Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egészségesen étkeznél, ám a párod nem akar? Így vedd rá a váltásra!

default user icon
MME
Miközben te aprólékos gonddal megtervezett heti menüvel veszed fel a harcot a pluszkilókkal, addig a párod hallani sem akar arról, hogy lecserélje a sült krumplit salátára? Jönnek az érvek és az ellenérvek, majd a végén – a béke kedvéért – a többfelé étel főzése. Változtatni ezen nem egyszerű feladat, de nem kivitelezhetetlen!

Egy párkapcsolat működőképessé tétele amúgy is nagy munka, aminek bármennyire furcsán hangzik is, az étkezés az egyik meghatározó eleme. Gondolj csak bele; két önálló ember próbálja a szokásait összecsiszolni, és az egyikük – még ha nem is rossz szándékból – általában akaratosabb. Ha pedig valamelyikük fogyókúrázik, vagy tudatosan követi az egészséges táplálkozás előírásait, akkor az evés terén valószínűleg ő szeretne majd irányítani.

Sokan esnek abba a hibába, hogy ilyenkor megpróbálnak, még ha finoman is, nyomást gyakorolni a másikra, hogy az gyökeresen változtasson az étkezési szokásain. Nem veszik figyelembe ugyanakkor azt a tényt, hogy ez mekkora kihívást jelenthet az illetőnek. Szakértők szerint a konfliktusok elkerülése érdekében ilyenkor ugyanúgy kell közelíteni a kérdéshez, mint az összes többi problémához: asszertív kommunikációval és sok-sok megértéssel.

Húzzuk meg, fogadjuk el, majd tiszteljük is egymás határait!

A legfontosabb megérteni azt a tényt, hogy bármilyen közel álltok egymáshoz, te és a párod önálló személyiségek, saját igényekkel, célokkal és kedvtelésekkel. Általában ezért sem működik az a módszer, hogy ráparancsolsz: mától mondjuk nem ehet több fehér kenyeret, csak a teljes kiőrlésűt. Hidd el, ez hosszú távon a kapcsolat megromlásához vezethet! Célszerű inkább ezen a téren is a fokozatosság elvét szem előtt tartani, akárcsak a saját diétádban. 

Haladjatok lépésről lépésre!

Szánj időt arra, hogy kitapasztald, mely ételek fogyasztása adja meg párodnak az elégedettség érzését. Tegyük fel, hogy a kedvesed imádja a zsíros ételeket. Semmiért le nem mondana a vasárnapi rántott csirkéről, vagy az évszak egyik kedvencéről, a lángosról. Ezeket elvenni tőle szinte istenkáromlás, ezért inkább a hozzávalókon célszerű változtatni. Cseréld le mondjuk a napraforgóolajat kókuszolajra. Ez az egészséges, semleges, ízű és illatú zsiradék gazdaságos és pénztárcakímélő is, mivel nemcsak egyszer használható fel sütésre, a többi olajjal ellentétben ugyanis többszöri hőhatásra sem képződnek benne rákkeltő anyagok. Alapos szűrés után pedig csodásan visszanyeri eredeti állagát. Számos jótékony tulajdonsága mellett csak hab a tortán, amit egy tanulmányban írtak róla: a kókuszolaj 1-3 hónap alatt gyönyörűen megolvasztja a hasi zsírpárnákat.

Vásároljatok együtt!

Talán ez a legnehezebb része a közös menü kialakításának, hiszen lássuk be; a sorban állás senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Mégis próbáljatok beiktatni egy olyan hétvégét, amikor közösen mentek el bevásárolni, és kedveseddel együtt találják ki, mi legyen a menü. Eközben célszerű néhány új fogás ötletét is felvetned.

Sőt, ha a partnered nyitott rá, főzhettek együtt is! De visszatérve az apró lépésekhez: semmi baj nincs azzal, ha te édesburgonyát ennél a sült csirke mellé, míg a párod fehér rizst választana. A közös nevező ilyenkor lehet például egy, a másik ízlése szerint elkészített saláta. A másik szereti például a tejfölös uborkasalátát? Nincs ezzel semmi probléma! Kínáld cukor helyett édesítőszerrel és zsírszegény, vagy akár vegán tejföllel. Ha kevert saláta mellett döntöttök, akkor az adagokkal próbálj trükközni. Adj kevesebb fehér rizst, vagy sült krumplit és több salátát az étel mellé.

Persze, ne rögtön egyetlen drasztikus csökkentéssel kezd, hanem apránként, alkalomról alkalomra növeld az egészséges részt. Kipróbálhatod például azt is – természetesen az ízek harmóniáját szem előtt tartva –, hogy a rántott csirkemellet apró kockára vágod, vagy eleve így sütöd ki, és a már elkészült krumplival vagy rizzsel, valamint a szintén apróra vágott paradicsommal összekevered, egy kis zöldfűszerrel ízesíted, majd ezt az elegyet belekanalazod egy félbevágott, kikapart cukkinibe. Mehet rá egy kis zsírszegény reszelt sajt is, majd 20 perc alatt, 200 fokon süsd át a sütőben. Ezzel megtartja partnere kedvenc ételét, miközben egészségesebbé teszi.

Kenyér, kenyér, kenyér

A közös diéta legkritikusabb pontja a kenyércsere. Tény, hogy míg a fehér búzalisztből készült változat szinte eteti magát, addig a teljes kiőrlésű barna kenyérnek van egy kis utóíze, emiatt az erősebbik nem gyakran elutasítja. Ne add fel, és elsőként próbálj durumbúzából készült kenyérre cserélni a fehér liszteset! Ez a búzafajta kiváló minőségű, fehérjében, rostokban és vitaminokban igen gazdag, és hagyományos társával szemben sokkal lassabban szívódik fel, vagyis hosszabb ideig tartó telítettségérzetet biztosít.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss