Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételek, melyeket azonnal száműznöd kell az étrendedből - 1. rész

Azt gondoltad, hogy a zöldségchips, az agavé vagy a szójatej egészséges? Van egy rossz hírünk: egyik sem az! Cikksorozatunkban összegyűjtjük azokat az ételeket, amelyeket - a jó hírük ellenére - mindenkinek száműznie kellene az étrendjéből. Íme az első 6 tiltólistás étel.

1. Zöldségcsipsz

Több zöldségre vágysz? Jobb, ha elfelejted a bolti zöldségchipsek nagy részét. Ez az egészségesnek hitt ropogtatnivaló ugyanis azon feldolgozott élelmiszerek közé tartozik, amelyek tele vannak nátriummal és gyakran cukorral is. A zöldségekben amúgy megtalálható fontos tápanyagokat pedig sok esetben nem tartalmazzák. Rágcsálj helyette friss, ropogós répát vagy zellerszárat! De készíthetsz zöldségcsipszet házilag is.

2. Organikus cukorka

Organikus ide vagy oda, a cukorka, az cukorka marad: sosem lesz része az egészséges étrendnek. Még az "organikus" vagy "bio" változata sem. Akárcsak hagyományos rokonaik, az organikus cukorkák és nyalókák is tele vannak magas cukortartalmú alapanyagokkal (mint a gyümölcslevek és a méz), emellett tápanyagtartalmuk nagyjából egyenlő a nullával.

3. Sós perec

A sós perecek általában tömve vannak fehér liszttel és töménytelen mennyiségű sóval. Bizonyos márkák emellett még cukorral is szélesítik a perecben megtalálható káros összetevők spektrumát, ezzel jelentősen hozzájárulva a vércukorszinted és a napi kalóriabeviteled megemelkedéséhez.

4. Agavészirup

Az agavé eddig a fehér cukor egészséges alternatívájaként volt ismeretes, esetleg a méz helyettesítésére használtuk, hiszen növényi eredetű édesítő, alacsony glikémiás indexének köszönhetően pedig nem emeli meg a vércukorszintet közvetlenül fogyasztás után. Emiatt joggal feltételezhettük, hogy bátran fogyaszthatjuk, de sajnos rossz hírünk van. Rendkívül magas, 80-90 százalékos a fruktóztartalma (ez jóval több, mint amennyi a fehér cukorban található!) miatt idővel inzulinrezisztenciához vezethet.

5. Ízesített gyümölcsjoghurtok

Kétségtelen, hogy a joghurt csodákat tesz: tele van fehérjével, a benne található probiotikumok pedig segítik az emésztést. Viszont a legtöbb boltban kapható gyümölcsjoghurtnak nagyon magas a cukortartalma - egy 170 g-os átlagos gyümölcsjoghurt például 24 g cukrot tartalmaz - emellett pedig elenyészővé válnak a jótékony hatásai, így jobb, ha ezeket kerüljük. Ha tehetjük, maradjunk a natúr, görög vagy házilag ízesített joghurtnál. Utóbbit teljesen ízlésünk szerint alakíthatjuk: édesíthetjük mézzel vagy más, természetes édesítővel, és adhatunk hozzá friss gyümölcsöket is, így nem kell megválnunk az élvezetektől sem.

6. Szójaital

A szójaitalt gyakran a tej egészséges alternatívéjaként tartják számon, pedig a legutóbbi kutatások szerint a szója alapú termékek nagyrészt golyvaképzők, és így a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémákért tehetők felelőssé. Ráadásul a szójababtermések jelentős része erős növényvédőszerekkel kezelt.

A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 

MÉG TÖBB EGÉSZSÉGGEL, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSSAL KAPCSOLATOS ÍRÁS >>> 

Ezek is érdekelhetnek