Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 betegség, amit egy csóktól is elkaphatsz

default user icon
MME
A csók valószínűleg minden kultúrában a szeretet és szerelem jele, ami segít fenntartani az összetartozás érzését. A csók csökkenti a stresszt és megnyugtat. Ja és még valami: egy 10 másodperces csók, több mint 80 millió baktériumot terjeszthet.”

Egy hosszú távú kapcsolatban sem mentesülünk a csókolózás által okozott betegségek veszélyeitől, azonban nagyobb biztonságban vagyunk, mintha gyakran cserélgetnénk a partnereinket. Megfázás, herpesz, szemölcs, bárányhimlő, Hepatitis-B és akár szifilisz is lehet a vége egy feledhetetlen csóknak.

Betegségek, amelyek átadhatók csókolózás útján:

Megfázás és influenza
Sok vírus okozhatja a megfázást, melyek egy csók által tökéletesen át tudnak vándorolni a partnerünkre, ezért kerüljük a csókolózást, ha betegek vagyunk.

Herpeszfertőzés
A herpesz, pontosabban az ajakherpesz okozója a herpes simplex vírus, melyet, ha egyszer elkaptunk, akkor nem lehet teljesen kiirtani a szervezetünkből. Újra és újra visszatérhet és akkor is tovább lehet adni, ha az illető teljesen panaszmentes.
Ennek egy súlyosabb verziója a nemi herpesz, ami már STD-nek, azaz (Sexually Transmitted Diseases) szexuális úton terjedő betegségnek számít. Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él, ám a fertőzés kockázata nagyon is eltérő – ez leginkább partnereink számától függ. A herpesz legkönnyebben akkor terjedhet másokra, amikor a hólyagok kialakulnak vagy kitörnek.

Bárányhimlő és mumpsz
Felnőtt korban ritka a bárányhimlő, pláne a mumpsz, de közvetlen érintkezés útján gyorsan terjed az emberek között, így nem árt óvatosnak lenni! Ráadásul a mumpsz felnőtt férfiaknál terméketlenséget okozhat.

Szemölcsök
A szájban lévő szemölcsök csókolózással terjedhetnek, különösen, ha vannak olyan területek, amelyek nemrég érintett voltak. Nem csak kellemetlenek, de fájdalmasak, fertőzőek és csak úgy, mint a herpesz, ki is újulhatnak.

Hepatitis-B
A Hepatitis-B vírust abban az esetben kaphatjuk el vagy adhatjuk tovább, ha valamilyen nyitott seb van a szánkban vagy a környékén. Magyarországon a B-vírushordozás aránya 1% alatt van, de a Távol-Keleten 5-15% körüli. Az átfertőzöttség aránya trópusi országokban a legmagasabb, például Ghánában a lakosság 18 éves korra eléri a 80%-ot. A vírus lappangási ideje 45-180 nap is lehet, de általában 60-90 nap. Fokozott veszélynek vannak kitéve az intravénás kábítószert fogyasztó egyének, az egészségügyi dolgozók, illetve a szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, így őnekik még erősebben javasolt a hepatitis B vírus elleni védőoltás beadatása.

Meningococcus-betegség
Ez egy ritka, de nagyon súlyos-és életveszélyes betegség. Agyhártyagyulladásként, súlyosabb esetben vérmérgezésként jelentkezhet, ezért fontos figyelni a korai tüneteket. Szerencsére a legtöbb ember, immunrendszere - még ha vírushordozó is, tud ellene védekezni, sőt védőoltás is a rendelkezésünkre áll.

Csókbetegség, azaz mononukleózis
A betegség, amin szinte mindenki átesik a leggyakrabban a náthához hasonló tüneteket okoz. Elsősorban a fiatalokat érinti és csak extrém esetben van szükség kórházi kezelésre.

Citomegalovírus
A citomegalovírus (CMV) egy vírusfertőzés, amely csók által is terjedhet, emellett sajnos aki fertőzött az anyatejjel is továbbadhatja a gyerekének a betegséget. A CMV nem gyógyítható, és a herpeszhez hasonló tüneteket okozhat, ha gyenge az immunrendszerünk.

Szifilisz
A szifilisz, egy bakteriális fertőzés, mely fekélyeket okozhat a szájban. Ha csókolózás közben megérintjük partnerünk nyelvét, akkor növelhetjük a fertőzés kockázatát. A szifilisz súlyos vagy halálos kimenetelű lehet, ha kezeletlen marad. Gondoljunk csak Ady-ra. A súlyos tünetek között szerepelhet: láz, nyirokcsomó duzzanat, rendellenes foltok, pattanások vagy szemölcsök a bőrön, hajhullás, vakság, szívbetegségek, mentális betegségek és agykárosodás. Korai szakaszában azonban jól kezelhető.

Fogszuvasodás
A fogszuvasodást okozó baktériumok sajnos egy csók által átterjedhetnek, ezért csakis olyan társat válasszunk magunknak, aki megfelelő szájhigiéniával rendelkezik.

És, hogy mit NEM lehet átadni csókolózás révén?

Chlamydia-t
Gonorrhea-t
Májgyulladást
Medencei gyulladásos betegséget (PID)
Trichomoniázist

Bár egy kicsit kellemetlen a partnerünkkel erről beszélni, azonban mégis megéri. Kedvesen, ám határozottan mondjuk el, hogy mik az elvárásaink a viselkedésével és a higiéniával kapcsolatban. Legyünk nyitottak és őszinték és, ha nekünk van valamilyen betegségünk, akkor erről időben tájékoztassuk kedvesünket!

10 TIPP, HOGY BETEGSÉG NÉLKÜL TÚLÉLJÜK AZ ŐSZT >>> 
4 VÁGYÖLŐ ÉTEL, AMI TÖNKRE TEHETI SZEXUÁLIS ÉLETÜNKET >>> 
VISZLÁT BETEGSÉG! ITT A TOP 9 GYÓGYÍTÓ ÉTEL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss