Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 7 legegészségesebb gyümölcs a világon

Az egészséges táplálékok toplistáján bérelt helye van a különböző gyümölcsfajtáknak. Sorozatunk aktuális részében ezeket a vitamindús finomságokat vesszük sorra!
A SOROZAT 2. RÉSZE: A LEGEGÉSZSÉGESEBB ZÖLDSÉGEK A VILÁGON >>> 
A SOROZAT 1. RÉSZE: A LEGEGÉSZSÉGESEBB TEÁK A VILÁGON >>> 
1. Fekete datolyaszilva

Nem véletlenül hívják „csokipuding gyümölcsnek”, tényleg hasonlít az íze a gyerekek (és sok felnőtt) kedvencére. Az édességgel ellentétben viszont 100 grammban csak 130 kalória van, valamint 191 milligramm C-vitamin. Egy tanulmány kimutatta, hogy remek forrása a karotinoidoknak és katekineknek, melyek csökkentik a zsírsejtek termelődését, valamint a zsír energiává alakítását a májban. Kiváló smoothie alapanyag!

2. Grépfrút

Bizonyított, hogy egy fél grépfrút elfogyasztása az étkezések előtt csökkenti a veszélyes viszcerális (belsőszerveken megtelepedett) zsírmennyiséget, emellett megfelelő szinten tartja a koleszterint. Ezzel a módszerrel hat hét alatt több centit is fogyhatsz a derekadból! A kutatók a gyümölcsben található C-vitaminnak és a fitokemikáliáknak tulajdonították ezt a hatást. Amennyiben napi másfél grépfrút kicsit soknak hangzik, csak egészítsd ki vele a gyümölcssalátádat!

3. Meggy

Elhízott patkányokon mutatta ki a Michigani Egyetem, hogy a meggy jótékony hatással bír a szívre és a testsúlyra is. A hagyományos diétán áteső állatkákhoz képest 9%-kal kevesebb zsír volt végül azoknak a hasán, akiket meggyes fogyókúrára fogtak. Ráadásul ez a gyümölcs tele van antioxidánsokkal! Kiváló reggeli, ha szezonja van.

4. Bogyós gyümölcsök (málna, eper, ribizli, áfonya, szeder)

A bogyós gyümölcsök és az eper tele vannak polifenollal, ami nem csak a fogyást segíti, de még az új zsírréteg képződését is megakadályozza! A meggyhez hasonlóan itt is rágcsálókon végeztek vizsgálatokat, és a kontroll csoporthoz képest 73%-kal csökkent a bogyóevő egerek zsírsejttermelése! Önmagukban fogyasztva is fenségesek, de megbolondíthatod velük a reggeli müzlidet vagy joghurtodat is.

5. Alma

Az almának hihetetlenül magas a rosttartalma, ráadásul vizsgálatok igazolják, hogy jelentős szerepe van a viszcerális zsír elleni küzdelemben is. Az ausztrál „Pink Lady” fajtában a legmagasabb az antioxidáns flavonoidok szintje.

6. Görögdinnye

A legtöbb diétázónál magas cukortartalma miatt tiltólistán van a görögdinnye, pedig ez a gyümölcs is számos jótékony hatással bír az egészségünkre. A Kentucky Egyetem vizsgálatai igazolták, hogy segít az ideális zsírháztartás beállításában, egy spanyol tanulmány pedig kimutatta, hogy csökkenti az izomlázat. Magas víztartalma miatt pedig kiválóan hidratál.

7. Banán

Talán ezt a gyümölcsöt övezi a legtöbb előítélet a fogyókúrázók körében: előbb jutnak róla eszünkbe a majmok és a bohócok, mint egy kockás, izmos has. Pedig igazi energiabomba, magas cukor- és szénhidráttartalma miatt az egyik legtáplálóbb gyümölcs. Edzés mellé kiváló, a benne lévő kálium segíti az izmok gyors fejlődését és regenerálódását. Tökéletes reggeli , ha komoly kihívásokkal kell szembenéznünk a nap folyamán.

9 EGÉSZSÉGESNEK HITT ÉTEL ÉS ITAL, AMIVEL JOBB, HA ÓVATOS VAGY! >>> 
6 APRÓ MAG, AMIT RENDSZERESEN KELLENE FOGYASZTANOD! >>> 
LESZOKNÁL A CUKORRÓL? SEGÍTÜNK, MIT MIVEL HELYETTESÍTS! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss