Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Dubarry szelet

2 4.3/5

Hozzávalók

  • 8 szelet sertéskaraj
  • 3 ek zsír (vagy olaj)
  • 1 fej karfiol (tisztítva)
  • A besamelhez:
  • 7 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • 4,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg sajt (reszelt)
  • 1 csipet szerecsendió (őrölt)
  • bors

Elkészítés

    1. A hússzeleteket, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, kevés, forró zsiradékon, hirtelen kisütjük. Az apró rózsákra szedett karfiolt, rövid időre, forró, enyhén sós vízbe dobva előfőzzük 5 perc alatt.
    2. A besamelmártáshoz felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban felöntjük a tejjel, simára keverjük. 2 percig forraljuk, beleteszünk 5 dkg sajtot, 1 csipet sót, és a szerecsendiót. A tűzről levéve elkeverjük a tojásságájákkal. 
    3. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, egymás mellé belerakjuk a hússzeleteket, majd ráhalmozzuk a karfiolt, és az egészet leöntjük a besamelmártással. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Sűrű krumplipürével, rizzsel vagy hagymás, esetleg petrezselymes újkrumplival tálaljuk.

      Dubarry szelet csirkéből >>> 

      receptek karfiollal >>>

      Finomságok sertéshúsból >>> 

Megjegyzés

A Dubarry személynév. Az ételt egy olyan hölgyről nevezték el, aki szívesen osztogatta bájait a magasrangú uraknak és királyának, ezzel gazdagságot és elismerést szerezve magának és férjének. Róla nevezték el ezt az ételt.

hajduistvan
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Rozika08
Én most csináltam először Dubarry szeletet, és nagy segítségemre volt jabaki2 mennyiségekre vonatkozó megjegyzése. Finom lett, köszönöm!
jabaki2
Gyakran szoktam készíteni Dubarry szeletet. Nekünk a pulyka- vagy csirkemellel jobban bejön. Egy kevés szerecsendió sem rontja el a mártást, és néhány cikk fokhagyma is sokat javít az összhatáson. Igaz, ahány ház annyi szokás. ( A fokhagymát magamtól tettem bele,de a reszelt szerecsendió úgy tudom alapból benne van a receptben.) Sokszor brokkolit használok a karfiol helyett, annak kevésbé intenzív az íze. Meg merem kockáztatni,hogy brokkolival finomabb,mint karfiollal, pedig szeretjük a karfiolt is. Lehet, hogy kezdő háziasszonyoknak nem ártott volna leírni,hogy kisebb tojásnyi margarin, , két evőkanál liszt, két dl tej, fehérbors, só, én még szerecsendiót és fokhagymát is szoktam , és a végén,mikor kikapcsolom a gázt, akkor kavarom bele a reszelt sajtot. A zúzott fokhagymát a lisztbe teszem,mielőtt a tejjel felengedem, pillanatig sütöm a rántással. A lisztet rövid ideig kell sütni, éppen hogy kicsit megkapja.

Hasonló Receptek

Magazin