Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

15 zsírban gazdag étel, ami mégis szuperegészséges

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát! Hogy melyek ezek, milyen élelmiszerekben van ezekből a legtöbb, megtudhatod most induló sorozatunk első részében.

A zsír, a közvélekedés szerint szinonímája mindennek, ami káros, hízlal és megbetegít. De had' védjük meg a zsírt: ez messze nem fedi a valóságot! Több fajtája létezik, és kizárolag egyetlen egy, a transzzsír az, amiről kijelenthető: nem jó, ha egyetlen grammot is fogyasztunk belőle. Viszont a másik 3 típusának: a telített, az egyszeresen és a többszörösen összetett telítetlen zsíroknak - vagy zsírsavaknak - számos jótékony hatása van, amelyek miatt a lehető leggyakrabban érdemes fogyasztanunk belőlük. Elhagyni ezeket pedig egyenesen tilos, hiszen számos tápanyag fel sem szívódik nélkülük. Nézzük sorban, melyek ezek a "jó zsírokban" gazdag élelmiszerek!

Egyszeresen telítetlen zsírsavak

A legegészségesebb zsírok, amelyek zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban és halakban találhatóak. Számost kiváló egészségügyi hatásuk mellett kiválóan illeszthetőek bármelyik fogyókúrás programba - így aki ezekből sokat fogyaszt a diétája során, az közben az egészségéért is sokat tesz.

Avokádó

Egy közepes avokádó 23 gramm zsírt tartalmaz, és rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ZÖLDSÉG A VILÁGON >>> 

Olajos magvak

1 bögrényi mandula 45 gramm egyszeresen telíteten zsírsavat  tartalmaz. Ha minden nap egy marokkal elfogysztunk belőle, csökkentjük a vér koleszterinszintjét, és a hastáji zsírpárnák méretét is - vagyis a jó zsír segít a rossz zsír leküzdésében.

5 NYOMÓS ÉRV AMELLETT, HOGY MINDENNAP EGYÜNK OLAJOS MAGVAKAT! >>> 

Hal

A halfajták rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek köztudottan serkentik az agyműködést: segítségével fogékonyabbak leszünk az új információkra, támogatják a tanulás folyamatát.

8 CSÚCSSZUPER ÉTEL, AMITŐL OKOSABB LESZEL! >>> 



Fekete olívabogyó

Ezekből a fekete bogyókból 10 deka 15 grammnyi jóféle zsírt tartalmaz, ami a rák megelőzésében komoly harcostársunk lehet - együnk belőlük minél többet!

5 ÉTEL, AMIT EDDIG TÉVESEN EGÉSZSÉGTELENNEK HITTÉL >>> 

Étcsokoládé

Az étcsokoládé ugyan tartalmaz zsírt az egészségtelen fajtból is, de az egészségesből jóval többet. A benne található egyszeresen telítetlen zsírsav jót tesz az agyműködésnek, támogatja az immunrendszert - de mindez szigorúan az ÉTcsokoládéra igaz, minimum 60%-os kakaótartalommal!


Ezek is érdekelhetnek

Friss