Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egri borízelítő - TÓTH ISTVÁN tradicionális pincészete

Ezt a kis családi pincészetet 10 éve még senki sem ismerte, de mára Eger egyik meghatározó kézműves borászatává vált. Tóth István szinte a semmiből az 1997-es Bikavérjével robbant be a borfogyasztói köztudatba, és azóta is tartja, tovább erősíti a helyét a nívós, kézműves egri borászok között.

Tradicionális pincészetében nem sieti el a borok készítését, hosszabb iskolázás – 1 éves nagy fahordós, utána újabb 1 éves kisfahordós érlelés – után még legalább 1 évig palackokban is érlelődnek a borai. A pincészet zászlós bora a bikavér, amely kékfrankos savgerincre épül, testességét a cabernet sauvignon adja, színét a zweigelt, fűszerességét a merlot, a lágyságát pedig a kevéssé ismert blauburger biztosítja. Pincelátogatásunk során hordós tételeket és palackérett borokat kóstoltunk a 2003-as és 2002-es évjáratból.

Felsőgalagonyási Kékrankos 2003
Élénk,  édeskés, feketeribiszkére emlékeztető illata kellemes meglepetés volt a kóstolás elején. Ízében  tovább vitte ezt a primőr borokra jellemző könnyedséget, ami kevés alkohollal párosulva kellemes, lágy összhatást adott, ami nem igazán jellemző más borvidékek kékfrankosaira.

Merkot 2003
Meglepetésünkre idősebb borokra jellemző animális jegyeket hordozott - mind illatában, mind ízében ez a tétel. Alkoholja 14.9%-kal rendhagyó, de éppen ennek köszönhető, hogy a fiatal borokra sokszor jellemző enyhe keserűséget kellő mértékben ellensúlyozza egy kis édességgel. Kevés fajtajelleget véltünk felfedezni benne, de hosszú utóízével és testességével mindenképpen komoly potenciált tartogat.

Cabernet Sauvignon barrique 
Fajtajellegű, gyümölcsös illatok jellemzik. Ízében harmonikus, jó savegyensúllyal és kis tanninnal fűszerezve.

 

Blauburger 2003 
Ritkán kóstolható különlegességről van szó, amely csak házasításra készül, fajtaborként kereskedelmi forgalomba nem kerül. A bikavér színét és lágyságát adja, ennek megfelelően erős, sötét színével, selymes és lágy ízével rendhagyó a kóstolt tételek között. Illata fűszeres, telt, „nagy borok”-ra emlékeztető, ezért sokan szívesen látnák palackban is.

Eged hegyi Kékfrankos 2002 
Fiatalabb társához képest sokat vesztett gyümölcsösségéből, de helyette megjelentek a hordós érlelésnek köszönhető diós-mézes illatok. Íze már hosszabb, gazdagabb, és sokkal karakteresebbé vált.

 

Bikavér 2002
A pincészet talán legsikerültebb tétele, a kóstolókat is megosztotta, néhányan a válogatás elé helyezték. Diós-fahéjas süteményre emlékeztető illata egyedülálló volt a kóstolt tételek között. Ehhez remekül párosult a hosszú komplex izében remek összhangot alkotó tannin kis keserűsége és az alkohol likőrössége. Ez a bor már nagyon egyben van – sommázta véleményét az egyik kóstólója.

Bikavér válogatás 2002
A nevének köszönhető beharangozás ellenére nem ragyogott ki a kóstolt borok közül. Magas extraktjával, hosszú, tartalmas ízével „vette a lécet”, de nem hozott semmi különlegességet azonos évjáratú „fapados” társával szemben. Mivel még sok ideje van a bizonyításra, kíváncsian figyeljük további fejlődését.


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss