Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy Icze jó bor

Egy fiatal feltörekvő termelő, Sebestyén Csaba volt a Lorántffy Zsuzsanna Bortársaság legutóbbi vendége az 1894 Borvendéglőben. Fiatal kora ellenére borai már jól ismertek - nem csak szűkebb szakmai körben.

Az epres előételt a 2004-es rozé kísérte, melynek színe ugyan szép rózsaszirmokra emlékeztetett, azonban gyümölcsös illata ellenére íze nem hozta a várt könnyedséget. Utóíze már kicsit kesernyés, nyers vagy inkább fanyar.

 

 

 

A füstölt harcsához egy lágy 2004-es cserszegi fűszeres kicsit vékonynak bizonyult, de magával a bor fajtajellegével probléma nem volt.

 

 

 

Ezután következett egy nagyon sűrű halászlé, ikrával töltött batyuval. Ehhez a műremekhez kínálták ez egyik legszebb bort. „Ebből egy iczét” is megittunk volna... A pince maradékának is nevezhetnénk, ha nem 5 kiváló fajta melegedett volna össze tökéletes harmóniát adva. Ár-értékaránya remek, jól iható bor, s a leheletnyi barrique (18 hónap!) is jól cseng benne. Zweigelt, természetesen kékfrankos, cabernet sauvignon és franc, valamint egy kis merlot ötvöződik itt. Akár bikavér is lehetne, de ez egyszerűen csak egy jó bor. Hogy miért nem egy „iczés” palackban van? A termelő frappáns válasza az volt, hogy mert nem kaphat ekkora palackot. A halászlé bár nem volt csípős, de nagyon tartalmas, így remek választás volt e borhoz. Karácsonyi menühöz is bátran ajánlható.

 

 

 

Ezután következett a Bruxelles-i érmes kékfrankos 2003-as válogatás. Lehet hogy még az icze hatása alatt voltunk, de annyira nem tetszett, mint máskor szokott. Jól passzolt a libához: szép test és nagy koncentráció jellemezte. Most is megkapta a 4 palackos minősítést, bár máskor akár többet is szerezhetett volna. Már csak a pincék mélyén lelhető fel. Akinek van, igya meg, vagy tartsa nagy becsben!

 

 


A bárányszűzhöz két bor is érkezett, illetve egy bor - de két évjáratból. A közepes méretű pincészet zászlós bora: a Grádus 2002, illetve debütált a 2003 is. Micsoda különbség! A korábbi 24 hónapot pihent barrique hordóban, és sauvignon, franc, merlot összetételével egy szabványos bourdeaux-i cuvée. Már szép lágy, érett bor. Fiatalabb társa pedig hordozza a kiemelkedő évjárat adottságait. Hiába volt nagyobb hordókban, a hatalmas test, elegáns nyersesség és nagy  potenciál mellett ott vannak a kellemes erdei gyümölcsök is. A báránynak szép párjai voltak! Erős négyest érdeemlt mind a kettő, bár az 2003-as újraértékelése egy év múlva feltétlenül időszerű lesz!!!

 

 


A mézes csokoládé szuflét a Gundel 2000 5 puttonyos aszúja zárta. Felemelő érzés volt.

Kalla Kálmán és csapata ismét kitett magáért: elkápráztatta az egybegyűlteket. Élményekben gazdag, szép este sikeredett. Az iczét, mint nagy kedvencet, visszakóstoltuk, de a barrique borok után sajnos már nem jött elő a bája. Hiába, vigyázni kell a megfelelő kóstolási sorrend betartására!

Ezek is érdekelhetnek

Friss