Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rettegsz a diabétesztől? Segítünk, hogy ne legyél beteg!

default user icon
MME
Magyarországon 760 ezren szenvednek cukorbetegségben, ráadásul minden ismert betegre legalább egy nem regisztrált diabéteszes is jut. Ezért érdemes a cukrot néha lecserélni valami másra.

A cukorbetegség alattomosan, lassan, évek alatt, többnyire észrevétlenül fejlődik ki, és sajnos nem gyógyítható. Ám megfelelő életmóddal, sok odafigyeléssel kordában tartható, így elkerülhetők a komolyabb szövődmények. Ne feledd: egészséges ételek fogyasztásával és sok mozgással minimalizálható a betegég kialakulásánamk a veszélye! Lássuk, mi az, amin érdemes változtatnod!

Tudatos táplálkozás

Nem kell minden finomságról lemondanod, elég, ha ügyelsz az arányokra! A főétkezéseid ²⁄4 részben zöldségből, salátából vagy gyümölcsből, ¼ részben teljes kiőrlésű termékekből (tésztából, kenyérből, rizsből) vagy burgonyából, ¼ részben pedig sovány húsból vagy halból álljanak. Ily módon rengeteg létfontosságú anyagot, ugyanakkor csak kevés zsírt és kalóriát veszel malgadhoz. Szervezeted így a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék egészséges szénhidrátjaiból – glükóz formájában – anélkül juthat hozzá a szükséges energiához, hogy a vércukorszintje túlságosan megemelkedne.

Ezt csak módjával!

Fontos az is, hogy cukrot, fehér lisztet és zsiradékokat csak mértékkel fogyassz. Néha természetesen 1-1 szelet süteményt vagy csokoládét is megehetsz, mint ahogy a pizzától és a sült krumplitól sem kell végleg búcsút venned. Az apró „bűnök” tehát abszolút bocsánatosak - amennyiben aprók maradnak az adagok is.

A cukorbaj tünetei

A fokozott folyadékbevitel, az állandó szomjúságérzet miatt, a vizelet mennyiségének növekedése, szájszárazság, fogyás, fáradtság, hányinger, hányás, homályos látás, bőrviszketés, nehezen gyógyuló sebek, lábikragörcs, zsibbadó ujjak - mind a cukorbetegség tünetei. A 7,0mmol/l feletti éhgyomorra mért vércukorérték pedig már cukorbetegségre utalhat, ilyenkor irány az orvos!

Te is veszélyeztetett vagy? Csekkold le itt >>>

A cukorbetegség típusai

1-es típusú: Ez főként gyermek- és serdülőkorban alakul ki. Ilyenkor elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulin hormont termelő béta-sejtjei, így a beteg csak inzulininjekciókkal tartható életben.
2-es típusú: Ez sokáig nem okoz tüneteket, jellemzően felnőttkorban jelentkezik. Ebben az esetben az inzulin hatékonysága az, ami nem megfelelő. Kimutatható az inzulintermelés csökkenése is, de ez nem jelentős. Bár a hajlam öröklődik, ennél a típusnál inkább a külső tényezők, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás miatti elhízás a meghatározó, ami miatt inzulinrezisztencia alakul ki a sejtekben.

Mozogj az egészségért!

A fizikai aktivitás akár 30%-kal is csökkentheti a vérben található cukor szintjét, mivel az izomsejtek felhasználják azt. Az intenzív testmozgás ugyanakkor nagymértékben fokozza az inzulin hatását is. Éppen ezért a cukorbetegség megelőzése érdekében a második legfontosabb tennivaló az, hogy rendszeresen, hetente több alkalommal is mozogj. Ha már jó ideje nem sportoltál, lassan és fokozatosan kezdd el újra, például rendszeres sétákkal vagy kerékpártúrákkal hozd formába magad. A lift helyett pedig használd a lépcsőt – hidd el, minden lépés számít!

Egészséges cukorpótlót keresel? Minden infót itt megtalálsz >>>

Ezek is érdekelhetnek