Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes zsemle

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg cukor (helyette lehet méz is)
  • 5 dkg margarin
  • 1 kis csomag instant élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 nagyobb tojás
  • 5-10 dkg ribizli
  • 1 marék cukrozott narancs-citromhéj és mazsola
  • A mázhoz:
  • 4-5 evőkanl tej
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet, a sót, a fűszerkeveréket és a cukrot egy nagyobb tálban összekeverjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd a tejjel felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a simára kevert tojást, a ribizlit, a gyümölcshéjat, a mazsolát, és 7-8 perc alatt simára dagasztjuk. Kivajazott tálba tesszük, és 2 órát pihentetjük.

Ha duplájára nőtt, átgyúrjuk, és 12 zsemlét formázunk belőle. A kivajazott tepsiben 30 percet pihentetjük.

A sütőt 180 fokra állítjuk, és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a mázat: a tejet és a porcukrot összeforraljuk, míg kicsit besűrűsödik. A még forró zsemléket ezzel kenjük meg. Langyosan tálaljuk gyümölccsel, lekvárral vagy tejszínhabbal.

Megjegyzés

Ha már barnulni kezd a teteje, gyorsan ki kell venni, mert hamar megég! Fagyasztható is, így a gyerekeknek kitűnő hétközben tízóraira is.
- Anduus

Ezek is érdekelhetnek