Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egri csillag: Méltó párja a bikavérnek

default user icon
MME
Ha Egerről és a borról van szó, akkor sokaknak az Egri bikavér jut az eszébe. Pedig néhány éve méltó párja született a bikavérnek. Tavasszal és nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, akkor érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk.

Az egri borászok 2010-ben elérkezettnek látták az időt arra, hogy megalkossák a bikavér fehér párját. Az Egri borvidék éghajlatára a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció pedig nemcsak a kék szőlőknek, hanem a fehér fajtáknak is kedvez.

Olyannyira, hogy a borvidék szőlőterületeinek már majdnem felét a fehér fajták teszik ki. Bouvier, chardonnay, chasselas, cserszegi fűszeres, ezerfürtű, furmint, gyöngyrizling, hárslevelű, Irsai Olivér, juhfark, kabar, kerner, királyleányka, leányka, mátrai muskotály, mézes, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, Müller-Thurgau, rajnai rizling, sárga muskotály, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, viognier, zefír, zengő, zenit, zöldszilváni, zöld veltelini –bőven van miből válogatni egy cuvée-hez.

Kilenc évvel ezelőtt a helyi borászok kidolgozták a fehér házasítás szabályozását. Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt.

- Mára már szinte nincs is helyi borászat egri csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartunk Egerben, a palackokkal pedig a fogyasztók a boltok polcain és az éttermekben is találkozhatnak” – mesélte Bolyki János, borász. - Mi arra törekedtünk, hogy egy lendületes, gyümölcsös bort készítsünk, ami egy vagány címkével és a könnyen nyitható csavarzárral a mindennapok bora lehet, és látjuk, hogy a fesztiváljainkon is népszerű az egri csillag.”

Egerben minden évben a május 1-éhez közeli hétvégén tartják az Egri Csillag Weekendet. Idén 15 pincészet borait kóstolhatták meg a Dobó térre kilátogatók.

Az egri csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Illatos fehéret viszont legfeljebb csak 30%-ot tehetnek hozzá. Három kategóriája van, a classicus, a superior és a grand superior, amik mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne, és ha fahordós érlelést is kap, akkor sem lehet uralkodó benne a hordós jegy.

Ez az a borfajta, ami tökéletes a nyári szezonra. A szőlőfajták házasításának köszönhetően kiküszöbölhetőek az évjárathatások, és a variációk száma szinte végtelen, így mindenki megtalálja a kedvencét közöttük, akár a kissé feszesebb savú, neutrálisabb, vagy az érett gyümölcsökkel teli, illatosabb stílus áll közel hozzá.

Ezek a könnyű, friss tételek a mindennapok borai. Tökéletesek egy hétköznap esti gyors vacsora mellé, akkor is jó választás, ha átugranak a barátok, vihetjük magunkkal piknikre, biciklitúrára vagy vízpart mellé, de ne habozzunk csak úgy magunknak is bontani egy-egy palackkal munka után.

 A stílusához pont jól passzolnak a nyári fogások. Egy-egy izgalmas összeállítású szendvics, egyszerűbb tésztaételek, csirkesült, szezonális zöldségek, halburger, saláták, tengeri ételek – látható, hogy nem kell bonyolult ételekben gondolkodni a classicus egri csillag mellé.

A Juhász Testvérek Pincészete leginkább a könnyű, jó ivású borairól ismert, az egri csillag pedig náluk is az egyik sikertermék.

- Mi elsősorban a lendületes, gyümölcsös jellegét próbáljuk megmutatni a fogyasztóknak, ami ideális választás a nyári melegben. A fiatalok is szeretik, mivel egyrészt trendi lett egri csillagot inni, és nem csak itt a borvidéken, ráadásul ár-érték arányban is ideális – mondta Juhász Ádám.

Egri borműhely

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Egyértelmű volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre juthatnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. Az egyesület egyik alapítója, Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok borásza.

- Számomra nagy élmény lelkes kollégákkal korszakos feladatokról, kérdésekről elmélkedni. Örülök nekik, és igazán remélem, hogy ez a szeretet kiárad majd az egész borvidékünkre - mondta Lőrincz György.

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészer és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházi Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet. 

KÖNNYED VACSORÁK TÖKÉLETES BORA - BEMUTATJUK AZ EGRI CSILLAGOT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss