Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes szerelem sütemény

75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 5 + 2 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 37 ml tej
  • 37 ml olaj
  • 1 db tojás
  • 1/4 csomag sütőpor
  • A csokikrémhez:
  • 5 dl tejszín
  • 30 dkg fehércsoki
  • 10 g lapzselatin
  • A málnazseléhez:
  • 30 dkg málnadzsem
  • 5 g lapzselatin
  • Valamint:
  • 1 evőkanál málnadzsem a piskóta megkenéséhez
  • 1 marék kókuszreszelék

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadunk 2 dkg cukrot. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Egy nagy tálban összekeverjük a maradék cukrot, a tejet, az olajat és a tojássárgáját, majd hozzászórjuk a lisztet és kissé összeforgatjuk, majd magas fokozaton 1,5-2 percig keverjük, kissé kivilágosodik.

A fehérjéből kicsit a masszához adunk, fellazítjuk vele, majd óvatosan beleforgatjuk a többi fehérjét is.

A tortaformának (23 cm) csak az aljára rakunk papírt és beleöntjük a masszát. Elsimítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük. (Tűpróba.) Ha kihűlt, megkenjük 1 evőanál málnadzsemmel.

A fehércsokikrémhez a csokoládét felolvasztjuk egy tálban, a tejszínt felfőzzük. Ezalatt a lapzselatinokat beáztatjuk hideg vízbe (ellepje).
A megolvasztott csokoládéhoz hozzácsurgatjuk a forró tejszínt folyamatos keverés közben, majd egy gépi vagy kézi habverővel kihűlésig habosítjuk a fehércsokoládés tejszínt.

Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt a krém, a lapzselatint kivesszük a vízből, kinyomjuk belőle a vizet, majd hozzáadott vízzel (10 grammnál 4 evőkanál, 5 grammnál 2 evőkanál víz) felolvasztjuk. Folyamatos keverés mellett keverjük a krémhez, majd addig keverjük a krémet, míg kicsit el nem kezd sűrűsödni.

A krémet, mielőtt teljesen behúzna, egyenletesen terítsük el a piskótán, majd betesszük a tortát a fagyasztóba, míg szilárdra nem fagy a krém teteje.

Ha megfagyott a krém, a krémnél alkalmazott módon hideg vízbe áztatom a maradék 5 gramm lapzselatint, majd kinyomom belőle a vizet, megolvasztom, és a málnadzsemhez öntöm folyamatos keverés mellett. Az így kapott sűrített dzsemet egyenletesen elterítem a fagyos krém felszínén.

Az így kapott tortát vissza teszem a fagyasztóba, és ott marad kb. fél órán át. (Ne legyen a dzsem törős, jégkristályos, csak annyira, hogy stabillá váljon.)

Ha kellően kihűlt, egy szív alakú kiszúróval kiszúrom a tortából a desszerteket, és kókuszreszelékkel meghintve tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss