Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy arisztokrata a salátapultban: Ez az igazi Waldorf-saláta receptje

default user icon
MME
1897-ben, a New York-i Waldorf Astoria luxushotel megnyitásakor szolgáltak fel először a Waldorf-salátát. Mindez nem történhetett volna meg, ha Johann-Jakob Astor Baden-Württembergben marad. Ti ismeritek az eredeti Waldorf-saláta receptet? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerjétek.

A Waldorf-saláta története a Baden-Württemberg-i, Heidelberg közelében fekvő Walldorfból indult el. Ott született ugyanis 1763-ban Johann-Jakob Astor, aki később a világ egyik leggazdagabb emberévé vált.

Mivel az Astorok igen szegények voltak, kivándoroltak New Yorkba, hogy szerencsét próbáljanak. Az akkoriban 16 éves Johann az amerikai álom megvalósulásának kitűnő példája, hiszen utcaseprőből milliomossá küzdötte fel magát. Szorgalmának, jó megérzéseinek és szerencséjének köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert - letéve ezzel a későbbi családi szállodabirodalom alapkövét.

Felülmúlhatatlan kreáció

Dédunokái 1897-ben építették meg Manhattanben az első luxushotelt, a Waldorf Astoriát. A főszakács, Oscar Tschirky a megnyitón új kreációkkal kívánta kényeztetni a publikumot. Az ételeknek is olyan felülmúlhatatlanoknak kellett lenniük, mint a szállodának.

Tschirky mindenfélével kísérletezgetett, amit csak a zöldségszezon kínált. Ebből kerekedett ki aztán a dió, alma és zeller vitaminokban gazdag keveréke könnyű majonézzel elegyítve. Az előkelő vendégek elragadtatva fogyasztották a krémes, ugyanakkor ropogós salátát. Egyébként ma is minden nyelven a dinasztia alapítójának szülőhelye szerepel e finomság nevében.


Az eredeti Waldorf-saláta recept:

Hozzávalók (6 személyre):

  • 4 db savanykás alma (50 dkg; pl. boskoop)
  • 50 dkg zeller
  • 1 db citrom leve
  • kb. 12 dkg dió
  • 2 ek majonéz
  • 7,5 dkg tejföl vagy 2 ek joghurt
  • bors

Elkészítés:

  1. Az almát félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után héjastul keskeny hasábokra metéljük. A zellert meghámozzuk, négyfelé vágjuk, igen finomra gyaluljuk, és meglocsoljuk a citromlével.
  2. Néhány szem diót félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk robotgéppel vagy éles késsel.
  3. A majonézt kikeverjük a tejföllel meg a sóval, borssal, végül óvatosan beleforgatjuk az összes hozzávalót.
  4. A salátát legalább 4 órán át állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt a félretett dióval díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő:  kb. 40 perc

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek