Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes párosítás: a csoki és bor összehangja

default user icon
MME
Hideg téli estéken tökéletes választás ha egy pohár bor mellé elmajszolunk egy csokoládét. De milyen csokihoz, milyen bor illik? Az egri Tóth Ferenc Pincészet néhány éve kezdett el dolgozni Szeleczky-Takács Viktória csokoládékészítővel, aki finomabbnál finomabb csokikat alkot a pincészet boraihoz.

Azt a legtöbben tudják, hogy az ételeket milyen borokkal tanácsos párosítani, de talán azt már kevesebben, hogy a csokoládé és a bor is tökéletes összhangot alkothat. Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet tulajdonosa, borásza szereti a csokoládét, így nem meglepő, hogy összehozta a sors Szeleczky Viktóriával.

- Egy kedves barátom, Bernáth-Ulcz Adél mutatott be minket egymásnak. Adéllal évek óta dolgozunk. Nagyon jó képessége van arra, hogy elmond mindent egy borról, hogy milyen illata, íze van, és mindezt le is írja 3 oldalban, ami azért nem olyan könnyű. Adél 2009-ben elkezdett csokival is foglalkozni. Az ő javaslatára kezdtem el én is a csokimanufaktúrákban készült bonbonokat, édességeket kóstolni, és rájöttem, hogy a csokoládéban is ugyanolyan mélységek vannak, mint a borban - mesélte Tóth Kata. - Adél, Viki és én először egy cukrászdában ültönk le beszélgetni. Viki utána küldött nekem csokit, soha olyan finom csokoládét még nem kóstoltam, ez volt az első meghatározó élményem vele kapcsolatosan.

Az első találkozót aztán sok másik követte és most már ott tart a kapcsolat, hogy a Fabric Csokoládémanufaktúra tulajdonosa a borászat boraihoz készít csokoládét Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász szakmérnök instrukciója alapján.

- Megkóstoljuk a borokat, aztán kóstolunk hozzá különböző csoki alapanyagokat, összetevőket. Viki ezután legyártja a csokit, majd újra összekóstoljuk, hogy milyen a végeredmény - mondta Tóth Katalin.

- Amikor összekóstoljuk ezeket, megvan az az előnyöm, hogy nem értek annyira a borhoz. Persze elmentem én is egy tanfolyamra, hogy legyen alapképzettségem, de nem vagyok annyira profi, viszon így azonnal tudom mondani az első benyomásaimat - mesélte Szeleczky-Takács Viktória, aki szerint nehézséget az okoz, hogy megtalálják a harmóniát a csoki és a bor között, nem jó, ha az egyik jobban dominál. - Persze én örülök annak, ha a csokoládé az erősebb, de az a jó, ha a csoki és a bor kézen fogva járnak.

A Tóth Ferenc Pincészet és a Fabric Csokoládémanufaktúra rendszeresen tart workshopokat is, ahol 8 csokoládét kóstolhatnak meg a résztvevők a pincészet legjobb boraival. A csokik között olyan különlegességet lehet találni például, amely Salamon szigeteki kakaóbabból készült tuile-t, ami remekül passzol a 2019-es évjáratú Kékfrankos rozéhoz, vagy Sao Thoméról származó alapanyagból készült fekete szezámmal és málnával megbolondított étcsokoládé, amelyet 2017-es Kadarkával lehet kóstolni.

- Az alapanyagok beszerzésével sokszor vért izzadok. Mi egy pici manufaktúra vagyunk és olyan mennyiségeket kellene felvásárolni, amiket én nem tudok felhasználni. Mindig kicsit könyörögnöm kell kevesebb alapanyagért, de miután világversenyeken nyertem, így könnyebben szóban állnak velem - jegyezte meg Viktória, aki szerint az emberek már nyitottak arra, hogy a jó borok mellé jó minőségű csokoládét egyenek, de nehéz helyzetben vannak az itthoni csokimanufaktúrák.

- Szuper jó csokoládékészítők vannak Magyarországon, sorra nyerjük a versenyeket, az már non plus ultra, hogy baromi jóban is vagyunk egymással. Az emberek nyitottak a termékeinkre, de nehéz ügy, hiszen egy ilyen tábla nem olcsó és el kell magyarázni a vevőnek, hogy azért annyi, mert az a kakaóbab 2 hónapig jön a hajón, megveszem, megpörkölöm, feldolgozom, szuper kakaóvajat használok, fehér cukor helyett nádcukrot és mindez nem olcsó, így nem annyiba kerül a csoki, mint a szupermarketben - jelentette ki Szeleczky-Takács Viktória, akinek a 2018-as Egri Leányka Superior a kedvence egy 75%-os kubai étcsokoládéval, amely karamellizált physalissal és fahéjvirággal készült. 

FELFALTUK EGERT! EZEKHEZ AZ ÜNNEPI ÉTELEKHEZ A LEGJOBB A BIKAVÉR >>>

EGRI CSILLAG: MÉLTÓ PÁRJA A BIKAVÉRNEK >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss