6 szuperegészséges étel, amiből sokkal többet kellene enned!

Bár vitamindús paprikát, paradicsomot vagy almát az emberek többsége gyakran fogyaszt, ezzel nem szabad megelégedni, vannak ugyanis ezeknél jóval egészségesebb ételek is. Lencsét például nem csak szilveszterkor kellene fogyasztanunk, ahogy a lazacot sem csak ünnepi alkalmakra kellene tartogatnunk. Íme hat étel, melyeket be kell iktatnunk mindennapi étrendünkbe!
ARTICSÓKA

Magas vérnyomás, cukorbetegség, máj- és vesebántalmak esetén bevethetjük az articsókát, hiszen epehajtó, koleszterincsökkentő és emésztéssegítő hatása is ismert, sőt gyökérzetének antibiotikus hatást is tulajdonítanak. Tele van vassal, fehérjével, vitaminokkal, rengeteg rostot tartalmaz, valamint az egyik legmagasabb proteintartalmú zöldség. Párolás után fogyaszd salátaként egy kis kecskesajttal és szárított paradicsommal, vagy tedd egészségesebbé vele a pizzád és a melegszendvicsedet.

Zabpehely

A zabpehelyről régóta tudjuk, hogy mennyire egészséges: nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és magas a rosttartalma is. Ráadásul diétás alapanyagaként is szolgálhat. Igazi csoda: akik zabpelyhet reggeliznek, akár 4 órára is elűzhetik az éhséget! Ezzel megúszható a délelőtti nassolás, ami kifejezetten előnyös, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilótól. 

LENCSE

Egy bögre lencse pont annyi fehérjét tartalmaz, mint három tojás, viszont egy grammnál is kevesebb zsiradékot! Rengeteg rost található benne, amitől elképesztően laktató, és természetesen az anyagcserét is serkenti. A lencse nem csak a fogyásban segít, de a koleszterinszintünkre is jó hatással van. Fogyaszthatjuk köretként, vagy dobjuk fel vele a levesünket.

CHIA MAG

A chia mag nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz és kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. Nagy mennyiségben található benne kálcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz és mangán is. A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális. Megszórhatjuk vele a salátánkat, gabonapelyhünket, de akár a palacsintánkat vagy akár más desszerteket is.

LAZAC

A világ egyik legegészségesebb halában sok az A-vitamin és D-vitamin, megtalálható benne a B-komplex, s Omega-3 zsírsavakban igen gazdag. Ezen kívül a lazacban található kalcium, vas, foszfor, niacin és szelén is. A lazac fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke kialakulásának, illetve az agyvérzésnek kockázata. Csökkenthető vele a szervezet rossz koleszterinszintje (LDL) is. A lazac a szemre is jótékonyan hat, javítja a memóriát, a szellemi kapacitásunkat, véd az öregedés ellen. A lazacfogyasztás felgyorsítja az anyagcserét és segíti a cukor felszívódását is. A lazac önmagában, kevés fűszerrel is tökéletes, de ha van időnk, érdemes bepácolni a sütés előtt, s a pác ízeivel harmonizáló öntetet is készíthetünk a halhoz.

FEKETE DATOLYASZILVa

A fekete datolyaszilvát nem véletlenül hívják „csokipuding gyümölcsnek”, tényleg hasonlít az íze a gyerekek (és sok felnőtt) kedvencére. Az édességgel ellentétben viszont 100 grammban csak 130 kalória van, valamint 191 milligramm C-vitamin. Egy tanulmány kimutatta, hogy remek forrása a karotinoidoknak és katekineknek, melyek csökkentik a zsírsejtek termelődését, valamint a zsír energiává alakítását a májban. Kiváló smoothie-alapanyag.

Hirdetés
Tudtad?

Tudtad-e, hogy az indukciós lap nem a főzőlap felületét, hanem közvetlenül az edény anyagát melegíti?

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin