakoztató. Legalábbis egy ideig, később már elfárad az ember (csak a vendég, nem a pincérek, nekik nyilván nem szabad), a végén már örülünk, hogy kiszabadultunk  a friss levegőre. Így senki nem ül túl sokáig, étkezés befejeztével könnyű szívvel adjuk helyünket a következőnek.

Az emberek természetesen elsősorban nem ezért a zajos szórakozásért, hanem az evésért állnak sorba. Igen, Maurónál enni is lehet, méghozzá jól, nagyon jól - és igazi olaszul. Friss tészták, finom pizzák, valódi tiramisu és profiterol, minden nagyon finom. Tengeri hal is van, aki pont azt akar enni a Balaton partján, ám tegye, fagyasztva érkezik közvetlenül valamelyik olasz tengerből, és olyasmi, mintha a tengerparton enné.

Nagyon barátságos, figyelmes a kiszolgálás, a rohanástól és üvöltéstől függetlenül is, minden kérést azonnal teljesítenek. Egyszer egy születésnapot ünnepeltünk ott, a pincér véletlenül tudta meg. Rendelés nélkül jött a húsétel után egy torta tűzijátékkal, felsorakozott a főnök és az összes pincér, kórusban zengett a happy birthday.  A torta a számlán nem szerepelt!

Ajánlom Maurót mindenkinek, aki jót akar enni, és akit szórakoztat a sok nyüzsgés. Nem ajánlom senkinek, aki nyugodt evésre, csendes beszélgetésre vágyik az asztalnál. Télen bezárnak, húsvét után szoktak újra nyitni. 

Mi elmegyünk egyszer ezen a nyáron is.

Fotó: www.mauro.hu

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

radicsbéla
Mi is csak egyszer voltunk. Idegesítő az a műolaszkodás és ricsaj. És a pizzájuk sem ízlett.
szmari11
Kétszer voltam ott, először és utoljára. Jól ettünk, ez igaz, de azt a bolondokházát nem lehet kibírni. Alig vártuk, hogy megint kint legyünk.
..
EGYÉL SÜTIT!!!
..
Itt ugrál az Alexandra, itt szaladgál. Beszalad a hónotok alá. Alexandra, Alexandra, Alexandra, Alexandra, Alexandra. Az Alexandrákat kicsit hadarva mondom, közben kicsit felvéve a hangsúlyt, majd le.
feketem
Kicsit szerepjáték ami történik....
zsofkaart
Én évek óta Zamárdiban dolgozom, szezonálisan a nyári őrületben. Mauro egy tündér, a személyzet pedig teszi a dolgát, ahogy az a Nagykönyvben megvan írva, de én - a valóban finom ételek ellenére - nem ülök be hozzájuk. Respect a delegációnak, de rajtuk kívül számos olyan vendéglátó egység van Zamárdiban, ahova érdemes betérni. Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de az én tippem a Hausmann étterem (nem is kell messzire menni). Házias ízek, nagy adagok, minőségi borok, fiatal, hozzáértő személyzet... és ha ez még nem elég pár lépésre tőle indul a kb. 3m-es szabad strand. Nálam nem létezik nyár Zamárdi nélkül, akkor sem, ha az étteremben dolgozom. :)
esztiklock
Nekem is kijutott a szülinapi \"dzsemboriból\" egyszer. Azt sem tudtam hova nézzek.... :)

Magazin