Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egészségünk őrzői: az olajok

Ha eddig azt hittük, csak a főzés során választhatunk jót és még jobbat az olajok széles választékából, van egy remek hírünk. A kisebb-nagyobb fájdalmak, a gyulladások és a fizikális problémák enyhítésére is megtalálhatjuk a természetes gyógyírt eme csodálatos készítmények között!

Gyakran már néhány csepp olaj is elegendő ahhoz, hogy sok kellemetlen panasz érezhetően enyhüljön. A felhasználási területtől függően gyógynövényekből készült illóolajokat vagy étkezési olajakat kell alkalmaznia. E természetes gyógyszerek előnye, hogy nemcsak olcsó, de „testbarát” anyagok is, azaz csak nagyon ritkán okoznak irritációt vagy allergiát.

Borsmentaolaj
A frissítő illatú készítmény gyorsan megszünteti a fejfájást, méghozzá legalább olyan hatásosan, mint a fájdalomcsillapítók hatóanyaga, a paracetamol, bizonyosodott be a Kieli Egyetem egyik kutatása során. A borsmentalevelekből nyert illóolaj ugyanis meggátolja a fájdalomról hírt vivő anyagokat a „munkájukban”. Fejfájás esetén tegyünk 2 csepp tiszta borsmenta-illóolajat a homlokunkra és a halántékunkra, majd finom, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a bőrébe az ujjainkkal. Közben lélegezzünk nyugodtan és lassan.

Szezámolaj
A fűtött szoba az orrnyálkahártya legnagyobb ellensége. Mivel a meleg levegő kiszárítja, a baktériumok könnyebben megtelepszenek rajta. Ez ellen szezámolaj-alapú orrspray-vel vagy orrcseppel védekezhetünk. Az olaj nátha után is segíti a nyálkahártya regenerálódását.

Rozmaringolaj
A karácsonyi lakmározások miatt könnyen felborul az emésztés megszokott rendje. Székrekedés esetén élénkítsük a bélműködésünket olajos masszázzsal! 2-3 csepp rozmaringos illóolajat keverjünk össze 2 teáskanál napraforgóolajjal, majd az eleggyel masszírozzuk át a hasunkat az óramutató járásával megegyező irányban! A rozmaring javítja a vérkeringést, a napraforgóolaj pedig megkönnyíti a masszírozást.

Kamillaolaj
A legjobb szer, ha a bőr egyensúlya felborult, azaz bőrviszketés vagy gyulladásos bőrelváltozások, például ekcéma esetében. A kamillavirágból nyert illóolaj gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, így megszünteti a viszketést. Hetente egyszer vegyünk kamillaolajos fürdőt. Így készítsük el: 1 liter, forrásban lévő vízzel forrázzunk le 5 g kamillavirágzatot, hagyjuk ázni 15 percig, majd 5 evőkanál napraforgóolajjal együtt adjuk a fürdővizéhez. Ha inkább a testápolókat szeretjük, használjunk kamillakivonatot tartalmazó készítményeket.

Tökmagolaj
Többféle probléma esetén is sikerrel alkalmazható. Erősíti a hólyag izomzatát, így segít hólyaggyengeség és hólyagirritáció esetén. Tudományosan bizonyított azonban az is, hogy a tökmagolaj a megnagyobbodott prosztata miatti panaszokra is pozitívan hat. A tökmagot a mindennapi étrendünkbe is beépíthetjük, például ha tökmagos kenyeret fogyasztunk, vagy 1-2 evőkanál tökmagolajat keverünk a salátánkhoz.

Körömvirágolaj
A sebek nyomán hegek keletkeznek a bőrön. Ezeket teljesen eltüntetni nem lehet, de látványosan enyhíteni igen. Kenegessük a bőrünket naponta 2-3 alkalommal körömvirágolajjal vagy -balzsammal, hiszen mindkettő segíti a sejtek regenerálódását.

Ligetszépeolaj
A nagyon száraz bőr számára igazi jótevő a ligetszépe magjából nyert olaj, amely rendkívül gazdag linolsavakban és gamma-linolsavakban. Mindkettő védi a bőrt a kiszáradástól, így az ezzel járó feszülő érzést és viszketést is megakadályozza. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatásuk is van, nem csoda, ha ez az olaj sok bőrápoló termékben megtalálható. Belsőleg kapszula formájában alkalmazható.

Teafaolaj
Az ausztrál teafa leveleiből és ágaiból nyert illóolaj remek fegyver a lábgomba ellen. Már az első jeleknél (viszkető érzés) keverjünk össze 1 csepp teafaolajat 1 teáskanál vízzel, és naponta kétszer kenjük be az eleggyel a lábujjak közét.

Indiai gyógymód
Az indiai gyógyászat, az Ájurvéda szerint az olajos öblögetés kiűzi a szájüregből a baktériumokat, így nemcsak a fogszuvasodás és a fogínygyulladás ellen véd, de az immunrendszert is erősíti.
Így csináljuk: vegyünk a szánkba 1 evőkanál étolajat. Néhány percig forgassuk a szájüregben, mintha öblögetnénk vele, majd köpjük ki!

Ezek is érdekelhetnek

Friss