Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eclair fánk

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • 10 darabhoz:
  • 16 dkg vaj
  • 3 dl nagyon hideg víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 8 db tojás
  • 4 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 4 dl habtejszín
  • 8 dkg porcukor
  • A tetejére:
  • 10 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)
  • 50 ml víz
  • 1 dkg vaj

Elkészítés

1.

A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk. Ha forr, hozzáöntjük a lisztet és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától (kb. 2 perc). Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.

2.

Fogjuk a kézi habverőt, és öntsük bele a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig keverjük homogénné a tésztát az előző tojással. Ezután félretesszük, és hagyjuk hűlni 5 percig.

3.

A tepsibe sütőpapírt teszünk, a tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk. Ezután kb. fél órát hagyjuk állni, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk a fánkokat, 10 perc sütés után 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Ezután folyamatosan figyeljük a tésztát, mert kb. 20-30 perc alatt elkészül, és utána könnyen megég. Sütés közben nem szabad az ajtót nyitogatni, mert összeesik a süteményünk. Ha elkészült, kivesszük és recés késsel félbevágjuk őket.

4.

Amíg kicsit hűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük. A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.

5.

A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.

Recept és foodstyling: Gátfalvi Péter, a MOM Park Leroy Bistro séfje

Ezek is érdekelhetnek

Friss