Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dunakavics és menzás piskóta - ezek a magyarok kedvenc nosztalgiaételei

Harminc éve anyukánk szoknyáját rángattuk a boltban, hogy vegye meg azt az ABC-csokit, amilyen betűs még nem volt a gyűjteményünkben. Ma már alig emlékszünk rá. Viszont most is összefut a nyál a szánkban a középiskola menzájának csokoládéöntetes piskótájának említésére.

A Food Network tévécsatorna felmérése azt vizsgálta, hogy mely ételek keltenek nosztalgiát a magyarokban, és mit fogyasztanak leggyakrabban.

Gyermekkorunk íze: a Dunakavics

Gyermekkorunk népszerű édességei közül sok eltűnt. Bár néhány ma is elérhető, de már inkább csak nosztalgiából vesszük őket.

A felmérésből kiderül, melyek maradtak meg leginkább az emlékezetünkben. A megkérdezettek nagy többsége a Dunakavicsot, a Piros Mogyoróst és a Macskanyelvet említette. A Négercsók és a Zizi az erős középmezőnyben végzett, míg a citromos joghurt hab, a Donald-rágó és az ABC-csoki állnak az utolsó helyeken. Az ABC-csokit - noha most is kapható  - még a tényleg ritkaság számba menő gyümölcsös pezsgőpor is megelőzi.

A csokis piskóta hiányzik a menzáról

Vajon sajog a szívünk a 70-es 80-as évek menzakosztjért? Úgy tűnik, nem mindegyikért… A piskóta csokiöntettel volt a favorit, ezt a megkérdezettek pontosan háromnegyede szerette, de majdnem ilyen népszerűnek számított a lekváros bukta is. Harmadik helyen az betűtésztás paradicsomleves áll, a tejbegríz csak ezután következik.

Amit pedig a legtöbben utáltunk: a paradicsomos káposzta és a grízes tészta.

Felnőttként a rántott hús a befutó

A felmérés szerint a magyarok többsége a magyar konyha ízeit, receptjeit preferálja a napi étkezései során.

Leggyakrabban rántott ételek (főként hús) kerülnek az asztalunkra:, de a csirkepaprikás is „bejáratott” ebéd vagy vacsora. A túrós csusza és rakott krumpli hetente már kevésbé, de havi rendszerességgel szintén szerepel az étlapunkon.

A máglyarakás és a hortobágyi palacsintát azonban elhanyagoljuk, a megkérdezettek negyven százaláka szinte soha nem eszi ezeket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss