Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édeset vagy sósat kívánsz? Ez az anyag hiányzik a szervezetedből!

default user icon
MME
Veled is előfordult már, hogy nagyon megkívántad mondjuk az édes ízt? A test gyakran így jelzi: egyes tápanyagok hiányoznak a megfelelő működéséhez.
Ha savanyúra fáj a fogad...

Kovászos uborkát vagy savanykás almát kívánsz? Ez bizonyos vitaminok, elsősorban a C-vitamin hiánya miatti segélykiáltás is lehet a szervezet részéről! Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a gyomorsavtermelés igényel egy kis „támogatást”, amit a savanyú ételektől valóban megkaphat. A terhesség időszakában különösen jellemző a nőkre, hogy valami savanyúságot kívánnak. A komoly hormonális változások miatt ugyanis kissé édesebbnek érzik a nyálukat, és a savanyúság az, ami újból egyensúlyt teremt.

Mit egyél? Kovászos uborkát vagy almát bátran fogyaszthatsz, hisz ezek nem tartoznak a kalóriadús ételek közé. Ám a mennyiségre ügyelj!

Mogyorós, kávés, kókuszos - mit árul el rólad a kedvenc bonbonod? >>>
Ha édes ízre vágysz...

Az édességek a gyakorlatban ugyanúgy viselkednek, mint a zsíros dolgok: finomak, hizlalnak és rossz lelkiismeretet okoznak. A gumicukor, a csokoládé vagy a jégkrém iránti vágy ugyanakkor egy sor jogos igényt is jelezhet. Köztudott például, hogy az édességek fogyasztása fokozza az agyban a „boldogsághormon” termelődését, így megnyugtatja az embert, és a kedélyét is javítja. Tanulmányokkal igazolták, hogy a hirtelen vágy akár vaníliaillattal is csillapítható! A túlzott édesszájúság hátterében ugyanakkor cink- és B6-vitamin-hiány, illetve kimerültség is állhat.

Mit egyél? Néha egy kis édesség igenis megengedett! Még a testsúlycsökkentő étrendbe is simán belefér napi 1-2 kocka jó minőségű csokoládé.

Chips, fagyi vagy csoki - mit árul el rólad a kedvenc nassolnivalód? >>> 
Ha valami csípőset ennél...

Csípős mustár a virslihez? Jó sok csili a szószba? Minden étkezést az étel alapos megborsozásával kezdesz? A csípős ételek az egész test vérellátását fokozzák, elsősorban azonban az emésztőszervek aktiválódnak. Kimerültség esetén a kifejezetten fűszeres étel ismét visszaadhatja az életerőnket. Néha pedig annak a jele a csípős íz iránti vágy, hogy hiányzik a cink a szervezetedből.

Mit egyél? Remek cinkforrások a húsok, a halak, a hüvelyesek és a tojás. A csípős étel nem okoz gondot, ha amúgy a normál fűszerezésű fogásokat is élvezni tudod. Ellenben ha mindig mindent csípősen fogyasztasz, romlani fog az ízérzékelésed. Ilyenkor apránként csökkentsd a fűszerek mennyiségét, addig, amíg újra el nem kezded intenzívebben érezni az ízeket.

Mit árul el rólad a kedvenc csokid? >>>  
Ha sósat szeretnél...

Ha túl gyakran kívánod a chipset vagy a ropit, elképzelhető, hogy kálium- vagy nátriumhiányod van. Persze, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen pszichés probléma (stressz, düh stb.) áll a háttérben, és ezt próbálod levezetni a rágcsákkal.

Mit egyél? A sós és zsíros falatok helyett ropogtass el inkább egy répát, zöld fűszerekkel ízesített joghurtba mártogatva. Ám a legjobb megoldás az, ha a feszültség levezetése érdekében inkább sétálsz vagy biciklizel egy nagyot.

MEGTALÁLTÁK A HATODIK ÍZT, AMIT AZ EMBER ÉRZÉKELNI TUD >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss