Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes élet - cukor nélkül

Nagy csapás a sorstól a cukorbetegség. Se torta, se fagyi, se csoki... Vagy mégis? Szerencsére ma már a cukorbetegeknek, a diétázóknak és a fogyni vágyóknak sem kell kitörölniük étlapjukról az édességeket, ez a különféle édesítőszereknek köszönhető. A választék nagy, eligazodni viszont nehéz.

 

Diabetikus készítmények

A cukorbetegek számára ma már sokféle diabetikus termék (kenyerek, tejtermékek, kompótok, dzsemek, üdítőitalok, cukrászsütemények) áll rendelkezésre. Ezekre a készítményekre általában jellemző, hogy bennük a cukrot teljesen vagy részben cukorpótlóval és intenzív édesítőszerrel helyettesítik, illetve úgy változtatják meg a termék összetevőit, hogy végül a szénhidráttartalma kisebb, mint a hagyományosé. A diabetikus készítmények nem képezhetik a cukorbeteg étrendjének alapját, azok fogyasztása csak változatosságként ajánlható.


Cukorpótló édesítőszerek

A cukorpótlók részt vesznek az anyagcserében, esetleg növelhetik is az inzulinigényt, ezért a cukorbeteg számára ajánlható mennyiség napi 30 g-ban van meghatározva, ezt a mennyiséget is csak más szénhidrátforrás rovására fogyaszthatja.

Az édesítőszerek két csoportját különböztetjük meg: energiát adók és energiamentesek.

Energiát adó édesítőszerek:

  • szacharóz (répacukor)
  • glükóz (szőlőcukor), a leggyorsabban felszívódó (sport)
  • fruktóz (gyümölcscukor), energiatartalma valamivel alacsonyabb a répacukorénál, de 22%-kal édesebb, így édesítésre kevesebbet kell felhasználni - ezt cukorbetegek is fogyaszthatják, feldolgozásához nincs szükség inzulinra, de a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe beszámítandó
  • szorbit (cukoralkohol), fele olyan édes, mint a répacukor, de helyettesíteni tudja a cukor szerkezetét az édesipari technológiákban, cukorbetegek fogyaszthatják, a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül, maximum 30 grammot - kitűnően bírja a sütést, főzést, hűtést

Ezek a cukorhelyettesítők ugyanannyi energiát szolgáltatnak, mint a répacukor (ezért energiaszegény étrendbe nem illeszthetők be), és bár lassabban emelik a vércukrot, végső soron szőlőcukorrá alakulnak a szervezetben. Éppen ezért szénhidrátnak tekintendők, és a naponta engedélyezett szénhidrát- és energiafelvételbe beszámítandók. Szorbitból és fruktózból naponta összesen 30 g fogyasztható. Tudnunk kell, hogy a szorbit hashajtó hatású, a fruktóz pedig nagyobb mennyiségben fogyasztva emeli az egyik vérzsírnak, a trigliceridnek a szintjét.



Energiamentes édesítőszerek:
  • szacharin – 300-szor édesebb a cukornál; közel száz éve ismerjük, nátriumsóját használjuk, sütésnél fémes mellékíze van, savas közegben pedig elbomlik
  • ciklamát – 30–40-szer édesebb a cukornál, káliumsóját használjuk; főzésnél, sütésnél hosszú távon nagy hőt kibír; alkalmazásának akadálya, hogy drága
  • aspartám – 200-szor édesebb a cukornál, fehérje alapú, fenilalanint tartalmú édesítőszer

Vannak olyan magyar termékek, amelyeknél felhasználják a szerek szinergizmusát (az ízek keverve felerősítik egymást): aspartám és aceszulfám K, vagy szacharin és ciklamát keverékével.

Sok folyékony édesítőszer is van a forgalomban, ezek a felsorolt alapanyagok valamilyen arányú keverékei. (A legáltalánosabb a 10:1 arányú ciklamát-szacharin keverék.) A édesítő porok többnyire 99,8% szorbit-0,2% szacharin keverékek.



Mit mond a törvény?

 

Az élelmiszertörvény szerint a különleges táplálkozási igényeket kielégítő, az általános fogyasztásra használt élelmiszerektől különböző élelmiszerek csak engedéllyel állíthatók elő.

Energiaszegénynek akkor nevezhető egy élelmiszer, ha 31%-kal kevesebb energiát tartalmaz, mint az általános fogyasztásra használt azonos élelmiszer.

Diabetikusnak akkor nevezhető, ha 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint az általános fogyasztásra használt azonos élelmiszer, és hozzáadott répacukrot nem tartalmaz.

Cukormentesnek csak akkor nevezhető egy élelmiszer, ha az adott élelmiszerben a mono- és diszacharidok koncentrációja nem több, mint 0,5 g/100 g. Másik élelmiszercukrot nem tartalmaz.

A következő oldalon remek recepteket találsz!




És akkor jöjjön néhány finomság, amit cukorbetegek is ehetnek!


Gombaleves sonkával

Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg vöröshagyma
20 dkg gomba
1 csokor petrezselyem
2 dkg olaj
2 dkg liszt
2 g fűszerpaprika
20 dkg gépsonka
1 dl 12 %-os tejföl

Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A gombát megmossuk, 2 fejet félreteszünk, a többit vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet finomra vágjuk.

Elkészítés: A hagymát felhevített olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a petrezselyemzöld felét. Sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd saját levében fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel, tűzről lehúzzuk, belekeverjük a fűszerpaprikát és hideg vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, és jól kiforraljuk. Utóízesítjük tejföllel, és tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.

1 adag: 204 kcal
Szénhidrát: 7,7 g



Csirkegulyás

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkeaprólék
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
2 dkg zeller
2 dkg karalábé
5 dkg gomba
15 dkg kelkáposzta
20 dkg burgonya
2 dkg zöldpaprika
2 dkg paradicsom
2 dkg olaj
5 dkg vöröshagyma
5 g fűszerpaprika
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
1 mokkáskanál majoránna

Előkészítés: A húst megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. Valamennyi zöld(ség)félét megtisztítjuk, kis kockára vágjuk.

Elkészítés: Az olajjal, hagymával, fűszerpaprikával pörköltalapot készítünk. Ebben átpirítjuk a csirkeaprólékot, a kis kockára vágott vegyes zöldséget és a vékony szeletekre vágott gombát. Felöntjük 2 liter meleg vízzel, sóval, köménymaggal, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük, és takaréklángon majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, kelkáposztát, és készre főzzük.

1 adag: 258 kcal
Szénhidrát: 17,2 g




Makaróni olasz módon

Hozzávalók 4 személyre:
24 dkg parajkrém, vagy 40 dkg paraj
10 dkg gépsonka
20 dkg makaróni
2 dkg margarin
2 dkg liszt
1 dl 1,5 %-os tej
1 dl 12 %-os tejföl
10 dkg reszelt sajt

Előkészítés: A parajkrémet szobahőmérsékleten felengedjük (vagy a leveleket kevés sós vízben megpároljuk, ha kihűlt finomra vágjuk). A sonkát apró kockákra vágjuk. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A makarónit forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsöpögtetjük. A margarinból, lisztből és tejből besamelmártást készítünk úgy, hogy a margarint a liszttel habzásig hevítjük. A tűzről levéve hozzáöntjük a tejet, simára keverjük, és sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a tejfölt, a kockára vágott gépsonkát, a reszelt sajt felét, a parajt, és sóval, borssal ízesítjük. A makarónit a spenótos masszával rétegezve hőálló üvegtálba tesszük. Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórjuk, és az előmelegített sütőben pirosra sütjük.

1 adag: 494 kcal
Szénhidrát: 44,6 g



Részeges hal

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet ponty
5 dkg liszt
1 teáskanál fűszerpaprika
1/2 evőkanál olaj
3 dkg margarin
5 dkg vöröshagyma
0,5 dl bor
1 babérlevél
1 teáskanál mustár

Előkészítés: A halszeleteket megmossuk, jól besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: A halat paprikás lisztben megforgatjuk, és kevés felhevített olajban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Az apróra vágott vöröshagymát felolvasztott margarinban aranysárgára pirítjuk, borral felöntjük. Babérlevéllel, őrölt borssal, mustárral ízesítjük, majd az elősütött halakat beletéve, félig lefedve körülbelül 15 percig pároljuk.

1 adag: 408 kcal
Szénhidrát: 11,7 g



Zöldsaláta

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg paradicsom
30 dkg uborka
10 dkg zöldpaprika
10 dkg gomba
1 fej saláta
1 csokor petrezselyem
6-8 friss bazsalikomlevél
2 evőkanál olaj
2 evőkanál citromlé
1 dl víz

Előkészítés: A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát felkockázzuk, az uborkát legyaluljuk, a gombát felszeleteljük, a salátát metéltre, a petrezselymet és a bazsalikomleveleket apróra vágjuk.

Elkészítés: A zöldféléket egy nagy tálban összekeverjük, megsózva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Elkészítjük a páclevet: a citromlé, olaj és víz keverékét sóval, őrölt borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, bazsalikommal ízesítjük. (Ízlés szerint mesterséges édesítőszereket és további fűszereket is felhasználhatunk.) A zöldfélékre öntjük a páclevet, jól összekeverve, hűtve tálaljuk.

1 adag: 90 kcal
Szénhidrát: 6 g

Narancsos sonkasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg gépsonka
30 dkg narancs
50 dkg zeller

A pácléhez:
2 tojássárgája
1 dl olaj
2 dkg kovászos uborka
1 dl narancslé
1 dl tejszín
1 teáskanál mustár

Előkészítés: A narancsot és a zellert meghámozzuk. A narancsot kis kockákra, a zellert finommetéltre, a gépsonkát metéltre daraboljuk. A kovászos uborkát lereszeljük.

Elkészítés: A zellert forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben elkészítjük a páclét: a tojássárgából az olajjal majonézt keverünk, hozzáadjuk a reszelt kovászos uborkát, a narancslevet, a mustárt, sózzuk, borsozzuk. Felverjük a tejszínhabot, és belekeverjük. Az elkészített pácléhez adagoljuk a feldarabolt anyagokat, s pár órát a hűtőben érleljük.

1 adag: 484 kcal
Szénhidrát: 15,8 g



Összeállításunk a 33 finom étel cukorbetegeknek című kiadvány alapján készült. (Anonymus Kiadó, Bp. 1443. Pf.199.)

Még több finom receptet találsz válogatásunkban >>>

Ezek is érdekelhetnek