Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egészséges és alakbarát tippek az irodai étkezéshez

default user icon
MME
Általános vélekedés, hogy a napi főétkezés meleg fogás kell, hogy legyen. Ám nem mindig van lehetőség rá, hogy tápláló főtt ételt együnk, kényelmesen. Akkor mi a megoldás?

Előre tudod, hogy a héten zűrös napjaid lesznek? Akkor érdemes az egyszerűségre törekedned:„dolgozz” előre, és készíts el néhány isteni hideg fogást! Persze, ne feledkezz meg a három fontos összetevő: a rost, a fehérje és a „jó” zsírok egyikéről sem! Ha ezeket megtanulod megfelelően kombinálni, akkor nemcsak a vércukorszintedet leszel képes kordában tartani, hanem elkerülöd a farkaséhséget is, és az energiaszinted sem fog csökkenni a nap során. A gyümölcsöket, zöldségeket például előre felszeletelheted, és szortírozhatod kis ételhordókba, illetve készíthetsz egy ízletes salátát vagy laktató falatkákat.

Töltött avokádó

Hozzávalók (1 személyre):
2 db tojás
1,5 ek majonéz
1 tk frissen facsart citromlé
1/2 tk mustár

bors
2 db avokádó

Főzd meg a tojásokat, majd válasszd szét a sárgáját a fehérjétől. Előbbit tedd közepes tálba, villával törd össze, majd keverd ki a majonézzel a citromlével és a mustárral. Ízesítsd sóval, borssal. Vágd fel apróra a tojásfehérjét, és ezt is add a keverékhez. Az avokádókat mosd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magjukat. Óvatosan kanalazd ki a gyümölcshúst, és kis tálkában villával törd össze. Add ezt is a tojásos elegyhez. Végül egyenként töltsd meg a masszával a kivájt gyümölcsöket.

Kétségeid vannak? Készíts pulykasonkás szendvicset!

Komolyan! Ezzel egyrészt eleget teszel a fentiekben leírt egyszerűség elvének, másrészt minden szempontból egészséges és laktató ebédet varázsolsz az (író)asztalodra. Sajnos ez a változat itthon kissé háttérbe szorult a csirkemellsonkával szemben, pedig ez a legalacsonyabb zsírtartalmú húsfajta, ráadásul még az a kis zsírrétege is alakbarát. Emellett szuper triptofánforrás, mely aminosav segít az idegrendszer megnyugtatásában. Fogyaszd teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérrel, egy kevés mustárral, csemegeuborkával és sajttal, vagy készíts egy finom salátát a felhasználásával.

A leveseket se hagyd ki a számításból!

A hideg, borongós napokon igazán feltölti energiával a testet és a lelket egy forró, ínycsiklandó leves. Van néhány igazán ízletes és egészséges fajta, ami melegítés nélkül is laktató ebéd lehet.

Sárgarépa-krémleves
Hozzávalók (1 személyre):

2 db sárgarépa
1/2 fej mogyoróhagyma
¼ fej vöröshagyma
1,5 gerezd fokhagyma
1 ek vaj

bors
¼ tk piros currypaszta
¼ ek passzírozott paradicsom
víz
25 ml 20%-os főzőtejszín

Elkészítése: Tisztítsd meg, karikázd fel a sárgarépát. A megtisztított hagymákat kockázd apróra. Egy nagy edényben, közepes lángon olvaszd meg a vajat. Körülbelül 5 perc alatt párold meg rajta a mogyoró- és a vöröshagymát, majd dobd rá a fokhagymát is. Íztesdítsd sóval, borssal, azután mehet bele a curry és a passzírozott paradicsom is. Kevergesd körülbelül 1 percig, mielőtt hozzáadod a répát. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a zöldségeket, majd főzd 20 percig. Az elkészült levest pürésítsd botmixerrel, majd 2-3 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett főzd össze a tejszínnel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss