Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Minden porcikája kincset ér: így használd fel a meggyet - 3 szuper recepttel!

A meggy szárából gyógytea készülhet, magjából fantasztikus melegítő párna, levelét régen pipadohánynak használták, gyantáját görcsoldóként ismeri a népi gyógyászat, a meggy fája pedig gyönyörű bútoralapanyag. Igazi szupergyümölcs!
Meggytöri

A meggy származási helye Eurázsia, már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, bár nem tudjuk pontosan, mikortól különböztetik meg a cseresznyétől. Honfoglaló eleink bizonyíthatóan ismerték a meggyet, hazánkban - csakúgy mint Európa többi részén -  a 15-17. századra lett népszerű. A Somogymeggyeshez hasonló településnevek és a személynevekben való megjelenés (Medgyesi) is alátámasztja, hogy kedvelt gyümölcs volt már több száz évvel ezelőtt, bár kezdetben inkább a vadmeggy és a cigánymeggy volt közismert.

Meggyes ismeretek

Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, csonthéjas termésű, bordó színű. Leve erősen fest.

A meggy latin neve Prunus cerasus, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így rokona nemcsak a cseresznye, de az almafélék, a barack és a szilva is. Savanyú cseresznyeként is ismerjük.

Érdekes, hogy külföldön kevésbé népszerű, mint hazánkban, ott elsősorban ipari gyümölcs, nyersen alig fogyasztják. Az egy főre eső éves meggyfogyasztás itthon mintegy 5 kg, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Meggytermesztésben Oroszország és Lengyelország vezet, mi a hetedik helyen állunk.

A legfinomabbnak sokan a Pándy meggyet tartják, legismertebb fajtái a Meteor, a Csengődi csokros, a Favorit, a Kántorjános, a Debreceni, az Érdi bőtermő és az Újfehértói fürtös, valamint a Balaton.

Miért jó a meggy?

100 gr meggy energiatartalma kb. 213 kJ/51 kcal. 85%-a víz. C-vitamin tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk.

Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B-vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük. Vérszegénység ellen is kiváló.

Meggy a tányérban

Készülhet belőle meggyleves, kompót, befőtt, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal.

A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál.

Isteni a meggyszörp és a meggylekvár is, de készülhet belőle bor, rumos meggy, sőt a meggypálinka a legnemesebb párlatok közé tartozik. 

Kókuszos meggyleves

Hozzávalók:
50 dkg meggy
1 bögre tej
2 dl tejszín
6 evőkanál cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
4 evőkanál kókuszreszelék
1 citrom leve
pici só
fahéj
szegfűszeg

Elkészítés: A meggyeket megmossuk és kimagozzuk, ez tart a legtovább.1 liter vizet forralunk, a meggyet beleszórjuk. Mikor újra felforrt, beletesszünk a tej felét, a tejszínt, a cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget, kicsit összerottyantjuk. Hozzáadjuk a kókuszt. A maradék tejben elkeverjük a keményítőt, majd a leveshez adjuk. Citromlével ízesítjük.

Meggylevesek még >>>
Mindenféle gyümölcsleves >>>
Meggyszósz

Hozzávalók:
40 dkg meggy
12 dkg porcukor
1 csipet fahéj
1 szegfűszeg
fél citrom leve
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl

Előkészítés: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, megszórjuk a porcukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, hozzáadjuk a citrom levét, egy csipet sót, és lábosban puhára főzzük (kb. 10 perc). A lisztet simára keverjük a tejföllel. A meggyet levesszük a tűzről, és belekeverjük a habarást. A mártást lassú tűzön besűrítjük, összeérleljük (kb. 3 perc). Húslevesben főtt húshoz főtt burgonyával ajánljuk.

Meggyes máktorta

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 tojás
10 dkg őrölt mák
16 dkg liszt
1 citrom lereszelt héja
25 dkg magozott meggy

Elkészítés: A vajat a porcukorral elkeverjük, majd egyenként belekeverjük az 5 tojást. Beletesszük a mákot, a lisztet és a citromhéjat. A massza 2/3-át kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és rászórjuk a kinyomkodott meggyet. Ráöntjük a maradék tésztát. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig sütjük. Ha kész, porcukrot szitálunk a tetejére.

Meggyes-mákos finomságok még >>>
Minden meggyes a Mindmegettén >>>
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Ernocske
Gyerekkoromban, mikor még falun nyaraltunk, öreganyám kertjében még termett a cigánymeggy. De jóízű volt! Sok mai nemesített fajta elbújhat mellette, pláne a piaci nagy szemű, de íztelen fajta. És milyen jó borocskát lehetett a cigánymeggyből készíteni! A nagyszemű nemesítettnek sem vagyok ellensége, de sajnos már nem az az ízük, mint amit gyerekkorban megszerettem.
pistuc
Nanikám, az még tavaly volt. :) Hamarost válaszolok az e-mailre, mind2-t megkaptam, köszönöm! P.
hubiangi
Szeretném a meggyes pitetorta receptet, köszönöm.
Nanasnani
Üdv Pistuc! Kössz, hogy újra itt vagy! Nani.
bazsuzsu
sziasztok! szeretnék megosztani egy tuti meggyespite receptet 6 db tojás,30 dkg cukor,30dkg liszt,2 dl olaj,1 db sütőpor 1 citrom héja és leve.a tojásokat összekeverjük a cukorral ,de nem simára keverjük,utána jöhetnek a többi hozzávalók.kivajazott,lisztezett tepsibe öntjük és rászórjuk a magozott meggyet,mikor azt gondolnánk,hogy elég,még egy marékkal tegyünk rá.a tetejét darabos dióval szóróm meg és 180 fokos sütőben kb.40 perc.nem lehet elrontani és nagyon finom
szmarika50
Nagyon finom!
pistuc
Jelentem, elkészítettem a a kókuszos meggylevest! Igazán pikáncsos lett a kókusztól. A cukrot legközelebb már a főzés kezdetén hozzáadom, így valszeg édesebb lesz a meggy (hasonlóan az almaleveshez). De így is jó.
lszilvia
mindezt el lehet késziteni meggybefőttből is? nem? mert nekem csak az van, de jol hangzanak a receptek, ki fogom probálni öket :)
pistuc
Kár, hogy fogyasztó hatása nincs :(Sütievés után lefeküdnék, rátenném a pocakomra, és mire felkelek, szépen leapadna a duciság:)
taitaka
A meggymagpárnát úgy működik, hogy az alaposan megtisztított és kiszárított magokat kis párna alakú zsákba varrjuk (mint régen a babzsák az oviban :) Az én gyerekeim annak is használják). Használata pedig rém egyszerű: mikróban vagy alacsony hőfokú sütőben melegíthető. Fülfájás, babáknak hasfájás, stb. esetén nagyon nagy segítség. Mélyhűtőben lehűtve pedig zúzódásokra tehetjük.

Magazin