Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, amit eddig tévesen egészségtelennek hittél

Lelkiismeret-furdalás gyötört, ha bevágtál egy nagy tányér húsgombócos spagettit, vagy ha bele-belekanalaztál a mogyoróvajba?

Van egy jó hírünk: az említett étkek mind sokkal egészségesebbek, mint azt elsőre gondolnád! Íme 5 egészségtelennek hitt étel, melyeket feleslegesen száműztél az étrendedből.

Spagetti és húsgombóc

Újabb ok, amiért irigyelhetjük az olaszokat: a húsgombócos spagetti egészséges! A marhahús miatt magas a fogás fehérje- és vastartalma, a tészta energiadús szénhidrát, a paradicsomszósz pedig likopinban gazdag, ami erős antioxidáns. Itt se felejtsd el azonban, hogy jóból is megárt a sok, figyelj mindig a mennyiségre! A főzéshez használj durum tésztát és olívaolajat, só helyett pedig zöldfűszereket.

Banán

A banánt sokszor szólják le magas cukortartalma miatt, de valójában egy kisebb méretű banánban található kalória megegyezik egy almáéval. Ne hagyd ki az étrendedből, hiszen tele van vitaminokkal (B6, C) és a szívednek is jót tesz. Igazi energiabomba, így edzés mellé kiváló, a benne lévő kálium segíti az izmok gyors fejlődését és regenerálódását.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj gazdag zsírokban és fehérjében, ezért rendkívül tápláló. Az ideális napi adag két evőkanál. A földimogyoró több fehérjét tartalmaz, mint az olajos magvak többi fajtája – 2 evőkanál 8 grammot. Így könnyebben épül az izom, és kevesebbet eszünk, mert sokáig tart a telítettségérzet.

Kávé

Sok rosszat hallani a kávéról, de itt a meglepetés: azonkívül, hogy ébren tart, jót tesz a mentális állapotodnak és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is! A mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a szívkoszorúér-betegségek és a szélütés kockázatát is.

Csirkecomb

Sokan hiszik, hogy csak a csirkemellfilé egészséges, valójában pedig csak a bőr az, amit a tányér szélén kellene hagyni. A csirkecomb olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz - akárcsak az avokádó -, melyek segítik a szív védelmét.

Borítókép: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

Friss