Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy kis quiche

A francia konyha kapcsán sokakban az a tévképzet él, hogy az valami extrém, úri dolog: kétfalatnyi semmiség egy szép tányéron, drága és ritka alapanyagokból. Pedig dehogy.

A francia konyha nagyszerűsége az egytálételekben rejlik. Tagadhatatlan, hogy a gazdag mezőgazdaság, a természettel meglévő bölcs harmónia és a minőség iránti olthatatlan szenvedély is ott lapul ebben a konyhában, de azért a nálunk fellehető nyersanyagokból is jól elkészíthető a legtöbbjük.

Az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható francia étel a quiche (ejtsd: kis), ami tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.

A quiche-t eredetileg vasserpenyőkben készítették a német határ közelében. A név eredete is utal a közeli szomszédságra, hisz a quiche szó a német kuchen-ből franciásodott. Ma már egész Franciaországban elterjedt és kedvelt étel, valójában egy sós pite, amit vegetáriánus, de húsos, halas verzióban is elkészíthetünk.

Nagyon sokféleképpen variálható a quiche

A klasszikus Quiche Lorraine - amely a nevében rejlő régió szülötte – viszonylag kevés hozzávalóval operál.  Van benne jó minőségű húsos szalonna, tojás, magas zsírtartamú tejföl. Ha egy kevés hagymát is adunk a szalonnához, akkor már Quiche Alsacienne-ről (elzászi quiche), azonban ha egy kis kemény sajttal gazdagítjuk, akkor megint másféle quiche az eredmény.

A quiche-ben az is nagyon szerethető, hogy tulajdonképp egész évben lehet sütni, az aktuális zöldségek felhasználásával. Mehet bele paprika, paradicsom, tehetünk bele póréhagymát, cukkinit, spenótot vagy akár gombát is. A zöldségeken túl gazdagíthatjuk enyhén lepirított csirkemellel,  kevés darált hússal, de tehetünk bele kagylót, kalamárit, rákot, sonkát vagy olasz szalámi. Jóformán bármit lehet a tésztára tenni.

A tölteléket körülölelő tojásos krémbe kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, többféle reszelt sajt, zabpehely. A fűszerezéssel is játszhatunk, hiszen a zöldségek mellé sokféle zöldfűszer adható, szintén a szezonalitás jegyében. De az étel íze őrölt borssal, szerecsendióval, fehérborssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagítható. Melegen a legfinomabb, de hidegen is kellemes.

Vendégek számára ideális, családi vacsorának pedig egyenesen tökéletes!

Quiche Lorraine

A tészta (alaprecept):
25 dkg finomliszt
7 dkg vaj
5,5 dkg sült zsír
2 tojás

A lisztet a hideg vajjal és a zsírral elmorzsolom, majd hozzáadom a tojásokat, hogy összeálljon. A kissé lágy tésztát fóliába csomagolom és minimum fél órára a hűtőbe teszem.

Közben elkészítem a tölteléket:
25 dkg húsos szalonna
2 nagyobb vöröshagyma
2 dl creme fraiche (1 dl tejszín, 1 dl tejföl)
1 dl langyos tej 
bő marék reszelt kemény sajt (Gruyères, Comté)

1 kávésknaál fehérbors
1 kávéskanál szerecsendió
2 tojás

A töltelékhez a szalonnát és a hagymát összepirítom, majd a többi hozzávalóval elkeverem.

A tésztát kiszedem a hűtőből, lisztes deszkán kinyújtom, majd belefektetem egy pitetálba. A tálat magát nem kenem ki, hiszen a tészta elég zsíros ahhoz, hogy a kész tésztát könnyedén ki tudjam szedni a formából. A tészta formán túllógó, felesleges széleit levágom. Az alját megszurkálom villával, majd beleöntöm a tölteléket (a sajtot lehet bele is keverni, vagy rászórni a végén). 180 fokon kb. 40 perc alatt pirulásig sütöm.

Ha valami zöldségesebb dologra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni, a cukkinis-paprikás verziót:

Cukkinis-paprikás quiche

1 nagyobb cukkini
1 kaliforniai paprika
1 póréhagyma
15 dkg húsos szalonna
1,5 dl főzőtejszín
3 tojás
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál rozmaring
1 marék reszelt edami
1 marék reszelt scamorza

A bacont lepirítom, a hagymát megpárolom. A karikára vágott cukkinit és a felcsíkozott paprikát hozzáadom, és nagyon kevés vízzel felöntöm. Takarékon, fedő alatt összepárolom.

A tésztát a pitetálba fektetem, méretre szabom, villával megdöfködöm. A tojásokat felverem, összekeverem a tejszínnel, bazsalikomot, rozmaringot teszek hozzá, sózom. Formásan ráhelyezem a cukkiniket és a paprikaszeleteket.



A hátramaradt szalonnás alapot hozzáadom a tojásos tejszínhez, és az egészet ráöntöm a zöldségekre. Megszórom reszelt sajttal. A quiche-t a 190 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt szép színesre sütöm.

Ha viszont hús nélküli vacsorára vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a túrós-paradicsomos quiche-t:

Túrós-paradicsomos quiche

50 dkg félzsíros túró
10 dkg zabpehely
4 egész tojás
bazsalikom

pici őrölt bors
1 dl főzőtejszín
50 dkg koktélparadicsom

A túrót villával megtöröm, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a zabpelyhet, sózom, borsozom, maréknyi bazsalikomot hintek bele, majd egy kis tejszínt öntök hozzá, és jól összekeverem.

A tésztát pitetálba fektetem, a felesleges részeket levágom, majd a tésztaágyba kanalazom a túrós krémet, és paradicsomokkal alaposan megpakolom. 190 fokos, előmelegített sütőbe teszem, és nagyjából 50 percig sütöm.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss