Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Duplán tejszínes csokitorta cukortetővel (Dobos torta)

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici só
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-4 evőkanál tej
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • A krémhez:
  • 30 dkg vaj
  • 4 dl habtejszín 32 % (állati)
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl erős lefőzött kávé
  • 8 dkg holland kakaópor
  • 1 db habfixáló
  • szeletelt mandula az oldalára
  • A tetejére:
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy kevés cukorral kemény habbá verem. A sárgáját a többi cukorral, a citromhéjjal, a sóval és az olvasztott vajjal 5-6 percig géppel keverem, jó habosra. Ezután hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd beleforgatom a fehérjehabot is.

Előveszek 2 tepsit (a sütő méretének megfelelőt), kibélelem őket sütőpapírral, és az egyikbe beleöntöm a piskótatészta felét, ezt betolom rögtön a sütőbe, amit előmelegítettem 180 C fokra, 12 perc alatt megsütöm, majd kiveszem.

A tészta másik felébe szórom a kakaóport, hozzáadom a tejet, kikeverem, ezt tésztát öntöm a másik tepsibe, majd ezt is 12 perc alatt megsütöm. Kiveszem, hagyom kihűlni. Mind a 2 tésztát hosszában 3 részre vágom.

A krémmel szoktam kezdeni, ezt előző nap is el lehet készíteni, mert hűlnie kell, és emiatt tart 2,5 órát a torta elkészítése. A krémhez egy edényben felteszem forr a 2 dl tejszínt, a vajat és a cukrot. Amikor már lassan forr, akkor hozzáöntöm a presszókávét, és ezt az egészet 10 percig forralom, eléggé habzik, ezért néha kevergetem, majd lehúzom a tűzről. Hozzászitálom a holland kakaóport, ezzel is kikeverem, majd hagyom kihűlni. Később a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.

Egy nagyobb üvegtálban a másik 2 dl tejszínt 1 csomag habfixálóval keményre verem. A megdermedt csokikrémet géppel szintén kikeverem selymessé, majd ezt a könnyű krémet adagolom a felvert tejszínhabhoz, ezzel még tovább keverem egy rövid ideig. A krém elkészült.

A torta összeállítása: a 3 felé vágott piskótalapokat felváltva egymásra rakom, majd az alsó lapot egy tálcára teszem. Kémmel megkenek 5 lapot, az oldalára is jusson. A 6. lapra kerül az olvasztott cukor.

Ehhez egy edényben a cukrot az olajjal felfőzöm, és amikor minden cukorkristály elolvadt és a cukor is szép világosbarna, az előzetesen felszeletelt piskótára csurgatom. Olajozott késsel elsimítom rajta, majd rögtön szét is választom a vágás mentén. (Amikor kihűlt, éles késsel még lehet a szélein javítani, levágni a felesleget.)

Az oldalára egy serpenyőben mandulaszeleteket pirítok szárazon, és ezzel szórom be a tortát.

Ezek is érdekelhetnek