Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Édesszájú Európa

Európa egy, mégis sokféle: sok népből, sok kultúrából - és persze sokféle konyhából áll össze. És az a gyönyörû, hogy mindegyik más, mindből gazdagodhatunk. Lessünk el néhány édes receptet!
AUSZTRIA

Sacher-torta
Hozzávalók (16 szelet):
20 dkg vaj, 20 dkg csokoládé, 20 dkg kristálycukor, 6 tojás, 20 dkg liszt, vaníliás cukor, baracklekvár. A kikenéshez: kevés vaj, liszt
Elkészítés: A vajat habüstben vagy mély porcelántálban habosra keverjük, hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját. Amikor simára kevertük, hozzáadjuk a lisztet és a keményre vert tojásfehérjét. Vajjal kikent, kevés liszttel megszórt tortaformába helyezzük a masszát, és negyven-hatvan percig sütjük. Amikor kihűlt, elsimítjuk rajta a felmelegített baracklekvárt, s amikor az is kihűlt, elkenjük rajta a csokoládéfondant-t.
A csokoládéfondant hozzávalói: 2 tojásfehérje, 15 dkg csokoládé, kevés vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor
Elkészítés: Felverjük a tojásfehérjét, hozzákeverjük a megreszelt csokoládét, a vaníliás cukrot és a porcukrot, s addig keverjük tűzön, amíg összesűrűsödik. Amikor kihűlt, elsimítjuk a torta tetején.

Sacher-receptek >>>

BELGIUM

Gofri
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 12 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg cukor, csipet só, 1/2 liter tej, reszelt citromhéj
Elkészítés: A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudinggal, lekvárral nagyon finom.

Gofri receptek >>>

BULGÁRIA

Medenki
Hozzávalók:
2 tojás, 1,5 dl cukor, 2 dl olaj, 6 evőkanál méz, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 dl liszt, 2 marék dió
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd az olajat hozzákeverjük. A mézet a szódabikarbónával elkeverjük, és a tojásos keverékhez adjuk, majd apránként a lisztet is belekeverjük. A tésztából gombóckákat formázunk, mini muffinformába vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mindegyik tetejére 1-1 dióbelet teszünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

CIPRUS

Lokma
Hozzávalók:
1,5 bögre tejpor, 0,5 bögre liszt, 1/2 kávéskanál sütőpor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 dl tej, olaj a sütéshez, a sziruphoz: 2 bögre cukor, 2 bögre víz, 1/2 kávéskanál őrölt kardamom, 8 db csillagánizs, 8 db szegfűszeg, 2 evőkanál narancsvirágvíz
Elkészítés: A tejport, a lisztet, a sütőport összekeverjük, az olvasztott vajat és a tejet, összekeverjük. 10 perc pihentetés után féldiónyi golyócskákat gömbölyítünk belőle. Amíg a szirup fő és hűl, addig letakarva hideg helyre tesszük. A szirup hozzávalóit pár percig forraljuk, a narancsvirágvizet csak az utolsó lobbanásnál öntjük hozzá. Langyosra hűtjük, majd tálba szűrjük. Amíg a szirup hűl, bő, forró olajban kisütjük a fánkocskákat. Szalvétára szedjük, a felesleges olajat felitatjuk, majd beleszórjuk a szirupos tálba. Másnapig hagyjuk, hogy a fánkok megszívják magukat az édes, fűszeres nedűvel.

CSEHORSZÁG

Túrós bukta
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 2,5-3 dl langyos tej, 7 dkg cukor, reszelt citromhéj, csipet só, 7 dkg olvasztott vaj, a töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 tojás sárgája, 3 tojásfehérje
Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval (a vaj kivételével) kelt tésztát dagasztunk. Amikor szép sima a tészta, a vajat is beledagasztjuk, majd liszttel meghintve, letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta, a túrót villával összetörjük, a többi hozzávalót belekeverjük, a tojásfehérje felvert habjával lazítjuk. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, 7-8 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. Közepébe ujjal tojás nagyságú gödröt lapogatunk, és a túróval megtöltjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a széleket porcukorral kevert tejjel megkenjük, és pihentjük, míg a sütő 190 fokra melegszik. 20-25 perc alatt megsütjük.

Bukta receptek >>>

DÁNIA

Dán csokis süti
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg tortadara, 8 dkg darált dió, 4 tojás, 7 dkg liszt, 0,5 mokkáskanál sütőpor. A tetejére: 6 evőkanál baracklekvár, 10 dkg csokoládé
Elkészítés: A vajat serpenyőben felolvasztjuk, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Kis lángon keverjük, míg a cukor el nem olvad benne, majd a tortadarát is beleszórjuk, felolvasztjuk. A tűzről levéve a darált diót is beleszórjuk, és hozzáadjuk - egyesével - a tojások sárgáját. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, és a masszához adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk. Kivajazott, zemlemorzsával meghintett formába tesszük. Kb. 170 fokos sütőben 30-40 percet sütjük. Kifordítjuk a formából és hagyjuk kihűlni. Utána baracklekvárral bekenjük az egészet, és hűtőben dermedni hagyjuk. Végül tortabevonóval bevonjuk.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Hot cross buns
Hozzávalók:
45 dkg finomliszt, 1,4 dkg száraz élesztő, 5 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 kávéskanál fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 elhabart tojás, 5 dkg puha vaj, 1,7 dl meleg tej
Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, majd jönnek a fűszerek, a tej, az elhabart tojás, pici só, végezetül a mazsola. A tésztát alaposan kidolgozzuk, hagyjuk pihenni 25 percet. A tésztát átdolgozzuk, egyforma darabokat szakítunk belőle, zsemlévé görgetjük. A megformázott gombócokat sütőpapíros tepsire ültetjük, kicsit hagyjuk kelni, majd 175 fokos sütőbe tesszük. Amíg sül, elkészítjük a mázat: 2 evőkanál lisztet elkeverünk 2 evőkanál porcukorral, és annyi vizet adunk hozzá, amivel nem túl folyós tésztát kapunk, habzsákba töltjük. Amikor a zsemlék kezdenek színt kapni, kiszedjük őket, és a cukros krémmel egy keresztet húzunk minden darab tetejére, majd visszatoljuk a sütőbe, és szép pirosra sütjük.

ÉSZTORSZÁG

Kardamomos bukta túrókrémmel
Hozzávalók:
3 dl langyos tej, 3 dkg élesztő, 9-10 dl liszt, 1,5 dl cukor, 7 dkg vaj, a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl, 2 csomag vaníliá cukor, porcukor
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a sót, a kardamomot, a narancs reszelt héját, a tojást és a maradék tejet, majd géppel kidagasztjuk. Amikor már összeállt, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, és addig dagasztjuk, míg egyenletes, fényes tésztát kapunk. 30 percig kelesztjük meleg helyen, majd újra átdolgozzuk, és 14-15 kis bucit formálunk belőle. A tésztagolyókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és még 15 percig kelni hagyjuk. Megkenjük tojással, és 15-20 perc alatt pirosra sütjük előmelegített 200 fokos sütőben. A kihűlt bukták tetejét levágjuk, egy kis tésztát kicsipkedünk, ezt hozzáadjuk a túróhoz, amit a vaníliás cukorral, a tejföllel, a citrom reszelt héjával és ízlés szerinti porcukorral kikeverjük, majd a buktákba visszatöltjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

FINNORSZÁG

Runeberg muffinjai
Hozzávalók:
8 dkg őrölt mandula, 11 dkg darált keksz, 20 dkg margarin, 2 dl cukor, 2 tojás, 2 dl búzaliszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt kardamom, 3/4 dl tejszín, a tetejére: málnalekvár vagy dzsem (nem túl híg), 1 dl porcukor, 2 teáskanál víz vagy citromlé
Elkészítés: A puha margarint és a cukrot habosra keverjük, majd óvatosan kevergetve egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőporral elkevert lisztet, a kardamomot, a darált kekszet és a mandulát szintén a masszához adjuk, végül a tejszínt is beleöntjük, és az egészet alaposan összekeverjük. A tésztát muffinformákba adagoljuk, majd kanállal kis mélyedést készítünk a közepükbe, melybe málnalekvárt kanalazunk. 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük, míg a teteje világosbarna lesz. Ha megsült, pár percig hűlni hagyjuk, majd még egy kiskanálnyi lekvárt teszünk a muffinok közepére. Ezután a porcukrot a vízzel vagy citromlével elkeverjük, majd nyomózsákba töltjük, és díszítésképp a lekvárt e mázzal körbefogjuk.

FRANCIAORSZÁG

Creme brulée
Hozzávalók:
2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 10 dkg cukor, 4 db tojássárgája + 2 db egész tojás, 4 dkg barnacukor
Elkészítés: A sütőt 150 fokra előmelegítjük, a tepsibe 2 cm vizet teszünk. A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd hozzákeverjük a cukrot, ha felovadt, levesszük a tűzről, és kicsit pihentetjük. A tojássárgáját és az egész tojásokat folyamatos, nem durva, de erőteljes keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes keverékhez, kis tálkákba töltjük, 2-3 cm vastagon (kb. 1dl). Beletesszük a vizes tepsibe, amit sütőbe tolunk, és 50 perc alatt szilárdra gőzöljük. A sütőt elzárjuk, még 10 percig bent hagyjuk. A tepsiből kivéve kihűtjük, majd betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, barnacukorral meghintjük, és flambír pisztollyal karamellizáljuk (vagy külön készítjük a karamellt, és ráöntjük kanállal).

Creme brulée receptek >>>

GÖRÖGORSZÁG

Baklava
Hozzávalók
egy közepes tepsihez: 2 csomag réteslap (16 lap), 40 dkg darált dió, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor, 3 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 15 dkg vaj, a sziruphoz: 2,5 dl citromlé, 25 dkg méz, 25 dkg cukor, 1 dl víz
Elkészítés: A sziruphoz a cukrot a mézzel, a citromlével és a vízzel feltesszük főni. Nem sűrítjük be túlságosan, mert a tészta sok szirupot megiszik. A diót és a porcukrot összekeverjük a morzsával, fűszerezzük. A vajat megolvasztjuk, a réteslapokat a tepsi méretére igazítjuk. Vajjal tocsogósan kikenjük a tepsit, belefektetünk egy réteslapot, amit szintén alaposan megkenünk, így járunk el összesen hat lappal, majd a diós töltelék felét elosztjuk rajta. Ezután egy újabb lapot fektetünk rá, vajjal megkenjük, majd óvatosan a töltelékre fordítjuk. Négy lapot teszünk a töltelék tetejére, mindegyik közé olvasztott vajat kenve. Ezután jön a töltelék másik fele, majd hat lap, a korábbiak szellemében. Végezetül óvatosan egy éles késsel kockákra vágjuk. A 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tésztát, majd időközönként kiszedve alaposan meglocsoljuk a sziruppal. Addig sütjük, míg szép színt kap. Amikor kész, egy késsel újra fellazítjuk a kockák közét, majd hagyjuk kihűlni.

Baklava receptek >>>

HOLLANDIA

Poffertjes (minipalacsinta)
Hozzávalók:
10 dkg liszt, csipet só, 3 dkg cukor vagy cukorszirup, 1/2 csomag szárított élesztő (3.5g), 1 tojás, 1,5 dl szobahőmérsékletű tej, 3 evőkanál vaj a sütéshez
Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, összekeverjük egy csipet sóval, a cukorral és az élesztővel. Hozzáadjuk a tojást és a tejet, csomómentesre keverjük, és lefedve, meleg helyen 1,5 órát pihenni hagyjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, kanálnyihalmokat teszünk bele a tésztából, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

HORVÁTORSZÁG

Horvát rétes
Hozzávalók:
1 pohár joghurt vagy tejföl, 1 pohár olaj, 2 pohár cukor, 1,5 pohár búzadara, 3 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 8 darabos réteslap, a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 dl tejföl, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja
Elkészítés: A joghurtot vagy tejfölt, az olajat, a cukrot, a búzadarát, a tojásokat a vaníliás cukrot és a sütőport összekeverjük. Kiterítünk egy réteslapot, 2-3 evőkanál masszát elkenünk rajta, és ugyanígy folytatjuk a negyedik lapig. Arra kerül a töltelék, amihez a túrót, atejfölt, a a cukrot és a citrom héját összekeverjük. Lazán feltekerjük, tepsibe tesszük, a maradék 4 réteslapot ugyanígy megtöltjük. A maradék masszával megkenjük a tetejét. 150 fokon lassan sütjük kb. 25 percig, vigyázzunk, mert hamar megég.

ÍRORSZÁG

Kávés-wiskey-s kuglóf
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 2 mokkáskanál sütőpor, 4 tojás, 20 dkg cukor, 22 dkg vaj, 3 dkg holland kakaópor, 2 marék mazsola, 1 dl feketekávé, 1 dl whiskey, 14 dkg 70%-os étcsokoládé. csipet só, csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítés: A mazsolát a kávé és a whiskeykeverékébe beáztatjuk. A sütőt 195 fokra előmelegítjük. Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a tojásokat, tovább keverjük, majd mehet hozzá a liszt, a csipetnyi só és szerecsendió, valamint a sütőpor és a kakaópor, alaposan elkeverjük, végezetül a mazsolát és a konyakos kávét is a krémbe forgatjuk. A sötét kencét kuglófformába simítjuk, és az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokoládéval még meg lehet csurgatni.

LENGYELORSZÁG

Áfonyás pierogi
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, forralt meleg víz (csak annyi, hogy sima és rugalmas tésztát kapjunk), csipet só, 40 dkg áfonya (gyümölcs vagy sűrű lekvár)
Elkészítés: A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, csipetnyi sót adunk hozzá. A liszt közepébe készítünk egy mélyedést, ebbe egy kevés forralt vizet öntünk. Egy villával elkezdjük összedolgozni a tésztát, és mindig csak egy kevés vizet adunk hozzá. Amikor összeállt a tészta, akkor lisztes deszkán átgyúrjuk, majd - egy keverőtálban, konyharuhával lefedve - pihenni hagyjuk legalább fél órát. A tésztát lisztes deszkán jó vékonyra nyújtjuk, és egy pogácsaszaggatóval nagyobb köröket vágunk ki belőle. A körök közepére halmozzuk egy kiskanálnyi lekvárt vagy néhány szem friss gyümölcsöt, félbehajtjuk a kört, vigyázva arra, hogy a szélek alatt se gyümölcs, se lekvár ne legyen. Alaposan összenyomkodjuk a széleket, majd egy lisztes tálcára helyezzük az elkészült darabokat. Ha mindegyik pierogival kész vagyunk, akkor egy lábasban enyhén sós vizet forralunk, és abban kettesével-hármasával főzzük ki a tésztákat. A víz felszínére feljött tésztákat nagyjából még 2 percet főni hagyjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük.Tálaláskor olvasztott vajjal, gyümölccsel, lekvárral, esetleg tejszínhabbal vagy pirított zsemlemorzsával díszíthetjük.

LETTORSZÁG

Réteges áfonyás pohárkrém
Hozzávalók:
30 dkg fekete rozskenyér, 15 dkg cukor, 1 csapott teáskanál fahéj, 2,5 dl tejszín, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg áfonyalekvár, maréknyi áfonya
Elkészítés: A rozskenyér héját levágjuk, a kenyérbelet elmorzsoljuk, elkeverjük a fahéjjal és a cukor felével. A vaníliás pudingport elkeverjük a tejjel és a maradék cukorral, és krémesre főzzük. A tejszínhabot felverjük a vaníliás cukorral. Poharakba osztjuk a kenyérmorzsát, majd rétegezzük a lekvárt, a vaníliakrémet és a tejszínhabot. Áfonyával megszórva tálaljuk.

LITVÁNIA

Szívsütemény
Hozzávalók:
1 bögre méz, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál tejszín, 1/2 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál őrölt szekfűszeg, 1 teáskanál sütőpor, 2 bögre liszt, 12 dkg vaj
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet és a felolvasztott vajat, a fűszereket és a tejszínt. Jól elkeverjük, majd a sütőporral elvegyített lisztet fokozatosan beledolgozzuk. Akkor jó, amikor már nem ragad a kezünkre a tészta. Lefedjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, szív alakú formával kiszaggatjuk, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd cukormázzal díszítjük.

LUXEMBURG

Almatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
1 kg savanykás alma, 12 evőkanál almapálinka (triple sec likőr), 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj + a formához, 3 evőkanál citromlé, 35 dkg liszt + a formához, 5 dkg vágott mogyoró, 1 teáskanál őrölt fahéj, 4 evőkanál porcukor
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, meglocsoljuk a pálinkával (vagy likőrrel) és a citromlével. Kivajazunk, és liszttel beszórunk egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A lisztet a vajjal és a cukorral gyorsan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, tésztává dolgozzuk. A felét pitetálba nyomkodjuk, megszórjuk a vágott mogyoróval, elegyengetjük rajta az almát. Ezt meghintjk fahéjjal és a vaníliás cukorral, majd befedjük a maradék kinyújtott tésztalappal. A széleit lenyomkodjuk, és szép pirosra sütjük az előmelegített sütőben.

Almatorta receptek >>>

MAGYARORSZÁG

Somlói galuska
Hozzávalók: 6 tojás, 6 csapott evőkanál cukor, 6 csapott evőkanál liszt, 1/4 csomag sütőpor, 10 dkg étcsokoládé, 1 csomag csokoládés pudingpor, 3 dl tej, 4 evőkanál cukor, rumaroma, darabolt dió, tejszínhab
Elkészítés: A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgáját a 6 kanál kristálycukorral jó habosra kikavarjuk, közben a 6 evőkanál lisztet összekeverjük egy kisebb tálban a sütőporral. Felverjük a tojásfehérjét, a kikavart tojássárgához öntjük, összeforgatjuk, majd három-négy adagban hozzákeverjük a sütőporos lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítva előmelegített forró sütőben megsütjük. Közben az öntethez a csokipudingot megfőzzük a tejjel és 4 evőkanál cukorral, közben gőzfürdőn felolvasztjuk az étcsokoládét, majd a pudinghoz keverjük, rumaromával, ízlés szerint darabolt dióval. A kihűlt piskótát kis kockákra vágjuk, tálkákba tesszük, és az elkészített öntettel meglocsoljuk, a tetejére tejszínhabot teszünk. Aki szereti, rumos tejbe áztatott mazsolát is szórhat rá.

Somlói receptek >>>

MÁLTA

Mézes gyűrűk
Hozzávalók:
10 dkg cukor, 15 dkg margarin, 40 dkg finomliszt, 8 dkg búzadara, a töltelékhez: 10 dkg méz, 10 dkg cukor, 1 evőkanál búzadara, 2 evőkanál kakaó, 5-6 szem szegfűszeg, késhegynyi tört ánizs
Elkészítése: A töltelékhez valókat a dara kivételével egy lábasban kevergetve lassan felforraljuk, majd a darát is beleszórjuk. Továbbra is kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a massza jól be nem sűrűsödik, majd kihűtjük. A tésztához a lisztet, a margarint és a cukrot  annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy jól formálható masszát kapjunk. 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, és harminc centi hosszú, nyolc centi széles csíkokra vágjuk. Minden csík szélére hosszában tölteléket halmozunk, és a tésztát rágöngyöljük. Az így kapott hengereket gyűrű alakúra formázzuk. Kivajazott, meglisztezett tepsibe tesszük őket, és erős lángon aranysárgára sütjük.

NÉMETORSZÁG

Berlini töltött fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 4 tojássárga, fél dl rum, 2,5 dkg friss élesztő, 4 dl tej, olaj a sütéshez, lekvár a töltéshez, a csokiöntethez: 1 dl tejszín, 15 dkg étcsokoládé
Elkészítés: 1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukorral és az élesztővel elkeverjük, langyos helyre tesszük. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval, és deszka közepére fészket készítünk belőle. Beledobjuk a tojássárgákat, hozzáöntjük a rumot és a felfutott élesztőt, a langyos tejet és a langyos vajat, és rugalmas tésztává dolgozzuk jó 10 perc alatt. Fél órát kelesztjük, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk apró pogácsaszaggatóval, és közülük a maradék tésztát kivesszük. Ezt újra kinyújtjuk, szaggatjuk. A kis pogácsákat hagyjuk ismét 20 percet kelni. Bő olajban kisütjük, lecsepegtetjük, kristálycukorba hempergetjük. A lekvárt habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat. Az öntethez a tejszínt felmelegítjük, majd a felkockázott csokit felolvasztjuk benne. A cukros töltött fánkokat a csokiöntettel tálaljuk.

Fánk receptek >>>

OLASZORSZÁG

Narancsos tiramisu
Hozzávalók:
4 tojás, 50 dkg mascarpone, 20 dkg cukor, 1 narancs, 1 doboz babapiskóta, 2 dl kávé, 1 dl rum, kakaópor
Elkészítés: A tojassárgáját kikeverjük a cukkorral, hozzáadjuk a rumot, később pedig a mascarponét, belereszeljük a narancs héját, és addig keverjük, míg sima és kissé habos nem lesz. A tojasfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a krémbe. Kávét főzünk, ebbe belemártjuk a babapiskótákat úgy, hogy félig átázzanak, belehelyezzük egy kissebb tepsibe, ráöntjük a krém felét, erre teszünk még egy réteg babapiskótát, s végül a maradék krémet. Kb. 2 órát állni hagyjuk, tálalás előtt a tetejére kakaóport szórunk.

Tiramisu receptek >>>

PORTUGÁLIA

Pastéis de Nata - tojáskrémes kosárkák
Hozzávalók:
40 dkg leveles tészta, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 narancs héja és leve, 3 dl tej, kb. 1 teáskanál fahéj
Elkészítés: A leveles tésztát kinyújtjuk, 6 darab 10X20 cm-es téglalappá vágjuk. Megszórjuk fahéjjal, és szorosan feltekerjük, majd a kis hengert 3 egyforma darabra vágjuk. A kis hengereket talpra állítjuk, a tenyerünkkel jól lenyomjuk őket, majd lapossá, kb. 12-13 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk. Lisztezzük, hogy ne ragadjon le. A vékony korongokat belenyomkodjuk a muffinsütő mélyedéseibe, nem baj, ha egyenletlen vagy túllóg a peremén. Sütőpapírból tenyérnyi darabkákat szakítunk, az öblök mélyébe helyezzük, és feltöltjük sütőbabbal. Forró sütőben körülbelül 10-12 percig sütjük, majd kivesszük a papírokat és a babot, és az üreget megtöltjük a krémmel. A krémhez habosra keverjük a tojásokat, a cukrot, a narancs héját és levét, valamint a tejet. Ezzel a folyadékkal töltjük meg a félig megsült kosárkáinkat, majd addig sütjük, amíg a tojáskrém megköt, sőt picit meg is barnul.

ROMÁNIA

Moldvai diós kalács
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 6 dkg cukor, 6 dkg lágy vaj, 1 teáskanál só, 1 citrom reszelt héja, kb. 3 dl langyos tej, a töltelékhez: 20 dkg darált dió, 1 evőkanál kakaó, 15 dk kristálycukor, 1 evőkanál porcukor, 10 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs, 2 evőkanál rum
Elkészítés: A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk a tojással, a lágy vajjal, a citrom reszelt héjával, és a maradék tejjel sima tésztává dagasztjuk. Kelesztőtálban 30 percet kelni hagyjuk. A darált diót összekeverjük a kakaóval, 15 dkg kristálycukorral, a mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel és a rummal. Lisztezett felületen a tésztát átdolgozzuk, kettőbe vágjuk, kinyújtjuk, eloszlatjuk rajtuk a diós keveréket, felgöngyölítjük. A két tekercset lazán összefonjuk, majd sütőtálba vagy tepsire tesszük. 30 percet pihentetjük-kelesztjük meleg helyen. Lekenjük felvert tojással, és 180 °C-on 15 percig sütjük, majd 220 °C-ra tekerjük a sütőt, és 30 percig sütjük.

SPANYOLORSZÁG

Churros csokiszósszal
Hozzávalók:
6 dkg vaj, 2,5 dl tej, 4 tojás, 2 teáskanál kristálycukor, csipet só, 16 dkg liszt, kevés sütőpor, olaj a sütéshez, kristálycukor a forgatáshoz, a csokiszószhoz: 10 dkg étcsokoládé, 3 dl tejszín
Elkészítés: A vajat lábosba tesszük, hozzáöntjük a tejet, a kristálycukrot és egy csipetnyi sót. Az egészet jól felmelegítjük, amikor már felolvadt a vaj, folyamatos kevergetés mellett hozzáadogatjuk a lisztet és a sütőport is. A masszát addig keverjük a tűzön, míg el nem válik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk kb. 5 percig. Amíg a tészta hűl, egy nagy lábosban olajat melegítünk, amiben majd kisütjük a fánkokat. Közben a tésztához robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, majd habzsákba tesszük, és a forró olajba 8-10 cm hosszú, 1 cm vastag csíkokat nyomunk az olajba. Kb. 3-4 perc alatt megsülnek a fánkok. A megsült fánkrudakat kiszedjük az olajból, papírra tesszük lecsöpögni, majd kristálycukorba forgatjuk. A csokiszószhoz vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, majd hozzácsurgatjuk a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett szép simára keverjük. A fánkokat a csokoládéöntettel kínáljuk.

Churros receptek >>>

SVÉDORSZÁG

Semla
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 7,5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 tojás a kenéshez, a töltelékhez: 20 dkg marcipánmassza, 1 dl tej, 5 dl tejszín, 5 dkg porcukor
Elkészítés: A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, a kardamomot, illetve a megolvasztott vajat, a tojást és a lisztet. Összegyúrjuk, és kelni hagyjuk kb. 30 percig. Átgyúrjuk kicsit, 12 bucit formálunk belőle. Hagyjuk még fél óráig kelni, majd tojással megkenjük, és 220 fokos sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hagyjuk, kihűlni. A töltelékhez a marcipánt feldaraboljuk, és a tejet apránként csurgatjuk hozzá, krémmé összedolgozzuk. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A kihűlt zsemlék tetejét levágjuk. A belsejükből egy kis tésztát kikanalazzunk és hozzáadjuk a marcipánmasszához. A masszát visszatöltjük a zsemlékbe. A habot a marcipános töltelékre halmozzuk, majd rátesszük a tetejüket.

SZLOVÁKIA

Pozsonyi kifli
Hozzávalók:
 25 dkg liszt, 2,5 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 7 evőkanál tej, 5 dkg élesztő, 1 tojássárgája. A diótöltelékhez: 25 dkg dióbél, 3 dkg mazsola, 15 dkg cukor, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, 2 evőkanál morzsa. A máktöltelékhez: 25 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 2 evőkanál mazsola, 1 szegfűszeg, 1 mokkáskanál narancshéj
Elkészítés: A lisztet és a porcukrot átszitáljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét félretesszük. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és a porcukrot. Az egészet összegyúrjuk, ha összeáll, belegyúrjunk egy csipet sót, majd fél óráig hűtőben pihentetjük. A diót ledaráljuk. A mazsolát megmossuk. A diótöltelékhez a cukrot 7 evőkanál vízben feltesszük főni, beletesszük a mazsolát és a narancshéjat, ha felforrt, ráöntjük a darált dióra és a morzsára, jól összekeverjük. A máktöltelékhez a cukrot 7 evőkanál vízben feltesszük főni, beletesszük a mazsolát, a szegfűszeget és a narancshéjat, ha felforr, ráöntjük a darált mákra, és jól összekeverjük. Pihentetés után a tésztát 25 egyenlő részre osztjuk. Kevés olajjal kigömbölyítjük, pihentetjük. A kis tésztákat ovális alakúra nyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük, és kifli alakúra felcsavarjuk. Tojás sárgájával lekenjük, megszárítjuk. A sütőt előmelegítjük. A kifliket tojásfehérjével is megkenjük, ismét leszárítjuk, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Pozsonyi kifli receptek >>>

SZLOVÉNIA

Gibanica
Hozzávalók:
15 kész réteslap, 10 dkg mák, 20 dkg cukor, 50 dkg túró, 10 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10 dkg darált dió, fahéj vaníliás cukor, 3 dl tejföl, reszelt citromhéj, 2 tojás
Elkészítés: A tepsit jól kikenjük zsiradékkal, majd belerakjuk a tésztarétegeket, amelyek közé tölteléket töltünk a következõ sorrendben: dió, alma, túró, mák, majd túró, alma, dió. Minden réteget jól megkenünk olvasztott zsiradékkal, végül az összeállított gibanicát meglocsoljuk tejföllel, és forró sütõben megsütjük.
A töltelékek elkészítése:
Alma: a meghámozott almát lereszeljük, és cukorral félig megdinszteljük, fahéjjal és citromreszelékkel ízesítjük.
Túró: a túrót villával összenyomkodjuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, a tejfölt, a megmosott mazsolát és a cukrot.
Dió: a ledarált dióval megszórt tésztarétegeket is meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.
Mák: a darált mákkal megtöltött tésztalapot megcukrozzuk, vaníliás cukorral ízesítjük, és tejföllel lágyítjuk.

Gibanica receptek >>>

Minden, ami desszert >>>

Minden, ami világkonyha >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin