Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes, szépséges zöldségek a sütőből

default user icon
SB
Gyönyörű színek, karamellizálódott, édes zöldségek, melyek még ropogósak is. Felejtsük el a párolt zöldséget! Éljen a sült zöldség!
Mi a különbség?

Aki nem próbált még zöldségeket sütőben sütni, nem is tudja, mi a jó. Az állaguk, az illatuk, a színük mind-mind gyönyörű lesz a lassú sütéstől, ráadásul ilyenkor ősszel a természet is bőkezű, és ontja a gyökérzöldségeket. A sárgarépa, a cékla, a burgonya, a sütőtök, a vörös- vagy lilahagyma, fokhagyma együtt sütve igazi szín- és ízkavalkádot alkot, és nagyon jó opció a megszokott krumplipüré vagy sült krumpli helyett.

Hogyan készül a sült zöldség?

A zöldségeket pucoljuk, mossuk, kockázzuk vagy csíkozzuk. A serpenyőt kiolajozzuk egy papírtörlő és olívaolaj segítségével. A megmosott zöldségeket lerakjuk, és meglocsoljuk még egy kis olívával, fűszerezzük. Mehet a 200 fokos (gázon kb. 6-os fokozat) forró sütőbe. 10 – 15 percenként megforgatjuk, meglökdössük a zöldségeinket. 35-60 perc alatt elkészül.

Tippek!

• A zöldségek semmiképpen se tocsogjanak az olajban.
• Ha lehet, használjunk friss fűszernövényeket: rozmaringot, oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot.
• A lassabban átsülő zöldségeket elő lehet főzni egy picit.
• Ha nagyon félünk a kiszáradástól, a zöldségeket a sütés elején lefedhetjük, hogy párolódjanak.
• Sütés közben a zöldségek egymáshoz érhetnek, de ne legyenek egymás tetején.
• A zöldségeket elő is lehet pácolni, például 4 evőkanál balzsamecet és 8 evőkanál olívaolaj keverékében.
• Ha nagy mennyiséget sütünk, tegyük a különböző sülési idejűeket külön sütőtepsire vagy tálba.
• Ha csak paradicsomot grillezünk, szórjunk rá egy kis barna cukrot.
• A sütés vége előtt szórjuk meg reszelt sajttal (parmezán vagy kecskesajt is nagyon jó).
• Az egész fokhagymafej végét levágva isteni sült fokhagymákat készíthetünk, amik maguktól kiugranak majd a héjukból.

Mikor mit?

A zöldségek sütési ideje különböző, hiszen a nedvességtartalmuk más és más. Ha együtt sütnénk a különböző zöldségféléket, a hosszabb sülési idejűeket vágjuk jóval kisebb darabokra.

A leggyorsabban elkészül (akár 20 perc)
Paradicsom
Nyári tök
Spárga
Gomba

Tovább süssük
Hagyma
Paprika
Padlizsán
Cukkini
Brokkoli
Karfiol

A legtovább tart (kb. 1 óra)
Burgonya
Sárgarépa, fehérrépa
Pasztinák
Sütőtök
Cékla

Zöldfűszerek: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy a sütés után friss petrezselyem, koriander vagy kapor.

További felhasználás:

A sült zöldségeket lehet csipsz helyett csipegetni vagy könnyű vacsorára megeszegetni egy kis reszelt parmezánnal. Körete lehet marhának, sertésnek, csirkének, halnak. Tehetjük pizzára, tekerhetjük tortillába. Kerülhet salátába, de lehet belőle krémleves is. Készíthetünk vendégváró kencéket is belőlük. Tehetjük főtt tésztára, vagy keverhetjük kuszkusszal. És még szendvicsben sem rossz!

Egy öntet-ötlet két tepsinyi sült zöldséghez:
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál dijoni mustár
fél bögre olívaolaj
3 fej fokhagyma összenyomva
2 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál bazsalikom

A mustárt és az ecetet keverjük össze, majd adjuk hozzá az olajat. Keverjük hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt az öntetet keverjük össze a zöldségekkel, melyeket sütőpapírral bélelt tepsiben 230 fokon (gáz 8-as fokozat) kb. 40 percig sütünk. 10 percenként átforgatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss