Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édesköményes póréhagymaleves

2 5/5
30 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 nagyobbacska póréhagyma
  • 1 édesköménygumó a szép zöld levélkéivel együtt (tisztítva kb. 35 dkg)
  • 1 liter zöldségalaplé (ennek hiányában: zöldségleveskockából készített leves)
  • 1/2 csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 teáskanál szárított zsálya (vagy néhány friss levél apróra vágva)
  • frissen őrölt rózsabors – ízlés szerint (feketebors is tökéletes)
  • kevés olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: Az édesköményről levágom a külső, kissé megbarnult részeket, alaposan megsikálom, előbb félbe, majd a feleket nagyobb szeletekre vágom, néhány szép szálat félreteszek a kis zöld levelekből, a többi zöldet majd a petrezselyemhez adom. A póréhagymát megtisztítom, felkarikázom.

Kevés olívaolajon dinsztelni kezdem a pórét, majd hozzáadom az édesköményszeleteket, kb. 5 perc után beleszórom a zsályát, majd felöntöm a zöldséglevessel. Mérsékelt tűzön 20 percig főzöm. Közben apróra vágom a petrezselymet.

Mikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadom az összevágott zöldeket, borsozom, botmixerrel pürésítem. Sűrű, zamatos leves a végeredmény, melyet kisebb leveses csészékben, a friss, ánizsos illatú édeskömény zöldjével tálalok.

Megjegyzés

A kétféle zöldség egyszerre karakteres, mégis lágy ízeit a zsálya árnyalja tovább, aki pedig még ennél is erőteljesebb hatásra vágyik, bátran borsozhatja. A rózsabors a feketénél kevésbé erős, de nagyon finom aromájú. Az eredmény mindenképp szívet-lelket melengető.

További érdekességeket és fotókat Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek