Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Duplán sajtos ropogós

Volt Pesten egy fantasztikus cukrászda az Oktogonnál, a Vajassütemények boltja. Néhány éve átvette egy másik csapat, azóta nem követem a sorsát – ennek oka, gondolom, sejthető... Nos, a régi Vajasban a mákos pite mellé, horribile dictu, gyakran vettem tv-ropi néven kínált, sós-sajtos ropogóst is. Imádtam! Valami hasonlóval én is megpróbálkoztam három napja...

...És szerintem elég jól sikerült, sőt úgy ítélem meg, alkalmas lesz az emlékek rendszeres felelevenítésére. :) Tartsanak most velem a konyhába, a madeleine után ismerkedjenek meg a sajtos ropogóssal. Hölgyeim, ha jól sikerül, akár a locsolókat is féken tarthatják vele! Ez esetben a fiúkat megelőzve, önöknek kell elszavalniuk a következő versikét:

„Zöld erdőben jártam,
Sajtos ropit láttam,
Szeretnéd kóstolni? -
Felejts el locsolni!”

A gratulációkat köszönöm... Jól van na, nem vagyok költő! :) Mielőtt eszembe jutna valami újabb „szellemesség”, gyorsan elkezdem a recept ismertetését.

Mi kell a kredencből?

- Mély tál a masszakészítéshez
- Gyúródeszka, nyújtófa
- Citromreszelő (a sajthoz) vagy sajtreszelő:)
- Derelyevágó vagy éles kés
- Gáztepsi (40x40 cm-es), sütőpapírral bélelve
- Kenőtoll (vagy az ujjacskánk)

Mi kell a konyhából? (két gáztepsire való ropogós-adaghoz)

- 35 dkg finomliszt és 10 dkg grahamliszt keveréke (vagy 45 dkg finomliszt)
- 25 dkg sütőmargarin
- 20 dkg reszelt sajt (pl. Edami)
- Edami sajt esetén: 2-3 kávéskanál só (figyeljünk a sajt „sósságára”!)
- egy kis doboz (1,75-2 dl) tejföl
A kenéshez, illetve a szóráshoz:
- 1 elkavart tojásfehérje
- 5-10 dkg reszelt sajt (a füstölt még jobb)
- esetleg egy kevés só

Hogyan készítem a sajtos ropogóst?

A lisztet a puhácskára lágyított margarinnal, a reszelt sajttal, a sóval, majd a tejföllel jól összegyúrom, sima felületű cipót formázok belőle, és legalább egy órára hűtőbe teszem (de akár az éjszakát is ott töltheti).

(Még a nyújtás előtt gyújtsuk be a sütőt 200 fokra.) A megkeménykedett tésztából gyúródeszkán félujjnyi vastagságú (kb. 4 mm), hosszú téglalapot nyújtok, az ívesen maradt részeit késsel levágom (ezeket később összegyúrom és újra kinyújtom), majd a szabályos téglalap-tészta tetejét villával elkavart tojásfehérjével megkenem. Aki sósan szereti, most szórhat rá (csak ne sokat). Felülre ugyanis a reszelt sajt jön, amelyet szép egyenletesen terítsünk el a tésztán, s egy picit nyomkodjuk is rá (a sajtból hagyjunk a kimaradt tésztára is).

Szemmérték vs. colstok

Az így elkészített „ropielőzményből” derelyemetszővel vagy éles késsel nem túl széles (legfeljebb 1 cm-es), hosszú csíkokat vágunk, melyeket 10-15 cm-es darabokra szelünk. Még a tepsibe helyezés előtt gondolkodjunk az optimális elrendezésen! A gondolatot pedig tett kövesse: a csíkokat a végeiknél fogva, két kézzel, óvatosan emeljük át a tepsibe (fél centi helyet hagyjunk köztük), ha pedig megtelt a kocsi, toljuk be az előmelegített sütő középső rácsára. A kimaradt csíkokat, illetve a levágott, újra összegyúrt tésztadarabokat is tegyük a hűtőbe – de csak addig, amíg meg nem sül az első adag.

Erre mintegy 15-30 percet kell várnunk. Az óramutató fixírozásánál  biztosabb módszer a ropik figyelése: ha a tetejük szép sötét pirosra sült, bátran kivehetjük. Vigyázzunk, hogy az alja se égjen meg.

Lehet egy tepsivel több?

A felszabadult tepsit töltsük meg a kimaradt - illetve a megmaradt tésztából legyártott - csíkokkal. Utóbbira a reszelt sajt helyett próbaképpen darálatlan mákot, szezám- vagy köménymagot is szórhatunk (a mákosat természetesen kipróbáltam, s nekem nagyon ízlik).

A sajtos ropogós finom, sajtos, ropog, szép és könnyen elkészíthető – vékonyka receptgyűjteményem ismét egy becses darabbal bővült, amelyet jó szívvel ajánlok kedves Olvasóim figyelmébe is. A Vajassütemények boltja pedig - egy szép emlék marad...

Jó étvágyat kíván:
 

Ezek is érdekelhetnek

Friss